Weather Icon

Θυμάστε τον «μετριοπαθή» Οζ. Οζγκιούρ και τη θέση του για δύο κράτη;

Θυμάστε τον «μετριοπαθή» Οζ. Οζγκιούρ και τη θέση του για δύο κράτη;

γράφει η Φανούλα Αργυρού

Ο μ. Οζ. Οζγκιούρ για τους νεότερους ήταν Τουρκοκύπριος πολιτικός ο οποίος εθεωρείτο… ο μετριοπαθέστερος των μετριοπαθών από μερίδα δικών μας. Ε, λοιπόν, για να δείτε ότι όλοι ακολουθούν μία γραμμή για τα σχέδιά τους για το Κυπριακό, βάση του σχεδίου του Δρ. Νιχάτ Ερίμ, δέστε τι υποστήριζε.

Άρθρο Χ. Χαραλαμπίδη «Σ» 18.1.1992 με τίτλο « Ο «μετριοπαθής» Οζγκιούρ». Έγραψε ο Χ.Χ μεταξύ άλλων «Για πολλοστή φορά ο Οζκέρ Οζγκιούρ ρίχνει τη μάσκα και αποκαλύπτει τον πραγματικό εαυτό του… Ο Οζκερ Οζγκιούρ δεν είναι καθόλου μετριοπαθής, όπως τον θέλει το ΑΚΕΛ και το ΑΔΗΣΟΚ και ίσως μερικοί άλλοι. Δε διαφέρει καθόλου από οποιονδήποτε άλλο Τουρκοκύπριο σοβινιστή ηγέτη. Για όσους ξεχνούν, υπενθυμίζουμε ότι ο Οζγκιούρ εξηγώντας πριν μερικά χρόνια πως εννοεί την ομοσπονδία, είπε :

ΠΡΩΤΟ: Θα υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη με σύνορα.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Δε θα γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.

ΤΡΙΤΟ: Θα μείνει ένας μεγάλος αριθμός εποίκων και Τούρκων στρατιωτών.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Θ’ απαγορεύεται στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ η είσοδος στο «Τουρκικό ομόσπονδο κράτος» καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο θεωρούσε ανεπιθύμητο ο Ντενκτάς…»

Και συνέχιζε ο Χ.Χ.να προσθέσει ότι ο Οζγκιούρ έδωσε ένα γερό ράπισμα σε όσους κατηγορούσαν την «Σ» ότι .. παρενέβαλλε εμπόδια στην επαναπροσέγγιση όταν έλεγε τα πράγματα με τ΄όνομά τους, όταν εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον της Ε/κ πολιτικής ηγεσίας.

Με γραπτή δήλωσή του κατηγόρησε την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όχι Κυπριακή Κυβέρνηση) για την επιμονή της σε ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΟΚ πριν από τη λύση, ότι δεν «συνάδει με καλή θέληση» για «μια λύση που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να μοιραστούν την ανεξαρτησία και κυριαρχία του νησιού είναι αναπόφευκτη». (Δες και άρθρο «Σ» για Οζγκιούρ 24.9.1992),

Σε τι διαφέρουν οι θέσεις του μ. Οζγκιούρ του 1992 και πιο πριν από τις θέσεις των Τ/κ, στην «πενταμερή» του 1964, το 1974, το 2017 και σήμερα;

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 21/2/2021

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube