REAL TIME |

Weather Icon

Θεωρίες συνωμοσίας, άκρα δεξιά και πυρηνική τρομοκρατία

Θεωρίες συνωμοσίας, άκρα δεξιά και πυρηνική τρομοκρατία

Τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ ανέδειξαν μια πολύ εξτρεμιστική άκρα δεξιά, ακόμα και στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και των εργαζομένων στις πυρηνικές βιομηχανίες

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ ανέδειξαν την ύπαρξη μιας πολύ εξτρεμιστικής άκρας δεξιάς, που δεν είναι απλά οπαδός ενός πολύ αυταρχικού κοινωνικού σχεδίου, όπως η “κλασική” άκρα δεξιά, αλλά τάσσεται υπέρ καθαρά παραφρόνων θεωριών (όπως η “θεωρία συνωμοσίας” QAanon) και θέτει ως επιδίωξη την κατάρρευση των υπαρχουσών κοινωνιών, ως μόνου μέσου για την αλλαγή του “συστήματος”. Ένας αριθμός από οπαδούς αυτών των απόψεων έχει εντοπισθεί στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και των εργαζομένων στις πυρηνικές βιομηχανίες της χώρας, υπογραμμίζει σε πρόσφατο άρθρο της μια από τις εγκυρότερες διεθνώς επιθεωρήσεις σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, το αμερικανικό Bulletin of Atomic Scientists. Η επιθεώρηση θέτει το ερώτημα πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος “πυρηνικής τρομοκρατίας” στις ΗΠΑ, ιδίως με δεδομένη την βαθιά κρίση που έχει προκαλέσει τόσο ο κορωνοϊός, όσο και η σύγκρουση Τραμπ και Μπάιντεν.
.
Όπως άλλωστε επισημαίνει το περιοδικό, δεν πρόκειται μόνο για “παλαβές” ακροδεξιές θεωρίες. Σοβαρά εγκλήματα ή απόπειρες εγκλημάτων, ενίοτε σχετιζόμενα με πυρηνικά υλικά και πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη καταγραφεί από οπαδούς παρόμοιων ιδεών, πολύ προτού μπούμε στην τωρινή κρίση.
.
Μια από τις πιο γνωστές και βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες των ΗΠΑ είναι η “Μεραρχία Atomwaffen” (Μεραρχία Ατομικών Όπλων) που υποστήριξε τη θεωρία της “επιτάχυνσης”, δηλαδή της προσπάθειας κατάρρευσης του “συστήματος” μέσω μιας αλυσίδας βίαιων ενεργειών. Ένας από τους συνιδρυτές της ομάδας, πρώην μέλος της Εθνοφυλακής στη Φλόριντα, ο Brandon Russel, αποθήκευε με δύο συνεργάτες του εκρηκτικά, με σκοπό, εκτός των άλλων, να ανατινάξουν πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Russel συνελήφθη με έναν ακόμα συνεργάτη του, βαριά οπλισμένος, να κινείται προς το πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Turkey Point. Η αστυνομία ανακάλυψε δύο ραδιενεργά στοιχεία, θόριο και αμερίκιο, στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού του.
.
Τον περασμένο Μάρτιο ο νέο-ναζί Timothy Wilson σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας ανταλλαγής πυροβολισμών, ενώ προσπαθούσε να βάλει βόμβα σε νοσοκομείο που περιέθαλπε ασθενείς του κορονοϊού. Για τον Wilson η πανδημία συνιστούσε μεγάλη ευκαιρία να διαδώσει τις ναζιστικές ιδέες, να προκαλέσει χάος και να επιταχύνει την κατάρρευση της κοινωνίας. Η αμερικανική επιθεώρηση επισημαίνει επίσης ότι και η Αshli Babbitt, διαδηλώτρια που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο Καπιτώλιο, εργαζόταν στο πυρηνικό εργοστάσιο Calvert Cliffs και είχε επιδείξει στο παρελθόν βίαιη συμπεριφορά.
.
Αυτά τα περιστατικά παραμένουν ασφαλώς περιθωριακά, είναι ενδεικτικά όμως των κινδύνων που μπορεί να εμφανισθούν, στο μέτρο που μαζικοποιούνται τέτοια ρεύματα ιδεών και στο μέτρο επίσης που βαθαίνει η κρίση σε κράτη που διαθέτουν μεγάλες πυρηνικές βιομηχανίες. Παρεμφερές πρόβλημα, με βιολογικούς όμως φορείς, όχι με ραδιενεργές ουσίες, είχε εμφανιστεί και το 2001, την επαύριο της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν να στέλνονται επιστολές με άνθρακα σε διάφορους πολιτικούς της Ουάσιγκτον. Η υπόθεση αυτή δεν διευκρινίστηκε ποτέ πλήρως. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ο αποστολέας τους εργαζόταν στο σημαντικότερο και πολύ σκοτεινό εργαστήριο βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ στο Φορτ Ντέτρικ και αυτοκτόνησε.
.
Ήδη το 1978, στη νουβέλα The Turner Diaries, που έχει χαρακτηρισθεί ως η “βίβλος της ρατσιστικής δεξιάς”, οι ήρωες χρησιμοποιούν πυρηνική τρομοκρατία για να πετύχουν τη δημιουργία ενός “λευκού κόσμου”, βομβαρδίζουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, αρπάζουν πυρηνικά όπλα, στοχεύουν με πυραύλους τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ και, τελικά, καταστρέφουν το Πεντάγωνο με μια πυρηνική επίθεση αυτοκτονίας.
.
Μη βιαστείτε να πείτε “επιστημονική φαντασία” ή καλύτερα “πολιτική φαντασία”. Η νουβέλα ενέπνευσε τουλάχιστο 200 δολοφονίες και 40 τρομοκρατικές επιθέσεις ή εγκλήματα μίσους τα τελευταία 40 χρόνια σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Αντιτρομοκρατίας. Μεταξύ αυτών η τοποθέτηση βόμβας από τον Timothy McVeigh, το 1995, στο Alfred P. Murrah Federal Building στην Oklahoma City, που κατέληξε στον θάνατο 168 ανθρώπων. Η ίδια νουβέλα ενέπνευσε και τον ακροδεξιό εξτρεμιστή Anders Breivik που προκάλεσε το θάνατο 77 ανθρώπων στη Νορβηγία το 2011. Στο “μανιφέστο” του εξετάζει αναλυτικά το πως μπορούν να εκτελεστούν διάφορα είδη πυρηνικής τρομοκρατίας.
.
Να σημειωθεί ότι μια όλο και πιο ενεργή γενιά βίαιων ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων υιοθέτησαν την “επιτάχυνση” (accelerationism), μια θεωρία που αντιμετωπίζει ως αναπόφευκτη την κατάρρευση της κοινωνίας και επιδιώκει να την επιταχύνει, προκειμένου να επιτύχει την “ολική επανάσταση”, την πλήρη καταστροφή του υπάρχοντος συστήματος διακυβέρνησης, μέσω μιας αλυσίδας βίαιων γεγονότων, όπως μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα μπορούσαν να είναι και πυρηνικές.
.
Στην “Πολιορκία” (Siege) ένα από τα βασικά “θεωρητικά” έργα των “επιταχυντών”, ο James Mason γράφει ότι οι οπαδοί της υπεροχής της λευκής φυλής “θα είναι οι μόνοι που θα επιβιώσουν ενός πολέμου εναντίον του Συστήματος, ενός ΟΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ εναντίον του συστήματος” (τα κεφαλαία του συγγραφέα). Αναφορές στην “επιτάχυνση” έκανε στο μανιφέστο του και ο Αυστραλός ακροδεξιός τρομοκράτης Brenton Tarrant, αυτουργός της φονικής επίθεσης σε τέμενος στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.
.
Οι ιδέες των Αμερικανών εξτρεμιστών είναι αρκετά όμοιες με τις ιδέες της Αλ Κάιντα και της ιαπωνικής Αούμ Σινρικιό (μια οργάνωση που οι ιαπωνικές υπηρεσίες ασφαλείας χαρακτηρίζουν ως φορέα “νέας Θρησκείας”), συμμερίζονται δηλαδή την επιδίωξη πλήρους καταστροφής των κοινωνιών και “σύγκρουσης των πολιτισμών”, ως μέσων επίτευξης των σκοπών τους. Και η Αλ Κάιντα και οι Γιαπωνέζοι έχουν επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
.
Το περιστατικό με την Atomwaffen Division δεν ήταν το πρώτο με πυρηνικές διαστάσεις στις ΗΠΑ. Το μέλος του “Εθνικού Σοσιαλιστικού Κινήματος” Demetrius Van Crocker προσπάθησε να φτιάξει μια “βρώμικη βόμβα” με ραδιενεργά υλικά για να ανατινάξει ένα δικαστήριο το 2004. Το 2008 ένας οπαδός της “ανωτερότητας των λευκών”, ο James Cummings, αποθήκευσε σε τέσσερα δοχεία του ενός γαλονιού ένα μείγμα απεμπλουτισμένου ουρανίου και θόριου 232, που σχεδίαζε επίσης να χρησιμοποιήσει για τη συναρμολόγηση μιας “βρώμικης βόμβας”. Το 2013, ένα μέλος της Ku Klux Klan που εργαζόταν στη General Electric έκανε έρευνα σε μηχανήματα διασποράς ραδιενέργειας για να μάθει ποια είναι τα απαιτούμενα επίπεδα εκπομπών για να προκληθεί θάνατος ανθρώπων.
.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον είναι εύκολο για τέτοιες ομάδες να αποκτήσουν πρόσβαση στις τεχνολογίες και τα υλικά που απαιτούνται για τρομοκρατικές πράξεις με μη συμβατικά μέσα, περιλαμβανομένων και πυρηνικών, ή που να στοχεύουν πυρηνικές εγκαταστάσεις. Όπως σημειώνει το Bulletin, τα προβλήματα ως προς την εκτίμηση του κινδύνου είναι δύο, πρώτον η ελλιπής γνώση των αρχών για το δίκτυο αυτών των οργανώσεων και δεύτερο η συμπάθεια προς τις ιδέες τους αριθμού στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και συναφών υπηρεσιών. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019, το 36% των ενεργών στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων διαπίστωσαν περιπτώσεις εκδηλώσεων ιδεολογίας “λευκής ανωτερότητας” στις τάξεις τους. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2020, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ακροδεξιών στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες. Τον Ιανουάριο του 2020, o ανθυποπλοίαρχoς της Ακτοφυλακής, “λευκός εθνικιστής” Christopher Hasson καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών γιατί σχεδίαζε μια “επίθεση με μαζικές απώλειες”. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Cory Reeves αποτάχθηκε λόγω των σχέσεών του με οργανώσεις του κινήματος της “λευκής ανωτερότητας”. Ο νεοναζιστικών πεποιθήσεων πολιτικός υπάλληλος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας Ethan Melzer, επεχείρησε να δώσει πληροφορίες για τα αμερικανικά στρατεύματα στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων των τοποθεσιών στάθμευσής τους, των κινήσεων και των μέτρων ασφαλείας τους, ταυτόχρονα προς ομάδες της “λευκής ανωτερότητας” και προς ομάδες “τζιχαντιστών”, προκειμένου να συντονισθούν για μια “τζιχαντιστική” επίθεση κατά αυτών των δυνάμεων που να προκαλέσει μαζικές απώλειες.
.
Οι ιδέες του βίαιου ακροδεξιού εξτρεμισμού έχουν βρει έδαφος και σε άλλους κυβερνητικούς θεσμούς. Ειδικός επί του ινδικού και πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο Matthew Gebert ήταν ταυτόχρονα και ο επικεφαλής της ομάδας “λευκής ανωτερότητας” The Right Stuff. Σε μια ιντερνετική εκδήλωση εμφανίστηκε να λέει ότι “χρειαζόμαστε μια χώρα που θα ιδρυθεί από λευκούς με μια πυρηνική αποτροπή. Και θα δείτε πως θα τρέμει ο κόσμος”.
.
Πριν και μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, ο αμερικανικός τύπος είχε επισημάνει την ύπαρξη σημαντικού αριθμού στελεχών με ακροδεξιές αντιλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ και ορισμένοι από τους ανώτερους αξιωματικούς που τοποθέτησε ο πρόεδρος Τραμπ, μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σε θέσεις-κλειδιά στο Πεντάγωνο έχουν κάνει κατά το παρελθόν πολύ ακραίες δηλώσεις.
.
Οι “αναζητήσεις” αυτού του “ρεύματος” συνιστούν ριζική, πλήρη τομή με τον ορθολογισμό και την επιστήμη, και κινούνται σε “εφαπτόμενη τροχιά” με τους πιο εξτρεμιστές από τους “αρνητές” του κορονοϊού και της κλιματικής αλλαγής. Υποστηρίζουν τον Τραμπ, ενίοτε όχι καν με πολιτικούς όρους, αλλά αντιμετωπίζοντάς τον περίπου ως “προφήτη” και “σωτήρα”. Έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους ρεύματα “οικοφασισμού”, που κηρύσσουν τον υπερπληθυσμό ως κύριο πρόβλημα της ανθρωπότητας και τον πόλεμο ως τη λύση του! Σημειωτέον ότι, παράλληλα, πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια, και ιδίως από τότε που ενέσκηψε η πανδημία, οι οπαδοί των απόψεων ότι η Γη κυβερνάται από εξωγήινους που έχουν γίνει ερπετά και στη συνέχεια προσέλαβαν τη μορφή ανθρώπων.
.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποδίδουν σημασία σε τέτοιες θεωρίες γιατί τις θεωρούν εξωφρενικές και γιατί δεν τις συναντάνε οι ίδιοι στα μέσα που συμβουλεύονται. Ένα χαρακτηριστικό όμως των τελευταίων ετών, με τη μαζική είσοδο των έξυπνων τηλεφώνων, του Facebook και του Twitter, είναι η ανάπτυξη παράλληλων κόσμων, που δεν διαλέγονται μεταξύ τους, διακρίνονται από ακραίο φανατισμό (απάντηση στον φόβο και την ανασφάλεια της εποχής) και είναι εύκολα “καθοδηγήσιμοι” από δυνάμεις που έχουν τέτοια δυνατότητα. Σε συνδυασμό με την κατάρρευση του κύρους των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών, σε συνδυασμό και με την απουσία ισχυρού λόγου τεκμηριωμένης αμφισβήτησης, οδηγούμαστε στην αποσύνθεση του εθνικού πλαισίου στο οποίο συγκροτείται η συνείδηση μιας κοινωνίας.
.
Η Ιστορία μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα τους παραλογισμούς, από τη στιγμή που αρχίζουν να τους πιστεύουν εκατομμύρια άνθρωποι. Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που εμφανίζονται τέτοια ρεύματα. Το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συνοδεύτηκε από έκρηξη μυστικιστικών δοξασιών, στον Μεσαίωνα έκαψαν πολυάριθμούς διαφωνούντες ως “μάγους” και “μάγισες”, οι Λουδίτες κατέστρεφαν τα μηχανήματα θέλοντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας και εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί (το πιο μορφωμένο έθνος του κόσμου) συγκεντρώνονταν κρατώντας πυρσούς στη Νυρεμβέργη για να αποθεώσουν τον Αρχηγό. Περίοδοι κοινωνικών κρίσεων είναι κατ’ εξοχήν ευεπίφορες σε τέτοιες εκδηλώσεις και τις καθιστούν πιο επικίνδυνες.
.
Υπενθυμίζουμε εξάλλου τη ραγδαία εξάπλωση και τις προόδους που κάνει, ιδιαίτερα εις βάρος των παραδοσιακών Προτεσταντών, η παγκόσμια “Διεθνής” των Ευαγγελιστών, στην υπηρεσία των πολεμοχαρών εξτρεμιστών του Ισραήλ (Νετανιάχου).
.
Η κρίση του δυτικού καπιταλισμού, η ανυπόφορη κοινωνική κατάσταση, η ηθική ασφυξία από το θέαμα χρεωκοπημένων και πλήρως διεφθαρμένων ελίτ κάθε τύπου, η βαθιά κρίση της αριστεράς, στο μέτρο που υπάρχει και είναι αριστερά, οδηγεί μαζικά εκατομμύρια ανθρώπους σε μια πλήρη αμφισβήτηση του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, ακόμα και της Λογικής και της Επιστήμης. Αδυνατώντας να βρουν διέξοδο σε συγκροτημένη και τεκμηριωμένη ορθολογική αμφισβήτηση και μην έχοντας κανένα από τα εφόδια που απαιτούνται για κάτι τέτοιο, χωρίς εναλλακτικό αντι-όραμα, οδηγούνται στην παραφροσύνη και στην αναζήτηση ασφάλειας σε θρησκευτικού τύπου σέχτες.
.
Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει όταν αυτά τα ρεύματα συναντώνται με τις πιο εξτρεμιστικές πτέρυγες του μεγάλου Κεφαλαίου, όπως έγινε στη Γερμανία στον μεσοπόλεμο και με τον Τραμπ πρόσφατα. (Αλλά και όταν δίνουν τη δυνατότητα στις μυστικές υπηρεσίες να τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, όπως ξέρουμε από άπειρες περιπτώσεις στην ιστορία, όπως π.χ. την ιστορία της Gladio, πιθανότατα και τη χρήση του ISIS, που εν πολλοίς κατασκεύασαν οι ίδιες οι υπηρεσίες).
.
Πηγή: kosmodromio.gr       Ιστολόγιο του Δ. Κωνσταντακόπουλου
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube