Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε στις

Φωτο 1, επιχρωματισμένη φωτογραφία από τον Χ. Καπλάνη

Έναν αιώνα πίσω, Χριστούγεννα του 1921, ο Κωστής Παλαμάς, 62 χρονών, παντρεμένος για 34 χρόνια με τρία παιδιά γνωρίζει στο σπίτι ενός ανιψιού του την 20χρονη Ελένη Κορτζά, όμορφη, τρυφερή, μελαγχολική με ωριμότητα και ευαισθησία σπάνια για τόσο νέα, την ερωτεύεται, περνούν μαζί ατελείωτες ώρες στο “κελί” του όπως αποκαλούσε το γραφείο του στην οδό Ασκληπιού, η κοπέλα αρρωσταίνει από φυματίωση, αναγκαστικά τα ραντεβού τους αραιώνουν, τότε ξεκίνησαν να αλληλογραφούν, τα γράμματα του καλύπτουν χρονική περίοδο 14 χρόνων (!), από αυτά μάθαμε την ύπαρξη της, την αποκαλούσε “Chere Clarte, αγαπημένη λάμψη”
” Επέρασα μια νύχτα, τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, με το λυρικό, το μεθυστικό πυρετό της ενθύμησής σου. (…) Πώς ήθελα να πεθάνω και πώς ήθελα να αναστηθώ στη χώρα των πνευμάτων μαζί σου… Συγχώρησε τον ποιητή που όσο προχωρούν τα χρόνια του, τόσο περισσότερη νύχτα έχει, Chere Clarte, πεθαίνω για σένα”….Η σχέση τους παρέμεινε πλατωνική!
Υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 14 φορές, ο δημοτικιστής Παλαμάς τράβηξε τα πάνδεινα στην σύγκρουση με τους οπαδούς της καθαρεύουσας, όταν διορίστηκε γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο τότε πρύτανης του λέει: «Ελπίζω, κύριε Παλαμά, τώρα που αποκτήσατε μια αξιοπρεπή θέση, θα παύσετε να γράφετε ποιήματα !».
Τη 16η Φεβρουαρίου του 1911, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να κάθεται στο έδρανο του Πρωθυπουργού γίνεται συζήτηση στην Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ακούγονται βαριές κουβέντες με αφορμή την γλώσσα, ο βουλευτής Ν. Μπουφίδης επιτέθηκε εναντίον του Παλαμά (γραμματέα τότε του Πανεπιστημίου) ονομάζοντας τον «εξ επαγγέλματος και μεμελετημένης προαιρέσεως στρεβλωτήν και υβριστήν της ελληνικής γλώσσης…». Ποιον; Τον Παλαμά, την υπεράσπιση του ανέλαβε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ενώ ο βουλευτής και ποιητής Λορέντζος Μαβίλης είπε την περίφημη φράση «δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, μόνο χυδαίοι άνθρωποι». Σκεφτείτε πόσους Μπουφίδες θορυβώδεις πολιτικάντηδες έχουν υπάρξει διαχρονικά που δεν τους θυμάται ούτε η μάνα τους ! χρειάζεται σωστή κρίση να διακρίνεις τους σημερινούς Μπουφίδες!
Φωτο 2, 1930, ο ποιητής στην οδό Σταδίου μπροστά από τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Κάουφμαν !
Βαριά άρρωστος ο θάνατος τον βρήκε στο σπίτι του, στην οδό Περιάνδρου 3 στην Πλάκα (φωτο 3), λίγες μέρες νωρίτερα είχε χάσει τη γυναίκα του Μαρία. Το νέο κυκλοφόρησε αστραπιαία.
«Χτες βράδυ μία είδηση ασύλληπτη μας ήρθε. Ο Γέρο-Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός» γράφει η Ιωάννα Τσάτσου.
Οι λογοκριμένες από την κατοχή αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν εκτενή αφιερώματα στη ζωή και το έργο του «Είταν απ’ τις σπάνιες φορές, δεν θυμάμαι συγκεκριμένα καμία άλλη, που μια αθηναϊκή εφημερίδα είχε κάτι να μας πει” γράφτηκε σκωπτικά.
Η κηδεία του σαν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 1943 (φωτο 4)
. Ολη η Ελλάδα ήταν εκεί « οι επιστήμονες μαζί με τους επαγγελματίες, οι υπάλληλοι μαζί με τους εμπόρους και τους φοιτητάς ηνωμένοι όλοι με τα ίδια αισθήματα εμπρός εις τον νεκρόν».
Παρόντες ο κατοχικός πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποι του Γ’ Ράιχ « Αυτονών και μόνο η παρουσία ερέθιζε τον κόσμο που ήταν εδώ και μέρες ήδη ερεθισμένος….ποιός τους είπε νάρθουν να μαγαρίσουν τη λειτουργία μας» γράφει ο Κων/νος Τσάτσος.
Όταν τελείωσε η νεκρώσιμη ακολουθία, ο Σπύρος Μελάς, ο Άγγελος Σικελιανός και νέα παιδιά σήκωσαν το φέρετρο και κατευθύνθηκαν προς τον χώρο της ταφής. Την ώρα που θα εναπόθεταν το φέρετρο μέσα στη γη, πλησίασε ο αντιπρόσωπος του κατακτητή να καταθέσει στεφάνι.
Τότε, ο λογοτέχνης Γιώργος Κατσίμπαλης άρχισε να τραγουδά: «Σε γνωρίζω από την κόψη…». Ακολούθησε το συγκεντρωμένο πλήθος, πρώτα δειλά, ύστερα η φωνή έγινε μυριόστομη «Ζήτω η Ελευθερία!».
Συνεχίζει ο Κ. Τσάτσος: Το ποίημα του Σικελιανού τάραξε τις ψυχές και πολλοί κλαίγανε , δεν υπήρχε θάνατος πια, τελούνταν μπρος μας η αιωνοποίηση, η αποθέωση ενός θνητού, την θλίψη αντικαθιστούσε μια πνοή θριάμβου»
Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
Ορφέας, Ηράκλειτος, Αισχύλος, Σολωμός
την άγια δέχονται ψυχή την τροπαιοφόρα,
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!
«Στην ποίηση του συνδιαλέγεται η αρχαία και βυζαντινή γραμματεία, τα εκκλησιαστικά κείμενα, η δημοτική παράδοση, ο νεοελληνικός διαφωτισμός και τα πρωτοποριακά ρεύματα του 19ου αιώνα, το έργο του θεμέλιο της αδιάλειπτης ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού.
το ευγενέστερο κατ’ αυτόν συναίσθημα, ο πατριωτισμός, «δε ζει χωρίς πατρίδες, η ανθρώπινη ψυχή».
Όμως ποιος πατριωτισμός? ο Παντελής Μπουκάλας μας θυμίζει κείμενα του:
«Μας τρώγει και η αρχαιομανία· όχι η αρχαιογνωσία, αλλ’ η παντού και πάντοτε, η επιπόλαιος και ανάρμοστος και ανερμάτιστος επίκλησις των αρχαίων και καταφυγή υπό την σκέπην των και προσφυγή εις το κύρος των, και διά ψύλλου πήδημα, και εκεί όπου δεν έχουν τίποτε να κάμουν οι αρχαίοι. […]
« Καμμία απόπειρα φωτισμού, εξαγνισμού, ανυψώσεως του λαού, και συγκινήσεως αυτού όχι με την προαιωνίαν φανφαρονάδαν “ του Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει”, αλλά με την αποκάλυψιν της πραγματικότητος · απωλέσαμεν όλως διόλου το αίσθημα του πραγματικού. Εφονεύσαμεν την αληθή φιλοπατρίαν και ανυψώσαμεν εις θρησκείαν τον σωβινισμόν».
« Ο παπουτσής που φτιάνει σωστά και στέρεα και καλοσυνείδητα τα παραγγελμένα ποδήματα βαραίνει για του Γένους το ξανάνθισμα περισσότερο και είναι πιο πολύ πατριώτης από το φουσκωμένο και το φαντασμένο αρθροτυμπανιστή στις εφημερίδες και στα συλλαλητήρια ».
«Ο πατριωτισμός είναι το ευγενέστερον των αισθημάτων, αλλά και το προχειρότερον εις εκμετάλλευσιν υπό των φωνασκών, των αγυρτών και των επιτηδείων παντός είδους, πρόσχημα προς θεραπείαν και των ιδιοτελεστέρων συμφερόντων».
Φέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας μας, ας θυμηθούμε: οι ποιητές δεν είναι αγάλματα, αλλά ο Λόγος τους!
Ορφέας, Ηράκλειτος, Αισχύλος, Σολωμός την άγια δέχονται ψυχή την τροπαιοφόρα,  Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!
Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Ο παραβάτης της Μεγάλης Παρασκευής

Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευης σκιά μικρά εδραμεν τοίχο, τοίχο , σκότος και ημίφως ακολουθών προς την πλατεία της πολίχνης εις την σκοτεινή αυλήν του ΤΑΠΕΙΝΟΥ ναού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΝΑΜΝΗΣΙΣ ΠΡΟΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΚΕΡΦΙΟΥ
Και που να ειπει τον πόνον του ο μπαρπα Γιάννης ο τελεταρχης της περιφορας του Επιταφιου εις την μικράν πολιχνην .Φέτος δεν ανευρεθει μηδε αντιζηλος, μηδε ζηλωτης επιτροπος δια να ζητήσει τον λόγο διά την ασυγχρονον τούτην επιμονη του ιερεως να μην αντικαταστει τον ιδιορυθμον ουτον γραμματικον που τους έμεινε αγγονιν υπο του προγενεστερου ιερεως.

Εφετος ευρεθει ιος άγνωστος εξ Ασιας εκ των τοπων του ανατελλοντος ήλιου οστις επεβαλεν κατ’ οικον εκκλησιασμον και αυστηραν αστυνομευσην των λιγοστων εν τω ναω.
Αδυνατον εσταθει να ευρεθει τρόπος δια να ενταχθει εις τους ολιγους εκλεκτους τους εισερχομενους εις τον να ισκον Ούτε καν οι επιτροποι δεν εδιευκοληνοντο.Εμεινεν ολην σχεδόν την Αγιαν Εβδομαδαν εν τη οικια εξερχομενος εις το γειτναζον κατάστημα αποικακων και φρουτων προς αγορά αρτου ελιων και άλλων πολυτιμων προς το ζειν.Μα και δια μικράν εκ του μακρωθεν συντυχιαν μετά του οπωροπωλου χαριν ελάχιστου παρηγοριας…

Το εσπερας της Μεγάλης Παρασκευης σκιά μικρά εδραμεν τοίχο, τοίχο , σκοτος και ημιφως ακολουθων προς την πλατεία της πολιχνης εις την σκοτεινή αυλην του ΤΑΠΕΙΝΟΥ ναου.Η σκιά ουτη ενθυμιζεν παλαιον στρατηλατην .Φτασας εις το περιτοιχισμα του νάου δι αλματος ευρεθει εις την βόρεια σκοτεινή του πλευρά κατωθεν μεγάλου καντζιελλωτου ανοικτου παραθυρου.Εθρωνιαστην κατακοπος εις μεγαν λιθον κείμενον εις το σκοτος και ηκουεν κάλως το Αι γενεαι Αι πασαι..

Αισθηματιας ελλην ο μπαρπα Γιάννης εδακρυζεν ελαφρως. Ειτα αναπνευσας ελουθην του κλαματου….

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό Ρώσων διπλωματών από εκδηλώσεις μνήμης για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Bundestag να αποκλείσει πρέσβεις της Ρωσίας και Λευκορωσίας από ειδική συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στις 8 Μαΐου για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση της Bundestag ακολουθεί σύσταση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να μην προσκληθούν εκπρόσωποι των δύο αυτών χωρών εν μέσω διαφωνιών για τη συμμετοχή Ρώσων αξιωματούχων σε κρατικές εκδηλώσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αν και το σύνολο των ξένων διπλωματών έλαβαν επίσημη πρόσκληση, η Bundestag τόνισε ότι ακολούθησε το πρωτόκολλο ακολουθώντας τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Αυτή η γνωμοδότηση οδήγησε, μεταξύ άλλων, στο να μην προσκληθούν οι πρέσβεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας», δήλωσε εκπρόσωπος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Εκπρόσωποι άλλων πρεσβειών θα συμμετάσχουν με τους Γερμανούς βουλευτές για την εκδήλωση στην αίθουσα της ολομέλειας της Bundestag που θα τιμήσει το τέλος του πολέμου και μαζί με αυτό, το τέλος της εκστρατείας βίας και γενοκτονίας της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ευρώπη. Καλεσμένοι από το εξωτερικό δεν προσκλήθηκαν.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής πρεσβείας στο Βερολίνο τόνισε ότι ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία Ολέκσι Μακέγιεφ θα παρευρεθεί «φυσικά» στην εκδήλωση και χαιρέτισε την απόφαση της Bundestag να μην προσκαλέσει τον Ρώσο πρέσβη.

Αντίδραση Ζαχάροβα

Χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η γερμανική απόφαση αποκλεισμού Ρώσων και Λευκορώσων διπλωματών από τις επετειακές εκδηλώσεις αποτελεί προσβολή από τους «ιδεολογικούς κληρονόμους και τους άμεσους απογόνους» εκείνων που διέπραξαν τις δολοφονίες του Χίτλερ.

Χθες Τετάρτη, ο Ρώσος πρέσβης στη Γερμανία Σεργκέι Νετσάγιεφ παρευρέθηκε σε τελετή μνήμης έξω από το Βερολίνο. Η σιωπηλή εκδήλωση στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου κοντά στο Βερολίνο έγινε προς μνήμη της Μάχης στα Υψώματα Ζέελοβ. Η Μάχη αυτή ήταν μια από τις τελευταίες μάχες του του Β’ ΠΠ κατά την προέλαση του σοβιετικού στρατού προς το Βερολίνο, λίγο πριν τη συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας τον Μάιο του 1945. Τουλάχιστον 30.000 Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια από τις πιο σκληρές μάχες για τον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος αποτελούνταν από Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους.

Η εκδήλωση αυτή προκάλεσε πολιτικές τριβές αφού το γερμανικό ΥΠΕΞ δημοσίευσε το ενημερωτικό του έντυπο του με το οποίο συμβούλευε να μην προσκληθούν Ρώσοι αντιπρόσωποι – μια κίνηση που οι βουλευτές της τοπικής βουλής του κρατιδίου στο Βραδεμβούργο είπαν ότι αυτό ατιμά τους πεσόντες Σοβιετικούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση για την εκδήλωση, αλλά ο Νετσάγιεφ δεν εμποδίστηκε να παρευρεθεί σε αυτή και έγινε ευγενικά δεκτός. Στην εκδήλωση μνήμης συμμετείχε και ο πρέσβης της Λευκορωσίας στη Γερμανία Αντρέι Σούπλιακ.

Ο Νετσάγιεφ εξέφρασε τη λύπη του για τον αποκλεισμό Ρώσων εκπροσώπων από την εκδήλωση της ομοσπονδιακής Βουλής. «Οι σκέψεις για την άμεση πολιτική κατάσταση δεν πρέπει να υπερισχύουν των ζητημάτων ιστορικής μνήμης και της ιστορικής συμφιλίωσης των λαών των χωρών μας», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην εφημερίδα Izvestia, που είναι υπέρ του Κρεμλίνου.

Ο Μακέγιεφ είπε ότι η παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην εκδήλωση μνήμης για την ιστορική μάχη των σοβιετικών κατά του ναζιστικού στρατού ήταν ένας χλευασμός των θυμάτων τόσο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και του σημερινού πολέμου, μιλώντας για τις πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις ουκρανικές πόλεις Κρίβι Ριχ και Σούμι που σκότωσαν 55 αμάχους, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία να εργαλειοποιήσει τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να δικαιολογήσει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. «Είναι αναμενόμενο από τη ρωσική πλευρά να εκμεταλλευτεί και να συνδέσει απρεπώς τις εκδηλώσεις με την δικαιολόγηση του επιθετικού της πολέμου κατά της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

SPD: Παράλογη η σύσταση

Μέλη της κυβέρνησης του κρατιδίου Βρανδεμβούργου, της οποίας ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τη συμμετοχή της αριστερής Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) εξέφρασαν οργή για τη σύσταση αυτή του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι μια διπλωματική – για να το θέσω κομψά – όχι πολύ φιλική ενέργεια προς τους απογόνους των ανθρώπων που είναιGErM θαμμένοι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της BSW Νίλς-Όλαφ Λίντερς. «Το να θέλεις να τους απαγορεύσεις να πάνε στους τάφους των προγόνων τους είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε.

Η βουλευτής του SPD, Σίνα Σένμπρουν χαρακτήρισε τη σύσταση του υπουργείου Εξωτερικών «παράλογη». «Φυσικά τα πάντα μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά για εμάς σήμερα αυτό θα πρέπει να αφορά πάνω απ’ όλα τη μνήμη των νεκρών», τόνισε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό rbb inforadio.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Η Λαμπρή της Ορθοδοξίας!

Κρατάμε ψηλά τα λάβαρα του Έθνους και της Ορθοδοξίας, κρατάμε ψηλά τις καρδιές μας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

Παλαιστίνη 33 μ.Χ. Εβδομάδα του Πάθους. Τι κι αν χειμώνας μέσ’ στην καρδιά της Παναγιάς και πόνος και σπαραγμός και δάκρυ; Η άνοιξη έρχεται κι ανθεί με την Ανάσταση του γιου της και Θεού μας!

Ελλάδα 2025 μ.Χ. Εθνικό πάθος. Τι κι αν λάμπει ο ήλιος και φέρν’ η άνοιξη ανθούς και σπέρνει πρασινάδα; Πονά η καρδιά μας από την κατάντια και χειμώνας βαρύς τον ήλιο το λαμπρό σκεπάζει!

Πονά η καρδιά μας γιατί οι ιθύνοντες της πολιτείας έχουν διαμορφώσει μια Ελλάδα παρηκμασμένη και χρεοκοπημένη ηθικά, πνευματικά, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Μια Ελλάδα, για την οποία επιβάλλεται να ψάλουμε ένα «εθνικό επιτάφιο θρήνο».

Όμως αυτές τις ημέρες, έχουμε την λαμπρότερη ημέρα του χρόνου, έχουμε την Λαμπρή των Ελλήνων! Για αυτό το λόγο, εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να κάνουμε Πάσχα, τηρώντας με ευλάβεια τα ήθη και έθιμά μας και γεμίζοντας τις εκκλησιές μας!

Κάνουμε Πάσχα λοιπόν!

Γιατί το Πάσχα είναι η Λαμπρή της Ορθοδοξίας! Είναι οι θείες ακολουθίες, η εξομολόγηση, η θεία κοινωνία. Είναι η ταπείνωση, η μετάνοια, η συγχώρηση και η ανάσταση των ψυχών μας. Είναι η επίσκεψη των παιδιών στους γονείς, είναι η χαρά των γονέων για την οικογενειακή μάζωξη. Είναι τα έθιμα, τα τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά, οι λαμπάδες, το αρνί, τα τραγούδια, οι χοροί. Είναι η περίοδος όπου καλούμαστε να «συγχωρήσωμεν πάντας τη Αναστάσει και είπωμεν και τοις μισούσιν ημάς Χριστός Ανέστη»!

Κάνουμε Πάσχα!

Κρατάμε ψηλά τα λάβαρα του Έθνους και της Ορθοδοξίας, κρατάμε ψηλά τις καρδιές μας!

-Γιατί στα άγια τούτα χώματα που ζούμε μπόρεσε ο άνθρωπος με θεία σάρκα να ντύσει το ομορφότερο από όλα τα όνειρά του!

-Γιατί και φέτος η όμορφη ελληνική φύση μας καλεί να λάβουμε μέρος στην «εορτή των εορτών» και στην «πανήγυρη των πανηγύρεων»!

Καλή Ανάσταση! Χρόνια Πολλά!

Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή