Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Τουρκία 5 Φεβρουαρίου 2021

Τούρκος αξιωματικός δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία

Τούρκος αξιωματικός δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία
Abdullah Bozkurt/Stockholm
Η τουρκική κυβέρνηση αποκάλυψε μια υπόθεση στην οποία συμμετείχε ένας Τούρκος αξιωματικός της αεροπορίας o oποίος διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες για τα αμερικανικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας. Tα έγγραφα αποκαλύφθηκαν από την Nordic Monitor.
Σύμφωνα με κατηγορητήριο που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 από Τούρκο εισαγγελέα στη Σμύρνη, ο Gökhan Sayan, ηγετικό στέλεχος της αεροπορίας, διαβίβασε εμπιστευτικές πληροφορίες για Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση Incirlik της Τουρκίας σε ένα συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος που επιδίωκε να πουλήσει τις πληροφορίες σε ξένη χώρα. Οι αποκαλύψεις έγιναν όταν η τουρκική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Narin Korkmaz, βασικού ύποπτου για συμμετοχή στο συνδικάτο, για να ανακαλύψει έναν σκληρό δίσκο με ένα αρχείο που απαριθμούσε τα ονόματα 279 στρατιωτικών αξιωματικών που παρασύρθηκαν σε κυκλώματα παράνομης πορνείας, με σκοπό την απόσπαση διαβαθμισμένων συνομιλιών.
Τα δεδομένα προφίλ που καταγράφηκαν δίπλα στο όνομα Sayan στο κρυπτογραφημένο αρχείο που κατασχέθηκε από τον ύποπτο δήλωσαν ότι «[Αυτός] έφερε πληροφορίες σχετικά με το αμερικανικό προσωπικό και τα όπλα». «Θα συλλέξει [περισσότερες] πληροφορίες για το Incirlik και θα μας φέρει τις πληροφορίες», ανέφερε το σημείωμα για αυτόν. Περιγράφοντας τον ως άντρα που ήταν «πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε του ζητούσαν», ο ύποπτος σημείωσε ότι ο Sayan παρείχε επίσης στρατιωτικό σχέδιο για τη συλλογή πληροφοριών για το έτος 2007 και υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθεί από αυτόν η ενημερωμένη έκδοσης του σχεδίου για το 2010.
Η οικογένεια του Sayan αναφέρθηκε επίσης στο σημείωμα, υποδεικνύοντας ότι ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα από τη βορειοδυτική επαρχία Προύσα της Τουρκίας,  υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι προσπαθούσε να προσλάβει δουλειά ως δημόσιος υπάλληλος. Το σκάνδαλο, το οποίο εκτέθηκε στο δικαστήριο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο τέλος ο Sayan κατάφερε να ξεφύγει από τον έλεγχο και δεν αντιμετώπισε καμία νομική ενέργεια.
Ο κατάλογος καθηκόντων του Γενικού Επιτελείου, που ελήφθη από την Nordic Monitor, έδειξε ότι αργότερα ανατέθηκε στο κοινό κέντρο ραντάρ, διοίκησης και ελέγχου (BİKİM) στο Diyarbakır, όπου ήταν κρίσιμος στην παρακολούθηση του τουρκικού εναέριου χώρου κοντά στα σύνορα του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας. Η γυναίκα που κοιμόταν με τον Sayan παρέδωσε τα έγγραφα που έλαβε από αυτόν στους επικεφαλής της εγκληματικής επιχείρησης και πρόσθεσε το όνομά του σε μια λίστα με άτομα που είχαν χαρακτηριστεί στο αρχείο του συνδικάτου.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύφθηκε ότι η έκταση της διείσδυσης της συμμορίας στον τουρκικό στρατό ήταν εκτεταμένη και ότι το είδος των διαβαθμισμένων εγγράφων που διέρρευσαν από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό ήταν επιζήμιο. Έθεσαν σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Για παράδειγμα, ένας ύποπτος που ονομάζεται Aydın Şit, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έδωσε αναλύσεις για την κατασκευή βομβών του FBI στη συμμορία. Ο ύποπτος Ersin Kapucu, ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, αναγνωρίστηκε ως σημαντική πηγή για ηλεκτρονικά πολεμικά δεδομένα και πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιείται στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και στο ΝΑΤΟ. Παρείχε 22 αρχεία παρουσίασης PowerPoint με ημερομηνία 2009. Μια σημείωση στο αρχείο του αναφέρει ότι σύντομα αναμενόταν να παρέχει κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους η συμμορία πίστευε ότι θα ήταν πολύ επωφελής.
Ομοίως, ο ύποπτος Okay Yalçın, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, διέρρευσε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα αμερικανικά συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος μεσαίας εμβέλειας Hawk, συμπεριλαμβανομένου ενός μυστικού εγγράφου 24 σελίδων με τίτλο «60G-2-2-70 Hawk Passive Engagement System .pdf. ” Ένα άλλο έγγραφο εξηγεί πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πυρομαχικά που φορτώνονται στα F-16 και υπό ποιες συνθήκες. Ανέφερε ότι αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Το κατηγορητήριο αναγνώρισε τον αρχηγό του συνδικάτου εγκλήματος ως τον Bilgin Özkaynak, επιχειρηματία, με τον Korkmaz ως βοηθό του. Ο εισαγγελέας ζήτησε ισόβια κάθειρξη για 11 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων των Özkaynak και Korkmaz, για κατηγορίες ίδρυσης και λειτουργίας παράνομης οργάνωσης. παράνομης απόκτησης μυστικών στρατιωτικών και προσωπικών πληροφοριών · κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών με τρίτους · θέτοντας σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια.
Η ποινική υπόθεση εναντίον των μελών της συμμορίας καταργήθηκε από τον Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2016 και όλοι οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Πολλοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στον τουρκικό στρατό. Οι εισαγγελείς και οι αρχηγοί της αστυνομίας που εξέθεσαν τη συμμορία και διερεύνησαν τις δραστηριότητές τους διώχθηκαν. Το κλείσιμο του Incirlik στα αμερικανικά στρατεύματα έχει χλευαστεί δημοσίως από Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν τεθεί σε τεράστια πίεση σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που πλησιάζει τη Ρωσία με την αγορά των πυραύλων S-400.
Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής και πρώην στρατιωτικός, απείλησε να σκοτώσει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δύο από τα τάγματά μας θα εισβάλουν στην [Ελλάδα] και θα διδάξουν όλους τους Αμερικανούς πώς να είναι να κολυμπούν στα νερά του Αιγαίου. ” «Μπορούμε επίσης να κλείσουμε τις [στρατιωτικές] βάσεις μας [σε αμερικανικά στρατεύματα]. Αφήστε τις ΗΠΑ να απομακρύνουν το ραντάρ [βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Kürecik της Τουρκίας]. Το ραντάρ δεν λειτουργεί ούτως ή άλλως », πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται πλέον να παρέχει ασφάλεια στα αμερικανικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στο Incirlik.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube