Weather Icon

Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα: Οι όροι της Τουρκίας για την Πενταμερή

Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα: Οι όροι της Τουρκίας για την Πενταμερή
Η Τουρκία έστησε όλο το παιχνίδι για να εξυπηρετήσει η Πενταμερής τα σχέδιά της 
Το Κυπριακό και οι εξελίξεις που τρέχουν αυτή την περίοδο φαίνεται πως ήταν ένα ακόμα τα κομμάτι του ευρωτουρκικού παζλ. Η Άγκυρα θεωρώντας ότι αυτή πέτυχε τη σύνθεση 5+1 για την άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση, θέλει τώρα να καθορίσει εκ των προτέρων και την ατζέντα της συνάντησης.

Διαμηνύει πως το πρώτο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την άτυπη συνάντηση είναι το «τι θα διαπραγματευτούμε» για να φανεί «εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις». Θέση της τουρκικής πλευράς, όπως την κατέγραψε και χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι πως δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούν για ομοσπονδιακή λύση. Η άτυπη συνάντηση, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου. Ως προς τον τόπο πραγματοποίησης της ακόμα όλα είναι ρευστά. Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να επιμένουν για μετάβαση στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στην αμερικανική μεγαλούπολη εγείρουν εμπόδια. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες μπήκε στη συζήτηση η Γενεύη, χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο. Ο χώρος θα μείνει ανοικτός μέχρι να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως: 

1.    Η πρόταση για συνάντηση 5 +1 ήταν δική του, 

2.    Όλες οι διαδικασίες έχουν κορεσθεί, 

3.    Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούν για ομοσπονδία, 

4.    Πρέπει σε μια άτυπη συνάντηση να δουν πρώτα τι θα διαπραγματευτούν, και 

5.    Θα διαφανεί εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις.

Το Κυπριακό και οι τρέχουσες εξελίξεις φαίνεται να αποτελούν ένα κόμματι του παζλ των ευρωτουρκικών σχέσεων με την Άγκυρα να επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία της πενταμερούς ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί 25-26 Μαρτίου για να αποφύγει τη λήψη μέτρων σε βάρος της. Η Άγκυρα προσπαθεί να διέλθει από τα διάφορα σημεία ελέγχου –ή τα benchmarks– μέσα από προώθηση του διαλόγου που θα της δίνει την έξωθεν καλή μαρτυρία τουλάχιστον μέχρι και το κρίσιμο, όπως η ίδια το τοποθετεί, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο τερματισμός των προκλήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Γαλλία και η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τα κεφάλαια που η Άγκυρα χρησιμοποιεί για να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή της πορεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube