REAL TIME |

Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 12 Φεβρουαρίου 2021

Τι κρύβει το τουρκικό παζάρι με S-400 και S-300

Τι κρύβει το τουρκικό παζάρι με S-400 και S-300

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμφανίζεται με διάθεση συμβιβασμού ως προς το θέμα των S-400. Πριν από λίγους μήνες οι τούρκοι αξιωματούχοι με περισσή έπαρση δήλωναν πως «δεν αγοράσαμε τους S-400 για να τους έχουμε μέσα στο κουτί».

Στο γνωστό ανατολίτικο παζάρι επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες η Αγκυρα, καθώς είναι βέβαιο ότι επιδιώκει και την «πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», δηλαδή θέλει και αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 αλλά και να διατηρήσει το αντιαεροπορικό σύστημα στο έδαφός της.

Οσα δήλωσε προ ημερών ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, φανερώνουν τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας. «Η Τουρκία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί συνεχώς τους S-400» ανέφερε και πρόσθεσε πως η Αγκυρα είναι ανοιχτή να συζητήσει ένα μοντέλο παρόμοιο με τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμφανίζεται με διάθεση συμβιβασμού ως προς το θέμα των S-400. Πριν από λίγους μήνες οι τούρκοι αξιωματούχοι με περισσή έπαρση δήλωναν πως «δεν αγοράσαμε τους S-400 για να τους έχουμε μέσα στο κουτί».

Τι άλλαξε; Δεν είναι τόσο η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων – την οποία έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ – που οδήγησε την Τουρκία σε αλλαγή στάσης όσο η εκλογή Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. ΚΑι αυτό φάνηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν το αμερικανικό Πεντάγωνο ξεκαθάρισε στην Αγκυρα ότι «η απόφασή της να αγοράσει S-400 είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του NATO».

Η τουρκική ηγεσία αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν έχει τα στηρίγματα που της πρόσφερε η προεδρία Τραμπ και είναι πρόδηλο ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Κάπως έτσι ξεκίνησε τα παζάρια και ρίχνει τώρα την ιδέα να ακολουθήσει το μοντέλο των S-300 που διαθέτει η Ελλάδα και βρίσκονται στην Κρήτη.

Θολώνει τα νερά
Επιχειρεί να θολώσει τα νερά δηλώνοντας ότι και η Ελλάδα διαθέτει ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, τους S-300 στην Κρήτη. Και συνακόλουθα και η Τουρκία μπορεί να κάνει το ίδιο και να έχει τους S-400 ενεργούς κατά περίπτωση. Αποκρύπτει όμως σκοπίμως ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ξύπνησε ξαφνικά ένα πρωί και αγόρασε από τη Ρωσία τους S-300. Είναι γνωστό ότι προορίζονταν για την Κύπρο. Η αγορά τους έγινε το 1997 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επρόκειτο για σύστημα με 4 τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων, με 48 πυραύλους και βεληνεκές 150 χλμ. που θα χρησιμοποιούνταν για την άμυνα της Κύπρου. Ωστόσο ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις της Αγκυρας – απειλούσε ακόμα και με πόλεμο αν οι πύραυλοι εγκαθίσταντο στην Κύπρο – το αντιαεροπορικό σύστημα εντάχθηκε με περιπετειώδη τρόπο στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, συγκεκριμένα στην Κρήτη, το 1999. Η Ελλάδα απέκτησε και τυπικά την ιδιοκτησία των S-300 το 2007 πληρώνοντας στην Κύπρο το αντίτιμο της αγοράς τους. Μάλιστα, πέρασαν 14 χρόνια έως ότου γίνει η πρώτη δοκιμή τους το 2013. Δεν είναι διασυνδεμένοι με το ΝΑΤΟ, αλλά είναι επιχειρησιακοί.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη με τους S-300 που περιπετειωδώς έγιναν… ελληνικοί, η Τουρκία αγόρασε τους S-400, τους εγκατέστησε και άμεσα, το περασμένο φθινόπωρο, έκανε και δοκιμές στη Σινώπη. Τα ραντάρ τους ανιχνεύουν στόχους σε απόσταση έως και 600 χλμ. και η εμβέλεια των πυραύλων φτάνει από 200 έως 380 χλμ.

ΠΗΓΗ: In.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube