REAL TIME |

Weather Icon

25η Μαρτίου: Εθνική υπερηφάνεια για τα 200 χρόνια από το 1821 – Εντυπωσιακές εκδηλώσεις, παγκόσμιο δέος – Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες (βίντεο+φωτό)

25η Μαρτίου: Εθνική υπερηφάνεια για τα 200 χρόνια από το 1821 – Εντυπωσιακές εκδηλώσεις, παγκόσμιο δέος – Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες (βίντεο+φωτό)

Εικόνες από τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έκαναν σήμερα τον γύρο του κόσμου, σκορπώντας συγκίνηση και υπερηφάνεια. Μπορεί λογω της πανδημίας το κοινό να μην μπόρεσε να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση από κοντά, ωστόσο με τη βοήθεια της κρατικής τηλεόρασης η λαμπρότητα των εκδηλώσεων φώτισε όλα τα σπίτια.

«Στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης». Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον αγώνα του ελληνικού λαού» δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης» ανέφερε ακόμη.

Αεροσκάφη και ελικόπτερα έκλεψαν την παράσταση, σε μια επίδειξη αεροπορικής ισχύος.

Συγκινητικό ήταν και το μήνυμα του πιλότου της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας .

Ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας από τους αιθέρες, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους από τον αττικό ουρανό.

«Στέλνουμε μήνυμα περηφάνειας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους. Χρόνια Πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες  παντού στον κόσμο», είπε ο πιλότος μας.

Μηνύματα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έστειλαν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μεγαλειώδης παρέλαση

Νωρίτερα και ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων, παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα ενώ τον δικό τους τόνο καθώς και το δικό τους μήνυμα έδωσαν τα εναέρια μέσα: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας» είπε από τον αττικό ουρανό ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους του. 

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων.

«Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Σακελλαροπούλου: Αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει

«H μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα η Κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον ηρωϊκό αγώνα των προγόνων μας, για την Ελευθερία και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Παρά τις δυσκολίες που μας επιβαλλει η πανδημία, η λαμπρή παρέλαση, η ακτινοβολία της Επετείου σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας, είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης.

Αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει. Η Πατρίδα μας είναι ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου, που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας στην Ιστορία. Η προστασία της δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής συνοχής είναι σε αυτή τη συγκυρία ο δικός μας αγώνας. Η μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους τους Έλληνες».

Κατάθεση στεφάνων

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε πριν από την παρέλαση στο Σύνταγμα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθησαν οι ξένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος (ο οποίος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του), ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ακολουθώντας το τελετουργικό η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδωσε Τιμές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους ξένους ηγέτες.

Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων παρέστησαν επίσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

Με την ολοκλήρωση της τελετής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων, όπου έλαβαν τις θέσεις τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Έπαρση Γαλανόλευκης στην Ακρόπολη

Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στις 8:03 πμ, ξεκίνησε  το σημερινό πρόγραμμα των εορτασμών για την 200η επέτειο από την 25η Μαρτίου του 1821.

Σην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη έδωσαν το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον εθνικό ύμνο έψαλε η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube