REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Εξωτερική Πολιτική 14 Φεβρουαρίου 2021

Τους έσπασε τα νεύρα ο Σαμαράς…

Τους έσπασε τα νεύρα ο Σαμαράς…

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Στις τρεις βδομάδες που πέρασαν από την περιβόητη συνέντευξη Σαμαρά στην Καθημερινή, έγιναν πολλά… Σήμερα αξίζει να δούμε τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Γιατί αποδεικνύουν την παθογένεια της Ελληνικής Πολιτικής γενικότερα.

Την αγιάτρευτη παθογένεια, όπως φαίνεται…

Πρώτον, όσα ανέφερε ο ίδιος ο Σαμαράς επαληθεύθηκαν όλα, σε λίγα 24 ώρα!

* Είχε προειδοποιήσει ότι η έναρξη των “διερευνητικών επαφών” με την Τουρκία, μετά από 6 μήνες συνεχών προκλήσεων εκ μέρους της, θα ανέστειλε τις πιέσεις στην Ευρώπη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, όταν δύο κράτη αρχίζουν να συνομιλούν, η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” το ένα από τα δύο

Ένα 24ωρο μετά τη συνέντευξη ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται πλέον κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αφού οι συνομιλίες με την Ελλάδα άρχισαν.

Άρα οι συνομιλίες λειτούργησαν ως – προσωρινό τουλάχιστον – “συγχωροχάρτι” για τον Ερντογάν. Όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει ο Σαμαράς

* Είχε πει ακόμα ότι δεν μας ζητείται να πάμε στη Χάγη για να λύσουμε τις διαφορές μας στις θαλάσσιες ζώνες βάσει το Διεθνές Δικαίου. Μας πιέζουν να υπογράψουμε συνυποσχετικό, για να λυθούν με διαιτησία οι διαφορές μας παρακάμπτοντας όσα προβλέπει υπέρ μας το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τον επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι επικριτές του! Που βγήκαν και πρότειναν “να δώσουμε κάτι για να σώσουμε κάτι άλλο”. Δηλαδή να δώσουμε κάτι απ’ όσα προβλέπει υπέρ μας το Δίκαιο της Θάλασσας.  Όχι απ’ όσα “θέλουμε”. Όχι απ’ όσα “πιστεύουμε” ότι είναι δικά μας. Αλλά απ’ όσα το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι ανήκουν στη δική μας δικαιοδοσία.

Άρα μας πιέζουν να πάμε “απεμπολώντας” όσα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Ελπίζοντας ότι δεν θα χάσουμε πολλά…

(Κι όταν πριν αρχίσει η διαιτησία μόνος σου προεξοφλείς ότι θα χάσεις, συνήθως χάνεις πολύ περισσότερα απ’ όσα περίμενες…)

* Ο Σαμαράς είχε πει ακόμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε κανένα πρόβλημα ούτε προέκυψε κάτι καλό για την Ελλάδα. Και λίγα 24ωρα αργότερα βγήκε ο Πρόεδρος των Σκοπίων και διακήρυξε ότι θα “προστατεύσει” τους …”Μακεδόνες” που υπάρχουν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Παραβιάζοντας πλήρως ακόμα και το “γράμμα” της Συμφωνίας των Πρεσπών.

* Ο Σαμαράς κατήγγειλε ακόμα το λόμπυ του “Κατευνασμού” ότι αποδυναμώνει την Ελληνική Αποτροπή έναντι της Τουρκίας και ενθαρρύνει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Δύο εβδομάδες αργότερα η Γερμανική εφημερίδα FAZ για πρώτη φορά ανέφερε ότι οι Ελληνικές θέσεις (έναντι της Τουρκίας) είναι… “μαξιμαλιστικές”!

Πού το στήριζε αυτό;

Απλούστατα επικαλέστηκε δημόσια δήλωση ενός γνωστού “καθηγητή” στην Ελλάδα (από τους πρωταγωνιστές στο “λόμπυ του Κατευνασμού”)!

Μέχρι τώρα μόνη η Τουρκία έλεγε ότι η Ελλάδα είχε “μαξιμαλιστικές θέσεις” έναντι της Τουρκίας. Κι από κοντά δύο τρείς επώνυμοι στην Ελλάδα από το “λόμπυ του Κατευνασμού”…

Τώρα το λέει και η γερμανική FAZ.

Τελικά αυτό που είπε ο Σαμαράς για “λόμπυ Κατευνασμού” ήταν πολύ λίγο για να περιγράψει τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε εδώ…

* Τέλος βγήκε ο ίδιος ο Ερντογάν και μίλησε εντελώς απαξιωτικά για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προειδοποιώντας τους Έλληνες ότι “αν δεν κάτσουν καλά, θα δοκιμάζουν την τρέλα της Τουρκίας“…

Και “αντίδραση” εκ μέρους της Ελλάδας ήταν:

— Δεν δίνουμε σημασία – τέτοια κάνει ο Ερντογάν σε βάρος και άλλων ηγετών…

Όντως!. Μόνο τους άλλους που κατά καιρούς βρίζει (Μακρόν, Μέρκελ κλπ.) ΔΕΝ τους απειλεί κι όλα. Εμάς μας απειλεί ευθέως…

Κι όλη αυτή η “φιλολογία” ότι με το ξεκίνημα των “διερευνητικών” θα πέσουν οι τόνοι, τι απέγινε;

Εδώ οι τόνοι ανεβαίνουν. Οι απειλές επανέρχονται.

Και δεν είναι μόνο ο Ερντογάν.

Και ο αρχηγός του Τουρκικού Επιτελείου Ακάρ είπε, την επομένη, χειρότερα...

Τελικά οι “Κατευναστές” μας ούτε… Κατευνασμό δεν μπορούν να κάνουν!

Για την ακρίβεια, όσο “κατευνάζουν” τους νέο-οθωμανούς της Άγκυρας, τόσο αποθρασύνονται εκείνοι

Όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Σαμαράς

Γι’ αυτό και δεν μπορούν να του το συγχωρήσουν!

* Κι ύστερα κάτι πήγαν να πουν, ότι όσα λέει ο Σαμαράς τώρα, τα λέει “μόνος” του...

Και βγήκε ο Γιάννης Βαληνάκης (πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Κώστα Καραμανλή) και τα είπε ακόμα πιο χοντρά (για την επανάληψη των διερευνητικών υπό τις σημερινές συνθήκες). Και κατάπιαν τη γλώσσα τους…

Και εδώ αρχίζει η τοξική παθογένεια του Ελληνικού πολιτικού σκηνικού:

Οι επικριτές του Σαμαρά, κυρίως πολιτικοί του αντίπαλοι και “κονδυλοφόροι” σε διατεταγμένη υπηρεσία – μικρή σχετικά ομάδα, αλλά με “διείσδυση” στα συστημικά Media – δεν απάντησαν στα επιχειρήματά του.

Απλώς το γύρισαν σε προσωπικές επιθέσεις…

* Ανέφεραν ότι κι εκείνος έκανε “διερευνητικές επαφές” με την Τουρκία. Ξέχασαν ότι τον καιρό που κυβέρνησε ο Σαμαράς η Τουρκία “καθόταν φρόνιμα” οι προκλήσεις της στο Αιγαίο είχαν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά, μ’ άλλα λόγια ο Ερντογάν δεν συμπεριφερόταν ως “πειρατής”.

Δεν υπήρχε τότε “Γαλάζια Πατρίδα”, δεν υπήρχε διακηρυγμένος νεο-οθωμανισμός, δεν είχαν συσπειρωθεί τόσες χώρες εναντίον του Ερντογάν όπως τώρα, δεν υπήρχε Τουρκολυβικό, δεν υπήρχε τότε μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν υπήρχε εποικισμός των Αμμοχώστου. Όπως δεν υπήρχε αίτημα τότε για “αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ούτε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αυτά όλα τώρα προέκυψαν, αλλά περιέργως τα… ξέχασαν!

Κι επειδή κάποιοι τους τα θύμισαν, άλλαξαν τροπάριο…

* Άρχισαν να λένε ότι ο Σαμαράς ήταν… “αρχηγός του αντιμνημονιακού αγώνα”! (Άσχετο, αλλά πολύ αποκαλυπτικό, εντούτοις…)

Ξέχασαν, βέβαια, μια μικρή “λεπτομέρεια”: Ότι ο Σαμαράς διαφώνησε με το Πρώτο Μνημόνιο (του ΓΑΠ) το οποίο η ίδια η Τρόικα παραδέχθηκε δημόσια και πανηγυρικά ότι ήταν λάθος!

Ξέχασαν ακόμα, ότι στη συνέχεια, επειδή ο Σαμαράς είχε επισημάνει εγκαίρως το λάθος, κι επειδή και η Τρόικα αναγνώρισε ότι είχε επί της ουσίας δίκιο, διαπραγματεύθηκε μαζί του την αλλαγή του Πρώτου Μνημονίου, κι έτσι προέκυψε το Δεύτερο, το οποίο ο ίδιος ανάλαβε να το εφαρμόσει και – ως του “θαύματος”: Το δεύτερο Μνημόνιο δούλεψε!

Και η ίδια η Τρόικα αναγνώρισε δυόμιση χρόνια αργότερα ότι έφερε αποτελέσματα και ψήφισε ομόφωνα στο Εurogroup του Νοεμβρίου του 2014 ότι η Ελλάδα μπορούσε ΤΟΤΕ να βγει οριστικά από τα μνημόνια! Γιατί ο Σαμαράς είχε ολοκληρώσει την προσπάθεια που δεν μπορούσε ο ΓΑΠ.

Κι ύστερα ήλθε ο Τσίπρας και έβαλε ξανά τη χώρα σε τρίτο Μνημόνιο, κοστίζοντας στη χώρα γύρω στα 86 δισεκατομμύρια!

Αυτά όλα τα “ξέχασαν”…

* Κι ύστερα είπαν ότι ο Σαμαράς είναι “εμμονικός” και “ακροδεξιός” στο Μακεδονικό.

Ξέχασαν βέβαια ότι την ίδια ακριβώς άποψη με τον Σαμαρά είχε εκφράσει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (“η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική”), αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου (“ποτέ δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον ψευτομακεδονικό “αλυτρωτισμό” των Σκοπίων”)…

“Ακροδεξιοί” κι αυτοί;

Ξέχασαν ακόμα ότι στα τεράστια συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών την άνοιξη του 2018 – που τα “χρέωσαν” κι αυτά στο Σαμαρά! – είχε συμμετάσχει και ο Μίκης Θοδωράκης! Ενώ είχε συμπαρασταθεί τότε και ο Μανώλης Γλέζος.

Ακροδεξιοί και ο Μίκης και ο Γλέζος;

Αυτό κι αν είναι παθογένεια της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα…

Κι επειδή όλα αυτά παρά είναι γελοία, είπαν το τελικό “επιχείρημα”:

* Πέρα από τις γκρίνιες, λέει, ο Σαμαράς δεν διατύπωσε εναλλακτική λύση.

Κι είπαν ψέματα: Γιατί ο Σαμαράς ανέφερε ευθέως ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα τώρα, η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται με “διερευνητικές” – αντίθετα οι διερευνητικές πλέον εκλαμβάνονται ως “συγχωροχάρτι” από την Άγκυρα και την αποθρασύνουν. Η Τουρκία αντιμετωπίζεται πλέον με Αποτροπή! Δηλαδή με εξοπλισμούς και με Συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας. Πολύ περισσότερο που τώρα υπάρχουν και πολλοί δυνητικοί σύμμαχοι, που μπορούν να “ενεργοποιηθούν” εναντίον της…

Κατονόμασε μάλιστα τη Γαλλία, ως τη “δυνητική” σύμμαχο που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τώρα…

Και πράγματι, η Κυβέρνηση όχι μόνο προχώρησε στην αγορά των γαλλικών Rafale, αλλά τώρα συζητά και γαλλικό πακέτο για υπερσύγχρονες φρεγάτες, αλλά και για Σύμφωνο Αμυντικής Αρωγής με τη Γαλλία.

Αν υλοποιηθεί αυτό – πράγμα που θα φανεί τους αμέσως επόμενους μήνες – θα είναι η μεγαλύτερη δικαίωση του Σαμαρά!

Κι αν δεν υλοποιηθεί αυτό, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολα διλήμματα προσεχώς…

Όχι από την πλευρά του… Σαμαρά. Αλλά από την πλευρά της Τουρκίας!

(Αν κάποιους ανόητους στην Αθήνα, τους τρομάζει περισσότερο ο Σαμαράς παρά… η Τουρκία!)

Τελικά ο θόρυβος που ακολούθησε τη συνέντευξη Σαμαρά στην Καθημερινή έδειξε τρία πράγματα:

–Τον πανικό που νοιώθουν κάποιοι (και κάποιες) απέναντί του.

–Την απήχηση που έχουν οι απόψεις του μέσα στην Κοινωνία – και μάλιστα πέρα από κομματικούς διαχωρισμούς (εξ ου και ο πανικός).

— Την πλήρη αδυναμία τους να απαντήσουν με επιχειρήματα επί της ουσίας και την ευκολία με την οποία καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις (πράγμα που τους καθιστά – πέρα από πανικόβλητους και – αντιπαθείς).

Απ’ όλα όμως υπάρχουν και κάτι που φοβούνται περισσότερο: Την πλήρη τελική δικαίωση Σαμαρά

Γιατί ο ίδιος άνοιξε το δρόμο για αντι-τουρκικές συμμαχίες στην περιοχή,

-ο ίδιος δημιούργησε τον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ (τον καιρό που οι “Κατευναστές” δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν),

-ο ίδιος προχώρησε στο στρατηγικό τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος (τον καιρό που οι “Κατευναστές” φώναζαν ότι ο Σίσι είναι δικτάτορας!)

-ο ίδιος επιμένει τώρα για Στρατηγική Συμφωνία με τη Γαλλία (ενώ οι “Κατευναστές” προειδοποιούν να μην εγκαταλείψουμε το “άρμα του Βερολίνου”, τρομάρα τους)…

Τελικά – γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε; – χαλάει τα σχέδια των “κατευναστών” ο Σαμαράς. Εντελώς όμως…

Τους έχει σπάσει τα νεύρα!

Κανονική “παρενόχληση” λέγεται αυτό!

Ας το κοιτάξουν με τον… ψυχολόγο τους.

Το μόνο που τους μένει είναι να βγουν κι αυτοί, και να φωνάζουν… MeToo!

Πηγή: lastpoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube