Weather Icon
Περιβάλλον 11 Φεβρουαρίου 2021

Πώς οι τεκτονικές πλάκες δίνουν δύναμη στη ζωή στη γη

Πώς οι τεκτονικές πλάκες δίνουν δύναμη στη ζωή στη γη

Οι γεωεπιστήμονες έχουν κυκλοφορήσει ένα βίντεο που δείχνει για πρώτη φορά την αδιάκοπη κίνηση των τεκτονικών πλακών της Γης για δισεκατομμύρια χρόνια.

Η διεθνής προσπάθεια παρέχει ένα επιστημονικό πλαίσιο για την κατανόηση της πλανητικής βιωσιμότητας και για την εξεύρεση κρίσιμων μεταλλικών πόρων που απαιτούνται για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αποκαλύπτει έναν πλανήτη σε συνεχή κίνηση καθώς οι μάζες της γης κινούνται γύρω από την επιφάνεια της Γης, για παράδειγμα δείχνοντας ότι η Ανταρκτική ήταν κάποτε στο ισημερινό.

Το βίντεο βασίζεται σε νέα έρευνα που θα δημοσιευθεί στην έκδοση του Μαρτίου 2021 στο περιοδικό Earth-Science Reviews.

Συν-συγγραφέας και ακαδημαϊκός ηγέτης της ομάδας γεωεπιστημών EarthByte του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, καθηγητής Dietmar Müller, δήλωσε: “Η ομάδα μας δημιούργησε ένα εντελώς νέο μοντέλο εξέλιξης της Γης τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια“.

“Ο πλανήτης μας είναι μοναδικός με τον τρόπο που φιλοξενεί τη ζωή. Αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο επειδή οι γεωλογικές διεργασίες, όπως οι τεκτονικές πλάκες, παρέχουν ένα πλανητικό σύστημα υποστήριξης της ζωής“.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και δημιουργός του βίντεο, ο Dr Andrew Merdith ξεκίνησε να εργάζεται στο έργο, ενώ ένας διδακτορικός φοιτητής με τον καθηγητή Müller στη Σχολή Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Τώρα εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία.

Ο συν-συγγραφέας, Dr Michael Tetley, ο οποίος ολοκλήρωσε επίσης το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είπε στο Euronews: “Για πρώτη φορά έχει κατασκευαστεί ένα πλήρες μοντέλο τεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των ορίων“.

“Σε ένα ανθρώπινο χρονοδιάγραμμα, τα πράγματα κινούνται σε εκατοστά ετησίως, αλλά όπως μπορούμε να δούμε από το κινούμενο σχέδιο, οι ήπειροι ήταν παντού στο χρόνο. Ένα μέρος όπως η Ανταρκτική που βλέπουμε ως ένα κρύο, παγωμένο αφιλόξενο μέρος σήμερα, στην πραγματικότητα ήταν κάποτε αρκετά έναν ωραίο προορισμό διακοπών στον ισημερινό“.

Ο συν-συγγραφέας Dr Sabin Zahirovic από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε: “Ο πλανήτης Γη είναι απίστευτα δυναμικός, με την επιφάνεια να αποτελείται από «πλάκες» που συνεχώς χτυπούν η μία την άλλην με τρόπο μοναδικό ανάμεσα στους γνωστούς βραχώδεις πλανήτες. Αυτές οι πλάκες κινούνται με ταχύτητα και μεγαλώνουν, αλλά όταν ένα δισεκατομμύριο χρόνια συμπυκνώνεται σε 40 δευτερόλεπτα αποκαλύπτεται ένας μαγευτικός χορός“.

“Οι ωκεανοί ανοίγουν και κλείνουν, οι ήπειροι διασκορπίζονται και ανασυνδυάζονται περιοδικά για να σχηματίσουν τεράστιες υπερηπείρους.”

Οι γεωεπιστήμονες από κάθε ήπειρο έχουν συλλέξει και δημοσιεύσει δεδομένα, συχνά από απρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, όπου ο Dr Andrew Merdith και οι συνεργάτες του αφομοίωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να παράγουν αυτό το μοντέλο δισεκατομμυρίων ετών.

Θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς το εσωτερικό της Γης μεταδίδει, αναμιγνύει χημικά και χάνει θερμότητα μέσω της εξάπλωσης του πυθμένα και του ηφαιστείου. Το μοντέλο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς έχει αλλάξει το κλίμα, πώς άλλαξαν τα ρεύματα των ωκεανών και πώς τα θρεπτικά συστατικά ρέουν από τη βαθιά Γη για να διεγείρουν τη βιολογική εξέλιξη.

Ο καθηγητής Müller είπε: “Με απλά λόγια, αυτό το πλήρες μοντέλο θα βοηθήσει να εξηγήσει πώς το σπίτι μας, ο πλανήτης Γη, έγινε κατοικήσιμος για σύνθετα πλάσματα. Η ζωή στη Γη δεν θα υπήρχε χωρίς τεκτονικές πλάκες. Με αυτό το νέο μοντέλο, είμαστε πιο κοντά στην κατανόηση πόσο ο όμορφος μπλε πλανήτης έγινε το λίκνο μας“.

Επιστημονικό Άρθρο:

Andrew S. Merdith, Simon E. Williams, Alan S. Collins, Michael G. Tetley, Jacob A. Mulder, Morgan L. Blades, Alexander Young, Sheree E. Armistead, John Cannon, Sabin Zahirovic, R. Dietmar Müller. Extending full-plate tectonic models into deep time: Linking the Neoproterozoic and the PhanerozoicEarth-Science Reviews, 2021

ΠΗΓΗ: https://sciencesocietyweb.wordpress.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube