Weather Icon
Γαλλία , Εθνική Άμυνα 3 Φεβρουαρίου 2021

«Σφραγίζουν» και στον αέρα τη στρατηγική συνεργασία τους Αθήνα και Παρίσι- Εντυπωσιακός εναέριος ανεφοδιασμός με Γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ

«Σφραγίζουν» και στον αέρα τη στρατηγική συνεργασία τους Αθήνα και Παρίσι- Εντυπωσιακός εναέριος ανεφοδιασμός με Γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ

Η μεγάλη άσκηση με την ονομασία «SKYROS» είχε ως ένα από τα σενάριά της τον εναέριο ανεφοδιασμό. Δύο Ελληνικά Mirage, τέσσερα F-16 και τα τέσσερα Γαλλικά Rafale πήραν καύσιμο στον αέρα σε μια διαδικασία όπου μέσα σε ένα λεπτό ένας τόνος κηροζίνης μεταφέρεται από τις δεξαμενές του ιπτάμενου τάνκερ στο μαχητικό.

‘’Κόβουν την ανάσα’’ οι εντυπωσιακές εικόνες με το Γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ A330 της Armee De L’Air να ανεφοδιάζει στον αέρα και στα 20.000 πόδια Ελληνικά Mirage 2000-5 από την 331 Μοίρα ‘’ΘΗΣΕΑΣ’’ και F-16 από την 335 Μοίρα ‘’ΤΙΓΡΗΣ’’. Δίπλα τους πετούσαν τα τέσσερα Γαλλικά Rafale τα οποία επίσης προχώρησαν σε air refueling, μια διαδικασία συνηθισμένη για τους Γάλλους ιπτάμενους.

Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει ιπτάμενο τάνκερ στο στόλο της οι ιπτάμενοι της HAF είναι απόλυτα εξοικειωμενοι με το air refueling αφού συμμετέχουν συνεχώς σε ασκήσεις με συμμαχικές χώρες οι οποίες τα χρησιμοποιούν. Πρόκειται για διαδικασία με υψηλό δείκτη δυσκολίας ειδικά σε συνθήκες πίεσης και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα μαχητικά φορτωμένα με όπλα πρέπει να πλησιάσουν το ιπτάμενο τάνκερ και να ‘’κουμπώσουν’’ το λάστιχο που θα μεταφέρει το καύσιμο από το μεγάλο αεροσκάφος. Η διαδικασία έχει διαφορά για τα Γαλλικά μαχητικά Rafale και Mirage από αυτή για τα Αμερικανικά F-16 ωστόσο το A330 της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας έχει τη δυνατότητα να ανεφοδιάσει στον αέρα όλους τους τύπους μαχητικών. Τα Γαλλικά με τη διαδικασία ‘’basket’’ από τα φτερά του ιπτάμενου τάνκερ και τα Αμερικανικά με ‘’boom’’ από το πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Η μεγάλη άσκηση με την ονομασία ‘’SKYROS’’ είχε ως ένα από τα σενάριά της τον εναέριο ανεφοδιασμό. Δύο Ελληνικά Mirage, τέσσερα F-16 και τα τέσσερα Γαλλικά Rafale πήραν καύσιμο στον αέρα σε μια διαδικασία όπου μέσα σε ένα λεπτό ένας τόνος κηροζίνης μεταφέρεται από τις δεξαμενές του ιπτάμενου τάνκερ στο μαχητικό.

Το A330 φτάνει τα 20.000 πόδια για να πραγματοποιηθεί ο ανεφοδιασμός των μαχητικών σε ήδη προκαθορισμένη περιοχή. Σε εμπόλεμη κατάσταση αυτή η περιοχή θα βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τον χώρο των επιχειρήσεων και το ιπτάμενο τάνκερ ως high value στόχος θα προστατεύεται από οπλισμένα αεροσκάφη.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι ο εναέριος εφοδιασμός θα γινόταν όπως και πραγματοποιήθηκε πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος κοντά στη Ζάκυνθο την ώρα που το πεδίο των επιχειρήσεων θα ήταν το Αιγαίο προς τα ανατολικά σύνορα. Με ακρίβεια τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Έλληνες ιπτάμενοι ολοκλήρωσαν  μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο τον ανεφοδιασμό παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στον αέρα σε ανάλογη επαιδευτική δραστηριότητα.

Το Γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ μεταφέρει περίπου 110 τόνους καυσίμου, ποσότητα που δίνει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε μεγάλο αριθμό μαχητικών κατά τη διάρκεια μιας και μόνο πτήσης. Τα πάντα γίνονται από το κόκπιτ όπου οι δύο κυβερνήτες κατευθύνουν το αεροσκάφος και ακριβώς στις πλάτες τους δύο εξειδικευμένοι αξιωματικοί με τη βοήθεια καμερών και άλλων ηλεκτρονικών βοηθημάτων συνεργάζονται με τους ιπτάμενους των μαχητικών και τους δίνουν καύσιμο από τις ‘’μάνικες’’ είτε από τα φτερά του A330 είτε από το πίσω μέρος με τον ειδικό βραχίονα και τη διαδικασία ‘’Boom’’.

Πρόκειται για διαδικασία υψηλής δυσκολίας με την ικανότητα των ιπτάμενων στα μαχητικά να πιστοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικά τη νύχτα απαιτείται η χρήση υπέρυθρων ακτίνων με τους χειριστές μέσα στο ιπτάμενο τάνκερ να χρησιμοποιούν ειδικά 3d γυαλιά και το περιθώριο του λάθους να είναι ανύπαρκτο.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube