Weather Icon
Αίγυπτος , Γαλλία , ΗΠΑ , Λιβύη 10 Μαρτίου 2021

Αίγυπτος: Η Γαλλία και επίσημα νέο μέλος του East Med Gas Forum – Σε ρόλο παρατηρητή οι ΗΠΑ

Αίγυπτος: Η Γαλλία και επίσημα νέο μέλος του East Med Gas Forum – Σε ρόλο παρατηρητή οι ΗΠΑ

Στη σημερινή τέταρτη Υπουργική συνάντηση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Ιταλίας και της Παλαιστίνης, που ενέκριναν τη λειτουργία του Οργανισμού που έλαβε επίσημα «σάρκα και οστά» από την 1η Μαρτίου. Από την Αθήνα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ενώ την Κύπρο εκπροσώπησε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, όλοι οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών του έναντι των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, αναγνώρισαν το σημαντικό ορόσημο αλλά και όλα τα σημαντικά βήματα και τα διαδοχικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της ιδέας του Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τη σημερινή επίσημη έναρξη της λειτουργίας του.

Η πρώτη θητεία του Οργανισμού θα γίνει φέτος από την Αίγυπτο και θα ακολουθήσει η Κύπρος το 2022. Η Κύπρος θα παραλάβει την προεδρία του διεθνούς οργανισμού από τον Ιανουάριο του 2022.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το Φόρουμ, με δύο νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την «απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου» και το «LNG ως καύσιμο για τα σκάφη», σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές παγκόσμιες τάσεις. Τα μέλη του Φόρουμ θα σχηματίσουν ειδικές ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη της στρατηγικής και για καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί επισήμαναν την πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία μελέτης με θέμα «Προμήθεια και ζήτηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με την αξιολόγηση της αγοράς φυσικού αερίου, μία μελέτη που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περαιτέρω, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επίσημα αιτήματα που υπέβαλαν οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Φόρουμ, όπου η Γαλλία έγινε νέο πλήρες μέλος του, ενώ το Φόρουμ συμφώνησε να καλωσορίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως χώρα παρατηρητή.

Τα ιδρυτικά μέλη συμφώνησαν να συγκαλέσουν την επόμενη Υπουργική Συνάντηση στο Κάιρο κατά τα τέλη του 2021.

Τέλος, οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά εκτίμησή τους προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο της χώρας ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την παροχή της μέγιστης υποστήριξής του ως χώρας υποδοχής και προς τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube