Weather Icon
Ελλάδα , Ενεργειακά , ΗΠΑ 18 Φεβρουαρίου 2021

Τζ. Πάιατ: Ισχυρό ενδιαφέρον εταιρειών των ΗΠΑ για την ελληνική αγορά ενέργειας

Τζ. Πάιατ: Ισχυρό ενδιαφέρον εταιρειών των ΗΠΑ για την ελληνική αγορά ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η συνεργασία Ελλάδας Ηνωμένων πολιτειών θα γίνει πιο ισχυρή, πρόθεση του προέδρου Biden είναι να εμβαθύνει τη στρατηγική αυτή σχέση, τόνισε προ ολίγου ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ κατά τη συζήτηση που είχε με την διευθύντρια σύνταξης του Capital.gr Μαρίση Μπαλιούση στο πλαίσιο του συνεδρίου Energy Dialogues.

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ασφάλεια ενεργειακής προμήθειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι έργα όπως ο αγωγός TAP, o IGB , το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός Ελλάδας Β. Μακεδονίας, αποτελούν σημαντικά έργα υποδομής που μειώνουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου. Στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν όρια, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ως ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, ανοίγονται σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην πράσινη ενέργεια, κάτι που ο ίδιος έχει συζητήσει με τον αρμόδιο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα.

Ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι υπάρχει απτό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, όπως η Quantum Energy, η Fortress, η Everesco και η GE, οι οποίες θέλουν να φέρουν τα κεφάλαιά τους αλλά και την τεχνογνωσία τους στην ελληνική αγορά. Μάλιστα ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την επένδυση της Quantum για τη δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 400MW στη Β. Ελλάδα που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανέφερε, προσθέτοντας επίσης ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας σε τεχνολογικό επίπεδο μεταξύ ινστιτούτων των δύο χωρών. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει όχι μόνο για αιολικά και φωτοβολταϊκα αλλά και για νέες τεχνολογίες όπως τα έξυπνα δίκτυα και η αποθήκευση ενέργειας. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά ενέργειας”, είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Το LNG και Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως μεγάλο εισαγωγέα ενέργειας. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης και είναι σημαντικό ότι δε θα είναι μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και το LNG, που θα εισάγεται και θα μεταφέρεται με νέες υποδομές όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε ο κ. Πάιατ.

Για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα επαναβεβαιώσει τις κλιματικές της δεσμεύσεις. Θα δείτε τις ΗΠΑ να επανατοποθετούνται δυναμικά στα κλιματικά θέματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο, ο ίδιος υπογράμμισε την αμερικανική δέσμευση στην συνεργασία 3 συν 1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) και την υποστήριξη σε διαδικασίες όπως το East Med Gas Forum. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανοιχτή αρχιτεκτονική των συνεργασιών αυτών στη βάση του διεθνούς δικαίου και αναμένουμε οι διαδικασίες αυτές να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας. Θα δημιουργηθούν οικονομικές ευκαιρίες και ελπίζω να κρατηθεί ανοιχτή η πόρτα για την Τουρκία, πρόσθεσε.

Τέλος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, σημείωσε πάντως ότι υπάρχει ακόμη το σοκ των επιπτώσεων από την πανδημία. Καθώς θα βγαίνουμε από την κρίση οι εταιρείες θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube