Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Τουρκία 22 Φεβρουαρίου 2021

Σύμβουλος του Ερντογάν συμμετείχε σε Ιρανική εκδήλωση περί σχεδίου εξάλειψης του Ισραήλ

Σύμβουλος του Ερντογάν συμμετείχε σε Ιρανική εκδήλωση περί σχεδίου εξάλειψης του Ισραήλ

 Abdullah Bozkurt

Ο επικεφαλής βοηθός του Τούρκου προέδρου, Sefer Turan, ο οποίος συμβουλεύει τις σχέσεις της Τουρκίας με αραβικά και μουσουλμανικά έθνη, ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο του Ιράν με θέμα «Το Ισραήλ πρέπει να εξαλειφθεί», αποκάλυψε έρευνα της Nordic Monitor. .

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 1994 του περιοδικού Yeryüzü, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιράν, ο Turan χαιρέτισε τον Ayatollah Ruhollah Khomeini σε ομιλία του στο Γενικό Προξενείο του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχοντας στο κύριο θέμα της εκδήλωσης που ήταν η εξαφάνιση του Ισραήλ από την Μέση Ανατολή.

Τη στιγμή που διοργανώθηκε η εκδήλωση, στις 11 Μαρτίου 1994, ο Turan ήταν ο διευθύνων σύμβουλος μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας προπαγάνδας που ονομάζεται Selam, ένα επιστόμιο του ιρανικού καθεστώτος που χρηματοδοτήθηκε επίσης από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών. 

Article published in an Iran-funded magazine showed that the Turkish president’s aide attended an event held by the Iranian Consulate General under the theme that Israel must be wiped out

Στην ομιλία του, ο Τούραν κατηγορούσε επίσης τις αραβικές κυβερνήσεις για αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν η ανατροπή της επιτυχίας των ενόπλων κινημάτων αντίστασης εναντίον του Ισραήλ. «Κάθε φορά που το ένοπλο Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης [Χαμάς] πλησίαζε τη νίκη στην Παλαιστίνη, αντιμετώπιζε αραβικά καθεστώτα μαριονετών», είπε σύμφωνα με παρατηρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο.

Ο Τούραν έδωσε για παράδειγμα τη Συμφωνία Γάζας – Ιεριχό του 1994, γνωστή και ως Συμφωνία του Καΐρου, μεταξύ του πρώην Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του τότε Ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιτζιάκ Ραμπίν ως παράδειγμα. Τόνισε ότι η συμφωνία είχε ως στόχο την πρόληψη της Ιντιφάντα (Παλαιστινιακή εξέγερση)

Ο βοηθός του Τούρκου προέδρου σημείωσε επίσης ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν στις χώρες τους και στη συνέχεια να θεσπίσουν τον δικό τους ελεύθερο κανόνα για να μπορούν αργότερα να απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ. Τελείωσε την ομιλία του χαιρετώντας τον Χομεϊνί.

Cover of the Yeryüzü magazine, published in Turkish and a mouthpiece of the Iranian regime

Η Nordic Monitor δημοσίευσε στο παρελθόν εμπιστευτικά έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι ο Τούραν ήταν ύποπτος σε έρευνα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) Quds Force που ξεκίνησε το 2011. Τα τηλέφωνά του ήταν ενσύρματα υπό δικαστική απόφαση, καθώς οι ερευνητές προσπαθούσαν να αποκαλύψουν ένα ιρανικό δίκτυο πληροφοριών στην Τουρκία. και να καθορίσουν πώς σχεδίαζαν να επιτεθούν σε Ισραηλινούς, Εβραίους και Δυτικούς στόχους.

Ο Turan είναι ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής, ο οποίος εισήχθη στην κυβέρνηση από τον Πρόεδρο Ερντογάν και βοηθά στη διαμόρφωση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, που απαριθμήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως ομάδα συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, τη δεκαετία του 1990.

Σε μια σειρά άρθρων που εμφανίστηκαν κυρίως σε δημοσιεύσεις υπέρ του Ιράν στην Τουρκία τη δεκαετία του ’90, ο Τούραν υπερασπίστηκε την τρομοκρατική ομάδα, δικαιολόγησε τις δολοφονίες αμάχων και κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αίγυπτο και διατύπωσε κριτική εναντίον άλλων που χαρακτήρισαν την Ισλαμική Τζιχάντ ως τρομοκρατική ομάδα καταδικάζοντας τις δολοφονίες.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ερντογάν παρενέβη και έσπευσε την έρευνα της Δύναμης Quds πριν οι εισαγγελείς είχαν χρόνο να ασκήσουν κατηγορίες έναντι των υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου του Turan, σώζοντας τον βοηθό του από ποινική δίωξη και βοηθώντας τους Ιρανούς κατασκόπους να ξεφύγουν από την Τουρκία.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube