Άμυνα
25η Μαρτίου: Εθνική υπερηφάνεια για τα 200 χρόνια από το 1821 – Εντυπωσιακές εκδηλώσεις, παγκόσμιο δέος – Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες (βίντεο+φωτό)

Εικόνες από τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έκαναν σήμερα τον γύρο του κόσμου, σκορπώντας συγκίνηση και υπερηφάνεια. Μπορεί λογω της πανδημίας το κοινό να μην μπόρεσε να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση από κοντά, ωστόσο με τη βοήθεια της κρατικής τηλεόρασης η λαμπρότητα των εκδηλώσεων φώτισε όλα τα σπίτια.
«Στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης». Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.
«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον αγώνα του ελληνικού λαού» δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης» ανέφερε ακόμη.
Αεροσκάφη και ελικόπτερα έκλεψαν την παράσταση, σε μια επίδειξη αεροπορικής ισχύος.
Συγκινητικό ήταν και το μήνυμα του πιλότου της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας .
Ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας από τους αιθέρες, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους από τον αττικό ουρανό.
«Στέλνουμε μήνυμα περηφάνειας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους. Χρόνια Πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες παντού στον κόσμο», είπε ο πιλότος μας.
Μηνύματα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έστειλαν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μεγαλειώδης παρέλαση
Νωρίτερα και ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων, παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα ενώ τον δικό τους τόνο καθώς και το δικό τους μήνυμα έδωσαν τα εναέρια μέσα: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας» είπε από τον αττικό ουρανό ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους του.
Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων.
«Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.
Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.
Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.
Σακελλαροπούλου: Αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει
«H μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα.
Ειδικότερα η Κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε:
«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον ηρωϊκό αγώνα των προγόνων μας, για την Ελευθερία και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Παρά τις δυσκολίες που μας επιβαλλει η πανδημία, η λαμπρή παρέλαση, η ακτινοβολία της Επετείου σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας, είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης.
Αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει. Η Πατρίδα μας είναι ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου, που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας στην Ιστορία. Η προστασία της δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής συνοχής είναι σε αυτή τη συγκυρία ο δικός μας αγώνας. Η μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη.
Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους τους Έλληνες».
Κατάθεση στεφάνων
Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε πριν από την παρέλαση στο Σύνταγμα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.
Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθησαν οι ξένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος (ο οποίος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του), ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
Ακολουθώντας το τελετουργικό η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδωσε Τιμές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους ξένους ηγέτες.
Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων παρέστησαν επίσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.
Με την ολοκλήρωση της τελετής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων, όπου έλαβαν τις θέσεις τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Έπαρση Γαλανόλευκης στην Ακρόπολη
Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στις 8:03 πμ, ξεκίνησε το σημερινό πρόγραμμα των εορτασμών για την 200η επέτειο από την 25η Μαρτίου του 1821.
Σην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη έδωσαν το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον εθνικό ύμνο έψαλε η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Άμυνα
Drone Nexus: Το «τείχος από drone» που θέλουν στο NATO για τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία
Το project, που φέρει την ονομασία «τείχος από drone», φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα συνεχές στρώμα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής για την άμυνα έναντι εισβολών και αντισυμβατικών τακτικών πολέμου.

Μια νέα αμυντική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ καθώς η στρατιωτική συμμαχία ενισχύει τις ικανότητες επιτήρησης και αποτροπής ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το project, που φέρει την ονομασία «τείχος από drone», φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα συνεχές στρώμα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής για την άμυνα έναντι εισβολών και αντισυμβατικών τακτικών πολέμου.
Το τείχος, γνωστό και ως «drone nexus» στους κύκλους της αμυντικής βιομηχανίας, θα αποτελείται από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα επιτηρούν τα σύνορα και θα λειτουργούν ως ως ένα μόνιμο δίκτυο έγκαιρης ανίχνευσης, προειδοποίησης και αναγνώρισης κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Τα ανατολικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ – η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λετονία – μοιράζονται μακρά σύνορα με τη Ρωσία. Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να γίνουν το σημείο ανάφλεξης μιας μεγάλης αντιπαράθεσης με τη Μόσχα στο μέλλον.
Το προτεινόμενο δίκτυο drone δεν συνιστά μεταφορικό τείχος αλλά έναν κυριολεκτικό «τοίχο» από αναγνωριστικά drones που τροφοδοτούνται με AI, που υποστηρίζεται από ένα πλέγμα αισθητήρων, δορυφορικής επιτήρησης και κινητές πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν και να παρεμβαίνουν σε πιθανές απειλές.
Στροφή στην αυτονομία
Το τείχος αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχυθεί η άμυνα της Ευρώπης, να επιβληθεί περιφερειακός έλεγχος και να αντιμετωπιστούν οι συγκρούσεις στη γκρίζα ζώνη που βλέπουμε να υιοθετεί η Ρωσία στην Ουκρανία και αλλού. Η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει επίσης μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής άμυνας να διεκδικήσει την αυτοδυναμία της. Αυτή η στροφή έρχεται σε μια στιγμή που η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ φαίνεται αποδυναμωμένη μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος πιέζει τα ευρωπαϊκά μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας έχουν ασκήσει προηγουμένως πιέσεις για την «οικοδόμηση» τους τείχους με χρηματοδότηση της ΕΕ, αλλά αυτή η πρόταση απορρίφθηκε προσφάτως από τις Βρυξέλλες, ανοίγοντας την πόρτα σε μια προσέγγιση υπό της καθοδήγηση της Γερμανίας. Στο φιλόδοξο σχέδιο συμμετέχουν έξι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (=).
Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν το περιγράφουν τόσο ως στρατηγικό αποτρεπτικό παράγοντα όσο και ως απάντηση στην ταχέως εξελισσόμενη φύση του σύγχρονου πολέμου.
«Η τεχνολογία είναι έτοιμη»
Ο επερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, έχει δώσει προτεραιότητα στον επανεξοπλισμό της χώρας του υπό το φως αυτού που αποκάλεσε «απειλή από τη Ρωσία», φέρνοντας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για σημαντικές αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με την Telegraph, η κυβέρνηση του Μερτς αναμένεται να στηρίξει γερμανικές βιομηχανίες όπως η Quantum Systems, η οποία ήδη παράγει εκατοντάδες drones μηνιαίως.
«Με τον σωστό πολιτικό συντονισμό, ένα πρώτο επιχειρησιακό επίπεδο- χρησιμοποιώντας υπάρχουσα, αποδεδειγμένη τεχνολογία- θα μπορούσε να αναπτυχθεί εντός ενός έτους», δήλωσε ο Martin Karkour, επικεφαλής πωλήσεων στην Quantum Systems, κορυφαίο γερμανικό κατασκευαστή drone. «Η τεχνολογία είναι έτοιμη. Αυτό που χρειάζεται ακόμα είναι μια στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ ή ΝΑΤΟ».
Ο Karkour τόνισε την ανάγκη για συστήματα ευρωπαϊκής παραγωγής τα οποιία μπορούν να διασφαλίσουν στρατηγική αυτονομία, ειδικά εν μέσω ανησυχιών για την αξιοπιστία των εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ. «Τα συστήματα ευρωπαϊκής κατασκευής εξασφαλίζουν στρατηγική αυτονομία και διατηρούν τα ευαίσθητα δεδομένα υπό ευρωπαϊκό έλεγχο», είπε.
Η ιδέα για το project προέκυψε μέσω της Εσθονικής Ένωσης Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία συντονίζει τη συνεισφορά από τις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών είναι η DefSecIntel Solutions, η οποία διαθέτει το πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα drone, Erishield.
Η εσθονική εταιρεία Rantelon, μαζί με τις Marduk Technologies, Hevi Optronics και άλλες εταιρείες, συμβάλλει επίσης στην πρωτοβουλία, με κρατική χρηματοδότηση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για τρία χρόνια για το έργο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σε πραγματικό χρόνο η επιχειρησιακή επίγνωση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων εντοπισμού παρεμβολών GPS και drones που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο ή υβριδικό πόλεμο.
Άμυνα
India’s Rising Military Diplomacy: Expanding Strategic Footprint Through Joint Exercises
India’s military diplomacy through joint exercises is likely to continue expanding in scope and sophistication. India is not just enhancing its own defense capabilities but also contributing significantly to the broader security framework of the Indo-Pacific region.

India has emerged as a significant security actor in the Indo-Pacific region, using military diplomacy as a strategic tool to build partnerships and project power. The flurry of recent joint military exercises across all three services—Army, Navy, and Air Force—demonstrates India’s expanding security role and its commitment to maintaining regional stability in an increasingly complex geopolitical environment.
India’s military exercise calendar has been remarkably busy in recent times. The Indian Army’s bilateral exercise “Yudh Abhyas” with the United States at Mahajan field firing ranges in Rajasthan featured one of the largest U.S. contingents ever, with approximately 600 personnel and sophisticated equipment including Stryker infantry vehicles and HIMARS rocket systems. These exercises provide vital opportunities for both forces to evaluate military hardware and build interoperability, particularly important as India considers procuring Stryker vehicles.
Simultaneously, the Indian Air Force conducted “Tarang Shakti,” its largest multilateral air exercise, at Jodhpur with participation from Australia, Greece, Japan, Singapore, Sri Lanka, UAE, and the United States. The exercise marked a significant milestone with the first deployment of American A-10 Thunderbolt close air support aircraft in Indian airspace, alongside F-16 jets. Phase I of the exercise, held earlier at Sulur, included participation from Germany, France, Spain, and the United Kingdom.
The Indian Navy hasn’t been far behind, engaging in multiple exercises including “Malabar” with Quad partners (Australia, Japan, and the United States), “Varuna” with France in the Mediterranean Sea, “RIMPAC” hosted by the U.S. Navy, and various other bilateral and multilateral naval drills. Notably, the Indian Navy deployed a P-8I long-range maritime patrol aircraft to Europe for exercise Varuna, marking its first such deployment in the region in over six decades.
Looking into the recent exercises include “Dharma Guardian” with Japan that happened in February-March 2025 at the East Fuji Manoeuvre Training area, and “Dustlik” with Uzbekistan in April 2025 at Pune’s Foreign Training Node. These exercises focused on counter-terrorism operations, joint planning, and tactical drills to enhance combined capabilities. In addition, the Indian Army in collaboration with the Maldivian Defence Forces conducted the 13th edition of ‘Ekuverin’ in February of this year.
The strategic significance of these military exercises extends far beyond tactical training. They serve as powerful diplomatic tools that reflect India’s evolving foreign policy priorities and security partnerships. The most sophisticated exercises are conducted with Quad partners—the United States, Japan, and Australia—alongside traditional partners like France, Russia, and the United Kingdom. This pattern reveals India’s reorientation toward a broader security framework in the Indo-Pacific while maintaining its historical relationships.
India’s military exercises can be categorized into several strategic groupings. First, exercises with Quad partners have evolved to include all three services and feature increased sophistication, including deployment of combat capabilities across diverse geographical locations from the Himalayas to Alaska, Guam, and Japan. The Malabar naval exercise between the four countries represents joint efforts in war planning, combined operations, maritime reconnaissance, and anti-submarine warfare.
Second, India maintains important military engagements with traditional partners like Russia, the UK, and France. Russia and the UK are the only two countries—besides the United States—with whom India conducts tri-service exercises. France and India hold joint exercises that sometimes include additional countries like the UAE, Australia, Japan, and the United States.
Third, India places significant emphasis on exercises with immediate neighbors in South Asia, regularly training with Bangladesh, the Maldives, Myanmar, Nepal, and Sri Lanka. These exercises range from coordinated naval patrols along shared maritime boundaries to humanitarian assistance and disaster relief drills, strengthening regional security cooperation.
Finally, India is increasingly convening multinational exercises that extend beyond its immediate neighborhood to include countries from Southeast Asia, East Africa, Central Asia, and the Middle East. The MILAN naval exercise, which began with just four participating nations in 1995, now brings together 50 countries from as far away as Canada, Peru, and South Korea.
This extensive network of military exercises serves multiple strategic objectives. First, it enhances interoperability between Indian forces and partner militaries, essential for potential joint operations in crisis situations. Second, these exercises build diplomatic goodwill and strengthen defense relationships. Third, they facilitate the sharing of best practices and tactical know-how among participating forces. Fourth, they send a strong signal about India’s security commitments and partnerships in the Indo-Pacific region.
India’s military diplomacy through joint exercises also reflects its aspiration to be recognized as a net security provider in the region. By engaging with diverse partners across domains, India is positioning itself as a responsible power capable of contributing to regional stability and security. The geographic spread of these exercises—from the Himalayas to the Mediterranean, from the South China Sea to the Pacific—demonstrates India’s expanding strategic footprint and its willingness to engage beyond its traditional spheres of influence.
The increased complexity and frequency of these exercises indicate that India has moved beyond sporadic military engagements to a more structured approach to defense diplomacy. This transition from infrequent, limited-scope exercises in the past to today’s sophisticated multi-domain operations reveals India’s growing confidence in projecting power and building strategic partnerships.
As geopolitical tensions rise in the Indo-Pacific, particularly with China’s assertive posture, India’s military exercises serve as an important counterbalance. They demonstrate India’s commitment to a free, open, and inclusive Indo-Pacific while strengthening its position as a major regional power capable of working alongside diverse partners to address common security challenges.
India’s military diplomacy through joint exercises is likely to continue expanding in scope and sophistication. As these engagements evolve, they will play an increasingly important role in shaping the security architecture of the Indo-Pacific region, with India positioned as a pivotal player in maintaining regional stability and security. Through this extensive network of military exercises, India is not just enhancing its own defense capabilities but also contributing significantly to the broader security framework of the Indo-Pacific region.
Άμυνα
Έντονες αντιδράσεις από τους Εθνοφύλακες της Ρόδου! «Όχι στην κατάργηση των Ταγμάτων μας»
. Οι εθνοφύλακες του νησιού κάνουν λόγο για «απαράδεκτη και επικίνδυνη» απόφαση που υπονομεύει την άμυνα και την ασφάλεια της ανατολικής Ρόδου – μιας περιοχής με αυξημένη γεωπολιτική σημασία.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους της Εθνοφυλακής στη Ρόδο η πληροφορία περί επικείμενης κατάργησης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχίπολης και Ψίνθου-Αρχαγγέλου. Οι εθνοφύλακες του νησιού κάνουν λόγο για «απαράδεκτη και επικίνδυνη» απόφαση που υπονομεύει την άμυνα και την ασφάλεια της ανατολικής Ρόδου – μιας περιοχής με αυξημένη γεωπολιτική σημασία.
Σε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας, οι εθνοφύλακες δηλώνουν «αγανακτισμένοι» με την πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει στην κατάργηση των δύο κρίσιμων μονάδων, τονίζοντας πως πρόκειται για «απόφαση χωρίς στρατιωτικό και επιχειρησιακό υπόβαθρο» που «ακυρώνει δεκαετίες προσφοράς» και αφήνει εκτεθειμένη μια παραμεθόρια περιοχή-κλειδί για την εθνική άμυνα.
«Δεν θα επιτρέψουμε την υπονόμευση της ασφάλειας του νησιού»
Οι εθνοφύλακες κάνουν λόγο για μονάδες επανδρωμένες με άρτια εκπαιδευμένους πολίτες, πλήρως αφοσιωμένους στην αποστολή τους και πρόθυμους να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη. Υπενθυμίζουν ότι τα Τάγματα που τελούν υπό κατάργηση επιχειρούν με συνέπεια από το 1975 και καλύπτουν σχεδόν όλη την ανατολική ακτογραμμή της Ρόδου, λειτουργώντας ως βασικοί πυλώνες αποτροπής.
«Η Εθνοφυλακή στη Ρόδο δεν είναι μια τυπική στρατιωτική παρουσία, είναι μέρος της τοπικής κοινωνίας, ένας ζωντανός θεσμός που συνδέει τους πολίτες με την εθνική άμυνα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. «Δεν θα επιτρέψουμε την υπονόμευση της άμυνας του τόπου μας».
Κάλεσμα στους θεσμούς και στους βουλευτές
Οι εθνοφύλακες ζητούν ξεκάθαρη στάση από όλους τους αρμόδιους φορείς και τους βουλευτές του νομού. Απαιτούν την άμεση ακύρωση κάθε σχεδίου κατάργησης των Ταγμάτων, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «ύψιστης εθνικής ευθύνης και ασφάλειας».
Η επιστολή διαμαρτυρίας
ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία Εθνοφυλάκων Ρόδου για την επικείμενη κατάργηση των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχίπολης και Ψίνθου-Αρχαγγέλου
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Εμείς, οι Εθνοφύλακες της νήσου Ρόδου, εκφράζουμε την έντονη και απόλυτη διαμαρτυρία μας αλλά και την κατηγορηματική μας αντίθεση, απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση απέναντι στην πληροφορία που έχει φτάσει σε γνώση μας και αφορά την πρόθεση της πολιτείας να καταργήσει και τα δύο τάγματα εθνοφυλακής που επιχειρούν στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Τα τάγματα αυτά είχαν και έχουν ουσιαστικό ρόλο στην άμυνα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αμυντική ασφάλεια του νησιού μας από το έτος 1975, με τομέα ευθύνης σχεδόν όλη την ανατολική πλευρά της Ρόδου. Μια περιοχή με μεγάλη στρατηγική σημασία, λόγω της θέσης της απέναντι σε γεωπολιτικά κρίσιμες περιοχές και λόγω της εγγύτητάς της σε διεθνή θαλάσσια περάσματα.
Η παρουσία της Εθνοφυλακής στην Ρόδο αποτελεί πυλώνα της άμυνας και είναι απολύτως απαραίτητη. Εμείς ως πολίτες-εθνοφύλακες αυτού του τόπου που τον γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, είμαστε παρόντες κάθε στιγμή και πρόθυμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε κάλεσμα. Οι μονάδες μας άλλωστε είναι στελεχωμένες με άρτια εκπαιδευμένους πολίτες-εθνοφύλακες που με συνέπεια και υπευθυνότητα συμμετέχουμε σε ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και κάθε δραστηριότητα που διασφαλίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας και με αυταπάρνηση υπηρετούμε την πατρίδα μας.
Το ενδεχόμενο κατάργησης και των δύο ταγμάτων ισοδυναμεί με πλήρη αποδυνάμωση της άμυνας του νησιού μας σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της παραμεθορίου. Είναι μια απόφαση χωρίς στρατιωτικό και επιχειρησιακό υπόβαθρο, που υποβαθμίζει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και ακυρώνει δεκαετίες προσφοράς των Εθνοφυλάκων.
Όλοι εμείς οι εθνοφύλακες της Ρόδου, είμαστε πλήρως αντίθετοι σε όποια απόφαση δεν υπηρετεί ούτε την άμυνα, ούτε την πατρίδα. Η Εθνοφυλακή ήταν, είναι, και θα παραμείνει παρούσα στη Ρόδο, και θα σταθεί ενωμένη απέναντι σε κάθε ενέργεια που απειλεί τη στρατιωτική, κοινωνική και εθνική συνοχή του τόπου μας.
Απαιτούμε την άμεση ακύρωση κάθε σχεδίου και κάθε απόφασης που οδηγεί σε κατάργηση ή αποδυνάμωση των ταγμάτων εθνοφυλακής στη Ρόδο. Δεν θα επιτρέψουμε την υπονόμευση της άμυνας του νησιού μας σε μια τόσο σημαντική περιοχή ζωτικής σημασίας για την πατρίδα μας.
Ζητούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς και βουλευτές του νομού μας, την άμεση και ξεκάθαρη υποστήριξή τους για την ακύρωση της απόφασης κατάργησης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχίπολης και Ψίνθου-Αρχαγγέλου, αλλά και την προστασία της εθνοφυλακής στο νησί μας.
Αποτελεί ύψιστο ζήτημα εθνικής ευθύνης και ασφάλειας και αναμένουμε την άμεση και χωρίς περιστροφές ανταπόκριση και στήριξη σας σε αυτήν την τόσο σημαντική υπόθεση για την αμυντική ασφάλεια της Ρόδου μας.
Με τιμή
Οι Εθνοφύλακες της Νήσου Ρόδου
Πηγή:www.dimokratiki.gr
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”