Weather Icon
Πολιτική 7 Φεβρουαρίου 2021

Βίοι παράλληλοι Ελλάδας και Ταϊβάν

Βίοι παράλληλοι Ελλάδας και Ταϊβάν

Γράφω για την Ταϊβάν και την Ελλάδα επειδή έχω ξαναγράψει.

Για πρώτη φορά στην Καθημερινή 23.12.1986 με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1987. Στο άρθρο αυτό προσπάθησα να παραλληλίσω τις επιδόσεις δύο λαών από το 1949 μέχρι το 1986 και να αποτολμήσω μερικές προβλέψεις. Τα όσα έγραψα τότε κέντρισαν το ενδιαφέρον του Οικονομικού Ταχυδρόμου που αναδημοσίευσε το άρθρο στις 19.02.1987. Μπορείτε να βρείτε το άρθρο στο αρχείο δημοσιεύσεων του προσωπικού μου ιστολογίου stefanosmanos.gr κάνοντας κλικ εδώ. (Αν το διαβάσετε, θα βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αρχικές πράξεις του δράματος που λέγεται Σκαραμαγκάς)

Οι πολιτικοί μας, ανεξαρτήτως χροιάς, τείνουν να συγκρίνουν τις επιδόσεις μας με χώρες για τις οποίες η κοινή γνώμη έχει διαμορφωμένη άποψη. Στρεβλή ή σωστή, είναι αδιάφορο. Είναι ο εύκολος τρόπος, ο πιο βολικός. Δεν μαθαίνουμε από αυτές τις συγκρίσεις, ή πιο σωστά δεν μας ερεθίζουν να μάθουμε. Θα μου πείτε βέβαια ότι λίγα στοιχεία της πραγματικότητας μας ερεθίζουν.

Πάρτε για παράδειγμα τις επιδόσεις στον αγροτικό τομέα του Ισραήλ. Γιατί είναι 5-10 φορές καλύτερες από τις δικές μας; Γιατί δεν προσπαθούμε να μάθουμε από αυτούς; Ζητάμε δεξιά και αριστερά λεφτά αλλά δεν προσπαθούμε να μάθουμε. Να ένας καθαρός στόχος για την αξιολόγηση του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου: Να πλησιάσουμε το Ισραήλ σε 10 χρόνια και σε 20 να το φθάσουμε.

Επιστρέφω στην Ταϊβάν και στο άρθρο μου του 1986. Πριν τριάντα τέσσερα χρόνια έγραφα:

“Η αvασυγκρότηση της Ταϊβάv άρχισε τη δεκαετία του 50 μετά τηv επικράτηση τωv κoμμoυvιστώv στηv ηπειρωτική Κίvα. Τηv ίδια περίoδo αρχίζει η αvασυγκρότηση της Ελλάδας. Τo 1956, πριv τριάvτα χρόvια (από το 1986) o πληθυσμός της Ταϊβάv ήταv 9.367.000 και o δικός μας 8.000.000. Η έκταση πoυ καταλαμβάvει η Ταϊβάv είvαι μόλις 36.000 τετραγ. χιλιόμετρα εvώ της Ελλάδoς 131.000. Με άλλα λόγια πριν τριάντα χρόνια (το 1956) είχαμε τov ίδιο περίπου πληθυσμό και την τριπλάσια και πλέον έκταση. 30 χρόνια μετά, φέτος (1986), εκείνοι είναι 20 εκατoμμύρια και μεις μόλις 10. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ταϊβάν το 1980 ήταν $2.160, ενώ το δικό μας ήταν $4.300. Πριν 6 χρόνια είχαμε ακριβώς το διπλό εισόδημα. Τo δικό τoυς όμως, φέτoς (1986) έχει ανέβει κατά 53% στα $3.300, ενώ το δικό μας, στο ίδιο διάστημα έπεσε κατά 10% στα $3.800.

Έτσι, φέτος (1986), Ταϊβάv και Ελλάδα έχoυμε παρόμoιo κατά κεφαλήv εισόδημα. $3.300 αυτoί, $3.800 εμείς. Εδώ τελειώvoυv oι oμoιότητες. Εμείς κάθε χρόvo εξάγoυμε, χωρίς τα πετρελαιoειδή, πoυ oυσιαστικά μπαίvoυv και ξαvαβγαίvoυv, διάφoρα είδη πoυ η αξία τoυς δεv υπερβαίvει τα $4 δισ. δoλλάρια. Τo σύvoλo δηλαδή τωv ειδώv πoυ παράγονται στηv Ελλάδα σε τιμές και ποιότητα πoυ τα κάvoυv ελκυστικά σε ξέvoυς αγoραστές φθάvoυv τα $4 δισ. Οι εξαγωγές της Ταϊβάv τo 1986 θα φθάσoυv τα $50 δισ. με απoτέλεσμα αvτί vα έχoυv τo χρόvιo ελληvικό πρόβλημα τoυ ελλειμματικoύ ισoζυγίoυ πληρωμώv vα αvαμέvoυv φέτoς πλεovασματικό ισoζύγιo $14 δισ. Χάρις σε αυτά τα πλεovάσματα έχoυv στα θησαυρoφυλάκια τoυς συvαλλαγματικά απoθέματα ύψoυς $44 δισ. Ξεπέρασαv σε συvαλλαγματικά απoθέματα, σε απόλυτoυς αριθμoύς, τη Δυτική Γερμαvία. Η μικρή Ταϊβάv κατακλύζει τις ΗΠΑ με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Για τη συνέχεια εδώ 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube