Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Τουρκία 26 Φεβρουαρίου 2021

Το άγχος ΗΠΑ και Ε.Ε. να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί

Το άγχος ΗΠΑ και Ε.Ε. να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί
Θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί και τα γειτονικά κράτη την “αξία” που έχει η Τουρκία για τη Δύση;
ΣΤΗΝ πρώτη επικοινωνία του νέου υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με τους ομολόγους του της Ε.Ε., που έγινε την περασμένη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσίασε την- μετά την εποχή Τραμπ- αμερικανική πολιτική. Τόσο σε σχέση με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε όσο και με άλλες δράσεις της Ουάσινγκτον παγκόσμια. Ήταν σαφής η προσπάθεια του Άντονι Μπλίνκεν να δώσει το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να υπάρξει συντονισμός για αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων αλλά και κινδύνων. 

ΕΚΕΙΝΟ, που προφανώς ενδιαφέρει περισσότερο τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, είναι η στάση των Αμερικανών έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Και ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στην Τουρκία στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Έχει αναφέρει πως η κατοχική δύναμη παραμένει εταίρος των ΗΠΑ στα θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Ωστόσο, όπως ανέφερε, αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Φέρεται δε να έχει αναφέρει πως ανυπομονούν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Τουρκία.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι Αμερικανοί όπως και οι ισχυροί εταίροι μας στην Ε.Ε. θέλουν την κατοχική Τουρκία να παραμείνει στο δυτικό μαντρί. Κοντολογίς, να μην «παραδοθεί» η Άγκυρα στη Ρωσία ή και στην Κίνα. Σαφώς και δεν θέλουν ούτε οι Αμερικανοί ούτε και βασικοί παίκτες στην Ένωση, η Άγκυρα να φλερτάρει με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Οι Αμερικανοί, λόγω του ρωσικού συστήματος S-400, ενοχλούνται με τη στάση της Τουρκίας. Έχουν δε δρομολογήσει και κυρώσεις κατά της Άγκυρας για την περίπτωση που επιμένει στο πυραυλικό σύστημα. Φαίνεται πως για τους Αμερικανούς δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν την παραμονή των S-400 στο τουρκικό έδαφος, ούτε τις στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία.

ΟΙ Ευρωπαίοι από την πλευρά τους για κυρώσεις μιλάνε αλλά κυρώσεις δεν αποφασίζουν. Κι αυτό λόγω των πολλών συμφερόντων που έχουν στην Τουρκία ή και με την Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε εάν  ΗΠΑ και Ε.Ε. συντονιστούν και υιοθετήσουν κοινή στάση έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Ποια είναι τα μέτρα που θα ακολουθηθούν κανείς δεν γνωρίζει. Το θέμα είναι να μην αποθρασυνθεί η Άγκυρα και ο Ερντογάν και  συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητες του. 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει ανοίξει, συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου, γκριζάρει περιοχές και μετά με ετσιθελισμό τις διεκδικεί, τις θεωρεί δικές της. Το να εκφράζουν οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι ανησυχία για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Από λόγια χορτάσαμε εμείς, τα λόγια, άλλωστε, δεν τα λαμβάνει υπόψη η Άγκυρα.

ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστεύουμε πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. δεν θα θυματοποιήσουν Ελλάδα και Κύπρο για να κρατήσουν στο δυτικό μαντρί την ταραχοποιό κατοχική δύναμη. Γιατί στο τέλος αυτό θα λειτουργήσει μπούμερανγκ και για τους ίδιους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube