REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 3 Φεβρουαρίου 2021

Σε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις σχετικά με S-400 και Ανατολική Μεσόγειο προέβησαν ΗΠΑ και Τουρκία το βράδυ της Τρίτης

Σε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις σχετικά με S-400 και Ανατολική Μεσόγειο προέβησαν ΗΠΑ και Τουρκία το βράδυ της Τρίτης
Χωριανόπουλος Άγγελος
Κορυφαίοι σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκφράζει ανησυχία ότι η απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θα μπορούσε να βλάψει την «συνοχή και αποτελεσματικότητα» του ΝΑΤΟ.
Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν İbrahim Kalın και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan συζήτησαν θέματα σχετικά με τη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.
Στη δήλωσή του σχετικά με τη συνάντηση, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Sullivan υπογράμμισε την επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να οικοδομήσει «εποικοδομητικούς» δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά επίσης άγγιξε περιοχές τριβής. Ο Sullivan «εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ανησυχία ότι η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Έμιλι Χόρν.
Η Άγκυρα δήλωσε ότι η αγορά των S-400 δεν ήταν επιλογή, αλλά αναγκαιότητα επειδή δεν μπόρεσε να προμηθευτεί αντιβαλλιστικά συστήματα από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο Kalın είπε στον Sullivan ότι απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στις τρέχουσες διαφωνίες μεταξύ των χωρών, όπως η αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και η υποστήριξη των ΗΠΑ για κουρδικές ομάδες πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία, δήλωσε το Anadolu.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube