REAL TIME |

Weather Icon

To επερχόμενο ενεργειακό Βατερλό…

To επερχόμενο ενεργειακό Βατερλό…

Το βασικό σενάριο που διακινούν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ για τα επόμενα χρόνια είναι αυτό που θέλει την Ευρώπη το 2050 να χρησιμοποιεί ενέργεια κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές.

Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε συχνά για τη βελτίωση της απόδοσης των ανεμογεννητριών ή των φωτοβολταϊκών η οποία πράγματι μοιάζει εντυπωσιακή αφού τείνει πλέον να πλησιάσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από άλλες μονάδες παραγωγής που δεν είναι ανανεώσιμες.

Οι μελέτες αυτές όμως λένε συνήθως τη μισή αλήθεια αφού αναφέρουν για το κόστος παραγωγής στην έξοδο της μονάδας του αιολικού ή του φωτοβολταϊκού πάρκου και όχι το κόστος που θα φτάνει η ενέργεια στο ρολόι (ή το λογαριασμό) του καταναλωτή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γαλλίας το 2019 ζήτησε μια τεχνική μελέτη κατά πόσο ο στόχος το 2050 το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται είναι εφικτός.

Η γαλλική επιθεώρηση Le Point την εβδομάδα που πέρασε δημοσίευσε κάποια από τα πλέον ενδιαφέροντα συμπεράσματα αυτής της έρευνας.

Βλέπε: 100 % d’électricité renouvelable en 2050 : la fin d’une illusion

Η έκθεση που εκπονήθηκε από κοινού από την RTE, τον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) παραδόθηκε στη γαλλική κυβέρνηση στις 27 Ιανουαρίου.

Στις 180 σελίδες της έκθεσης αντιλαμβάνεται κάποιος πως μόνο  με ένα θαύμα θα μπορούσε να επιτευχθεί ο παραπάνω  στόχος.

– Ορισμένες από τις πτυχές του σχεδίου ολικής συνολικής στροφής στις ανανεώσιμες πηγές υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ σε μεγάλη κλίμακα…

– Από την έκθεση συνάγεται το συμπέρασμα πως το σχέδιο είναι μεν τεχνικά εφικτό αλλά οι προϋποθέσεις που απαιτούνται είναι πολλές…

– Οι επιφυλάξεις αυτές αυξάνονται κατακόρυφα αν στην εξίσωση συμπεριλάβει κάποιος και το οικονομικό κόστος των προσαρμογών που είναι αναγκαίες.

Μια δεύτερη έκθεση για το ίδιο ζήτημα αναμένεται το ερχόμενο Φθινόπωρο, αλλά ο Dominique Louis, επικεφαλής του ευρωπαϊκού ομίλου  Assystem, που ασχολείται με παρόμοια έργα  είναι ήδη σαφής: “Αυτή η έκθεση δείχνει σαφώς πως ένα ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται κατά 100% σε ανανεώσιμες πηγές δεν είναι δυνατό με λογικό τρόπο”.

Το πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, έγκειται πως η ενέργεια παράγεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και όχι την αύξηση ή τη μείωση της ζήτησης.

Τούτο σημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και σημαντικές επενδύσεις στην αναδιάρθρωση των δικτύων διανομής που θα συνδέουν τα διάσπαρτα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αυτές με τους καταναλωτές.

Υπάρχουν τρεις τρόποι αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές:

– Τα υδροηλεκτρικά που θα αντλούν νερό με ενέργεια από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και θα παράγουν ρεύμα όταν δεν έχει ήλιο ή αέρα.

– Τα πάρκα με γιγάντιες μπαταρίες(STEP) και,

– Η χρήση του Υδρογόνου σαν μέσο αποθήκευσης ενέργειας…

Το κόστος όλων αυτών των επιλογών είναι τεράστιο.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η παραγωγή μιας κιλοβατώρας ρεύματος από υδρογόνο χρειάζεται 8 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η απόδοση αυτή θεωρείται πολύ κακή.

Κατά την έκθεση η κατά 100% επιλογή των ανανεώσιμων μορφών είναι καταδικασμένη εξαιτίας της αδυναμίας αποθήκευσης.

Η πλέον αποδοτική επιλογή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια (σε σύγκριση με την αιολική ενέργεια στην ξηρά.)

Προκειμένου να αντικατασταθεί το 100% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όμως θα πρέπει  να κατασκευαστούν  26.000 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες…

Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα τεράστιο νέο πολύπλοκο δίκτυο μεταφοράς και διανομής το κόστος του οποίου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Από τη μελέτη διαφαίνεται πως η μόνη λειτουργική λύση είναι η πυρηνική ενέργεια, η οποία μπορεί να βελτιστοποιηθεί με την προσθήκη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιομάζας.

Εκτιμάται πως το κόστος περαιτέρω βελτίωσης της απόδοσης και της ασφάλειας των πυρηνικών μονάδων θα είναι πολύ μικρότερο από το πρόγραμμα για 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές το 2050.

Η εξάρτηση…

H Γερμανία έχει επιλέξει να αντικαταστήσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από πυρηνικές μονάδες και μονάδες καύσης άνθρακα με μονάδες από φυσικό αέριο.

Για αυτό προχώρησε και στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία NordStream 2.

Οι εκτεταμένες εισαγωγές φυσικού αερίου όμως φαλκιδεύουν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία.

Η Γαλλία πρόσφατα ζήτησε από τη Γερμανία, ως απάντηση στη φυλάκιση των αντιπάλων του Πούτιν, να εγκαταλείψει το έργο του αγωγού Nordstream 2.

Η επιδείνωση των συνθηκών της κλιματικής αλλαγής επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια και είναι προφανές πως σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάζεται ένα σχέδιο μείωσης των ρύπων.

Ο άναρχος τρόπος επιδότησης πάρκων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας όμως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τελικό κόστος στον καταναλωτή, μπορεί να μας οδηγήσει σε ολισθηρές ατραπούς.

Η λύση του εισαγόμενου  φυσικού αερίου ενέχει επίσης κινδύνους.

Οι προβληματισμοί της Γαλλίας ίσως πρέπει να απασχολήσουν και εμάς…

 

Για τη συνέχεια Capital

 

Σχόλιο του αναγνώστη Stirlitz:

Το κόστος της ενέργειας λειτουργεί γενικά σαν φόρος επί του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα είναι ακόμη υψηλό, τόσο επειδή χρησιμοποιούμε εισαγόμενα καύσιμα όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όσο και επειδή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνεται τελικά με ένα σωρό άλλες άσχετες χρεώσεις. Στα νησιά μας, επειδή παραμένουν ενεργειακά αποκομμένα από την ηπειρωτική χώρα, λειτουργούν πανάκριβες μονάδες της ΔΕΗ που καίνε μαζούτ. Η ηλεκτρική ενέργεια σήμερα αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 60% καλύπτεται ακόμη από το πετρέλαιο (καταναλώνουμε περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα) και το φυσικό αέριο. Από ενεργειακή άποψη η Ελλάδα παρουσιάζει εικόνα υπανάπτυκτης τριτοκοσμικής χώρας.

Η πυρηνική ενέργεια είναι μια πολύ σοβαρή τεχνολογία που για να λειτουργήσει πρέπει να τη σεβαστούμε. Σε ό,τι αφορά το σύνηθες επιχείρημα περί σεισμογενούς ελληνικού εδάφους, η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλες προόδους τα τελευταία χρόνια και μπορεί να το αντιμετωπίσει αφού, για παράδειγμα, η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου έχει σχεδιαστεί να αντέχει σε 11 Ρίχτερ. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία, καθώς η πρόσβαση σ’ αυτή εξαρτάται από τη θέση που έχει μια χώρα στη διεθνή κοινότητα – εκτός αν είσαι Ισραήλ ή Βόρεια Κορέα οπότε κάνεις ό,τι σου καπνίσει στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και δεν δίνεις λογαριασμό πουθενά και σε κανέναν. Η Ελλάδα ανήκει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών και έχει αυτές τις δυνατότητες πρόσβασης.

Μόνο πέντε χώρες στον κόσμο έχουν σήμερα το δικαίωμα να φτιάξουν νόμιμα πυρηνικό καύσιμο, όσες δηλαδή είχαν κάνει πυρηνική δοκιμή πριν την 1η Ιανουαρίου 1967 – οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα.

Παράλληλα 48 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, ανήκουν στο λεγόμενο Nuclear Suppliers Group, δηλαδή έχουν δυνατότητα πρόσβασης όχι στο καύσιμο αλλά στην πυρηνική τεχνολογία.

Εμείς όμως αντί να αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα στο έπακρο, έχουμε κλείσει από το 2001 ακόμα και τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα “Δημόκριτος” (υπάρχει από το 1961) που τώρα πια βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας.

Δηλαδή την ίδια ώρα που οι Τούρκοι φιλοδοξούν να πάνε στη σελήνη, εμείς έχουμε βάλει όπισθεν ολοταχώς σε ό,τι αφορά την τεχνολογική έρευνα.

Από τη μία μεριά καταργούμε τη χρήση του λιγνίτη για περιβαλλοντικούς λόγους, και από την άλλη αποκλειόμαστε μόνοι μας από την πυρηνική ενέργεια χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη εξήγηση.

Με αυτή τη νοοτροπία άρνησης της πραγματικότητας δεν πάμε πουθενά.

 

Stirlitz

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube