Weather Icon

«Sky Warden»: Το γαλλικό σύστημα που μπορεί να δώσει λύσεις στην Εθνική Φρουρά για την αντιμετώπιση των UAVs

«Sky Warden»: Το γαλλικό σύστημα που μπορεί να δώσει λύσεις στην Εθνική Φρουρά για την αντιμετώπιση των UAVs

Κατά την φετινή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού, IDEX 2021 η οποία διεξάγεται στο Άμπου Ντάμπι από 21 μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2021, παρουσιάστηκαν -ως αναμενόταν- διάφορα νέα οπλικά συστήματα. Μεταξύ αυτών οπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα (UGV), οπλισμένα και μη αεροχήματα (UAV) αλλά και συστήματα κατά των υπόψη συστημάτων (Counter-UAV).

O Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης βρέθηκαν στην έκθεση IDEX 2021, όπου πέραν των συναντήσεων με τους ομολόγους τους είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά διάφορα τέτοια συστήματα.

Οι δηλώσεις του Χαράλαμπου Πετρίδη τον προηγούμενο μήνα, ότι δηλαδή “Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, φυσικά και είναι στην λίστα αναγκών μας”, δημιουργεί εύλογα την υπόθεση ότι η ηγεσία έχει στα υπόψη την απόκτηση τόσο τακτικών ΜΕΑ, αφού ήδη αποκτήθηκε από το 2019 αριθμός Aerostar TUAS που αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθήκοντα επιτήρησης σε ξηρά και θάλασσα.

Δεδομένης της δυσκολίας ή και της αδυναμίας για προμήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία Αμερικανικών ή Ρωσικών οπλικών συστημάτων οι επιλογές για απόκτηση συστημάτων “αντί-drones” στρέφονται σε άλλες αγορές. Μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή αγορά, η γειτονική Ισραηλινή, αλλά και σε εταιρείες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. 

Εάν η Εθνική Φρουρά αποφασίσει να εξοπλιστεί με συστήματα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (counter- UAV Systems), μια υποψήφια αγορά είναι η Γαλλική. Υπενθυμίζουμε ότι η Κύπρος διατηρεί διαχρονικά άριστες σχέσεις με την Γαλλία και εταιρείες όπως η MBDA, εξοπλίζουν την Εθνική Φρουρά με οπλικά συστήματα όπως πυραύλους εδάφους – αέρος Mistral, αντιαρματικούς πυραύλους MILAN και τους αντιπλοικούς πυραύλους παράκτιας άμυνας Exocet. 

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στην έκθεση IDEX 2021 στα ΗΑΕ, η MBDA παρουσίασε ένα νέο σύστημα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (counter- UAV Systems). Πρόκειται για το σύστημα «Sky Warden» το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης – εξουδετέρωσης UAVs και λειτουργεί τόσο ως ενσωματωμένο στοιχείο σε πολυστρωματική αεράμυνα είτε σε αυτόνομη λειτουργία. 

Team-Sky-Warden-©MBDA

Το σύστημα «Sky Warden», μπορεί να τοποθετηθεί σε οχήματα, ή σε σταθμούς εδάφους ανάλογα με την επιχειρησιακή του χρήση. Χρησιμοποιεί ένα δικτυωμένο οικοσύστημα συνεχώς εξελισσόμενων αισθητήρων και όπλων, που αντλείται από την ευρεία εμπειρία της MBDA στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας, για να αντισταθμίσει την απειλή των UAVs. 

Το «Sky Warden»  είναι σε θέση να εξουδετερώσει αποτελεσματικά και κατάλληλα όλες τις κατηγορίες UAV, από μικρά drones (micro-UAV) κατηγορίας 1, έως μεγάλα τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UCAV), καθώς και άλλες παραδοσιακές αεροπορικές απειλές.

Στον πυρήνα του συστήματος βρίσκεται ένα …

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube