Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 19 Φεβρουαρίου 2021

Συνεδρίαση Ευρωπαίων ΥΠΕΞ: Στο τραπέζι οι σχέσεις με Ρωσία, «αφωνία» για Τουρκία

Συνεδρίαση Ευρωπαίων ΥΠΕΞ: Στο τραπέζι οι σχέσεις με Ρωσία, «αφωνία» για Τουρκία
Οι ευρω-ρωσικές σχέσεις και οι πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι αναμένεται να βρεθούν επί τάπητος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της EE, όπου θα συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών. Τι γίνεται όμως με την Τουρκία που βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο;

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που πρόκειται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ανάμεσα τους και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που αναμένεται να υποστηρίξει τη θέση ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συνομιλιών, αναμένεται να τεθεί θέμα κυρώσεων για τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν αναμένεται να γίνει κάποια συζήτηση για την Τουρκία.

Το γεγονός ότι το θέμα της Τουρκίας δεν θα συζητηθεί στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

«Από την ΕΕ δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά. Γερμανία και Ισπανία έχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στη Τουρκία, άρα δεν θα τη βάλουν στο στόχαστρο. Τα ιδιαίτερα συμφέροντα των κρατών υπερέχουν της κοινοτικής αλληλεγγύης» επισημαίνει στο Sputnik ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ευθύμιος Πέτρου, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση υφίσταται από το καλοκαίρι, ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χωρίς αποτέλεσμα.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας δίνουν μια πρόφαση σε κάποιους Ευρωπαίους ώστε να μην εμπλακούν, ενώ στην πραγματικότητα «η διαμάχη τούς αφήνει αδιάφορους, εστιάζοντας μόνο στα προσωπικά τους συμφέροντα».

Ανάλογη άποψη εκφράζει στο Sputnik o Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο, που τονίζει ότι αν υποθετικά η τουρκική προκλητικότητα βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων και έβγαινε μια ανακοίνωση η οποία καλούσε τους γείτονες να σταματήσουν, «πρακτικά δεν θα γινόταν τίποτα».

«Πέρα από την ανακοίνωση δεν θα γινόταν κάτι άλλο καθώς οι Ευρωπαίοι και ειδικά η Γερμανία φαίνεται ότι δεν θα εμπλακούν στα ελληνοτουρκικά και ειδικά στις διερευνητικές. Επειδή καμία από τις δύο πλευρές, ούτε η ελληνική ούτε η τουρκική, δεν θέλει να αποχωρήσει από τις διερευνητικές, η ελληνική δεν θα τις θέσει σε κίνδυνο ζητώντας ευρωπαϊκή μεσολάβηση, ενώ η τουρκική με το Τσεσμέ θα υιοθετήσει ένα συμβολικό πλαίσιο ώστε να μην τορπιλιστούν οι συνομιλίες» τονίζει ο κ. Τζήμας και προσθέτει ότι το τουρκικό πλοίο θα βρίσκεται μεν σε διεθνή ύδατα, αλλά θα δείχνει ότι επί της ουσίας υπάρχει αμφισβήτηση. 

Φέρνει γεωπολιτικές αλλαγές το ρωσικό εμβόλιο;

Την ίδια στιγμή ο Ευθύμιος Πέτρου εκτιμά ότι δεν αποκλείεται οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ να οπισθοχωρήσουν στο ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία με αφορμή το ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

«Όλα είναι πιθανά. Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας είναι μια διελκυστίνδα. Υπάρχουν κάποιες αντιπαλότητες-ιδεοληψίες, ενώ υπάρχουν και κάποια συμφέροντα. Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, εστιάζουν περισσότερο στα συμφέροντα και στα πλεονεκτήματα των σχέσεων με τη Ρωσία, μετά την απόφαση για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτηρίζεται ακραίος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δείχνει λογική». Από την πλευρά του, όμως, ο Θέμης Τζήμας εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν οι Ευρωπαίοι από τις κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του εμβολίου, καθότι αυτό θα σημάνει απομάκρυνση από τις ΗΠΑ, «κάτι που είναι αδύνατο επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube