Weather Icon

Προς Κυπριακή Πολιτεία… ελπίδα αδιεξόδου

Προς Κυπριακή Πολιτεία… ελπίδα αδιεξόδου

Τα Ηττημένα σου Μυαλά

Λάζαρος Α. Μαύρος

ΟΤΑΝ Ο ΕΧΘΡΟΣ,

(α) αξιοποιώντας τα δικά σου εμφύλια πάθη (για την ολέθρια εκτράχυνση των οποίων ούτε κι εσύ δικαιούσαι την πλήρη αθώωση),

(β) αξιοποιώντας την δράση δικών σου «χρήσιμων ηλίθιων» (τους οποίους δεν είχες το ήθος και την έγκαιρη πειστικότητα να μεταπείσεις),

(γ) αξιοποιώντας τους δικούς σου προδότες (που εγκαίρως δεν είχες την σοφία και την τόλμη να εξουδετερώσεις, κι έφτασαν εν τέλει να διαπράξουν μέχρι και ολέθριο πραξικόπημα) και:

(δ) με πολεμικές επιχειρήσεις έχει καταλάβει ο εχθρός κάποια κρίσιμης σημασίας από τα υψώματα και τα εδάφη σου,

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟ να υψώσεις λευκό πανί πρόθεσης για παράδοση, συνθηκολόγηση και υποταγή στον εχθρό. Αλλά:

Α Ξ Ι Ο Π Ο Ι Ε Ι Σ  την κατάπαυση του πυρός, εκμεταλλεύεσαι με σοφία και έμπρακτη αποφασιστικότητα την χρονική περίοδο της εκεχειρίας ώστε,

(ε) να καταλαγιάσεις και να εξαλείψεις με πειθώ τα εμφύλια πάθη

(ζ) να ομολογήσεις με ειλικρίνεια και τα δικά σου σφάλματα,

(η) να νουσιμέψεις με πειστικότητα κάθε απομεινάρι των «χρήσιμων ηλιθίων»,

(θ) να επιτύχεις ολοσχερή κάθαρση κι εξουδετέρωση των προδοτών,

(ι) να εξοπλίζεις αδιάκοπα και πλουσιοπάροχα τις δικές σου δυνάμεις,

(κ) να τις εμπνέεις διαρκώς με αγωνιστικό φρόνημα και πίστη στον αγώνα και

(λ) να σχεδιάζεις ακατάπαυτα την ανακατάληψη και την απελευθέρωση των καταληφθέντων από τον εχθρό εδαφών και θαλασσών σου, όταν οι περιστάσεις (με τη δική σου ενεργητική διαρκώς συνδιαμόρφωση οι περιστάσεις) το επιτρέψουν να επιτευχθεί…

Ξ Ε Ρ Ε Ι Σ  πλέον. Δεν τα έκανες όλ’ αυτά.

Τα Ηττημένα σου Μυαλά δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες:

(μ) ΔΕΝ εκπόνησες στρατηγική αποτελεσματικά ισχυρής αντίστασης και νικηφόρας απελευθέρωσης..

(ν) ΔΕΝ σχεδίασες εσωτερική πολιτική υλικής και ηθικής και αγωνιστικής ανόρθωσης μιας κοινωνίας, προετοιμαζόμενης για αγώνες Αντίστασης και Λευτεριάς:

(ξ) Των υπουργείων σου, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Συγκοινωνιών και Έργων, Εσωτερικών και Άμυνας, η πολιτική δεν υπήρξε ποτέ πολιτική πρωτευόντως προσανατολισμένη στη προπαρασκευή και ανάπτυξη αποτελεσματικής αντίστασης και νικηφόρας απελευθέρωσης.

(ο) ΔΕΝ σχεδίασες επιδέξια εξωτερική πολιτική ανυποχώρητου διπλωματικού αγώνα, για αποδυνάμωση του εχθρού («όπου κάτσει και σταθεί») και για την εξασφάλιση δικών σου αποτελεσματικών εναντίον του συμμαχιών.

ΔΕΝ τα έκανες όλ’ αυτά. Ούτε καν τα μισά απ’ αυτά, στην πράξη. Όσα κι αν ρητόρευες δημαγωγικά στο εσωτερικό για να παραπλανείς εαυτήν και αλλήλους, στις εκάστοτε κομματικές αντιμαχίες για μερίδιο εξουσίας.

Ίσως επειδή δεν βρήκες ποτέ την ηθική δύναμη αυτοκριτικής ώστε να ομολογήσεις και να παραδεχτείς και τις δικές σου, όχι λίγες, ευθύνες για όλα όσα (α), (β), (γ), προηγήθηκαν της ήττας και συνέβαλαν στην ήττα.

ΤΟ ΕΙΧΕ γράψει και για εσέ στους στίχους του «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» ο ποιητής μας Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ισχύει έκτοτε εκατόν τοις εκατόν:

«Αν ο λαός μας δεν μπορεί

ν αντλήσει απ’ τα δεινά του,

τότε του δόθηκε άδικα

μιά τέτοια τραγωδία»…

Τ Ω Ρ Α  το λευκό πανί που ηττημένη έσπευσες να υψώσεις, το πανί των προθέσεων αποδοχής της τουρκικής απαίτησης για υποταγή στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σαν το λευκό πανί του «ρεαλισμού των Vae Victis – Ουαί τοις Ηττημένοις», με τους διζωνικούς όρους παράδοσης που απαίτησαν οι Τούρκοι Κατακτητές, περιτέχνως θολά γραμμένο, με δολιότατες «εποικοδομητικές ασάφειες» επιτηδείως επικαιροποιημένες κάθε φορά από τους Βρετανούς, σπεύδεις στην άθλια κατάσταση όπου βρίσκεσαι (για τους από «μ» έως «ο» προαναφερθέντες λόγους), να το υψώνεις ως… δική σου σημαία σε έπαρση τρισάθλιας πολιτικής.

ΑΥΤΗΝ την πολιτική της αυτοκαταστροφής σου, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), με τα δύο συνιστώντα κράτη, οι πολίτες σου, δεν σου επέτρεψαν να την υπογράψεις, με όποια ονόματα κι αν παρουσιάστηκε τόσα χρόνια.

ΕΣΥ όμως επιμένεις στην κατάντια να εκλιπαρείς κιόλας την ήττα της ΔΔΟ. Επειδή ο εχθρός σκαρφίστηκε, με την παλαιότατα γνωστή δολιότητα των «Δύο Κρατών», να σε εξαναγκάσει στην τελική υπογραφή ατόφιας της ΔΔΟ του.

Και σύρεσαι ξανά προθύμως σε νέα Πενταμερή.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι μόνο ζημιές θα προκύψουν.

Και ότι μόνο μια ελπίδα σου επιτρέπεται:

Η ΕΛΠΙΔΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ. Έτσι ώστε σαν μια «νέα κατάσταση κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας», να σου δώσει τον χρόνο και επιτέλους τη σοφία για να πράξεις όσα έπρεπε και δεν έπραξες τόσα χρόνια.

Λάζαρος Α. Μαύρος

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube