Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 11 Φεβρουαρίου 2021

Θα αναδιαμορφωθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

Θα αναδιαμορφωθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

Η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες και η εκλογή Μπάιντεν, οδήγησαν την Τουρκία σε οπισθοχώρηση και αναζήτηση συνεργασίας με το Ισραήλ

Η Τουρκία και το Ισραήλ φαίνεται να έχουν συμφιλιωθεί μετά από αρκετά χρόνια εντάσεων. Οι εξελίξεις που μπορεί να βοήθησαν είναι οι εκλογές των ΗΠΑ και οι συμφωνίες του Αβραάμ, δήλωσε η Media Line την Τρίτη. Οι συμφωνίες ομαλοποίησης του περασμένου έτους με μουσουλμανικές χώρες βοήθησαν το Ισραήλ να ξεφύγει από την περιφερειακή του απομόνωση, δίνοντας στη χώρα το προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων, ανέφερε ο Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak, ειδικός στα τουρκικά ζητήματα.

Μέσω του  Ινστιτούτου Στρατηγικής της Ιερουσαλήμ και Ασφάλειας (JISS), δήλωσε ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ ώθησε επίσης την Τουρκία να επιδιορθώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, για να απολαύσει την επιρροή του ισραηλινού κράτους στον Κάπιτολ Χιλ. Τον Δεκέμβριο, ένα μήνα μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε ότι εύχεται να δημιουργηθούν καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία αποκλίνει από το Ισραήλ στις προσεγγίσεις των δύο χωρών προς τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Μεσούτ Κασίν αργότερα μέσα στο μήνα είπε ότι οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών θα μπορούσαν να αποκατασταθούν έως τον Μάρτιο. Η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ και ανακάλεσε τον απεσταλμένο της τον Μάιο του 2018 για τις ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μετακινήσουν την πρεσβεία τους  από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία έχει επίσης προωθήσει τις σχέσεις με την Χαμάς, μια ομάδα που πολεμά ενάντια στο Ισραήλ και έχει χαρακτηριστεί από τη Δύση ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι σωστές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς το «εθνικό συμφέρον» του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό αναλυτή Γιαναρόκακ, αλλά το κίνημα της Χαμάς συνεχίζει να εμποδίζει. Σύμφωνα με τον Mkhaimar Abusada, αναπληρωτή καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στην πόλη της Γάζας, οι ισλαμιστικοί «ιδεολογικοί δεσμοί» μεταξύ της Χαμάς και της Άγκυρας είναι «δύσκολο να σπάσουν». Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ διαβίβασε μια δήλωση στην Άγκυρα ότι δεν θα υπήρχε απόψυξη στις σχέσεις έως ότου κλείσει η στρατιωτική πτέρυγα της μαχητικής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε το ισραηλινό YNet.

Η Χαμάς ίδρυσε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη αφού ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος την ανάγκασε να εγκαταλείψει ένα από τα γραφεία της στη Δαμασκό. Ο επιφανής στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Σαλάχ Αλ-Αρούρι, ο οποίος ηγήθηκε του γραφείου της Κωνσταντινούπολης, απελάθηκε από την πόλη ως μέρος μιας προηγούμενης προσπάθειας για τη διόρθωση σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ το 2015, αλλά η τουρκική υποστήριξη προς τη Χαμάς δεν έχει εξαλειφθεί από τότε.

Μεταξύ των τελευταίων εξελίξεων που δείχνουν την απόψυξη στις σχέσεις είναι η πρόσφατη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν από το Ισραήλ και την Τουρκία στη σύγκρουση με την Αρμενία σχετικά με την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε η Media Line.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube