Weather Icon
Λιβύη 6 Φεβρουαρίου 2021

Ποιος είναι ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης

Ποιος είναι ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης

Στον κάλαθο της Ιστορίας ο Σάραζ – Ποια είναι μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη

Ως αποτέλεσμα των ψήφων των μελών του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LSDF), ο Μουχάμεντ Μένφι εξελέγη πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης στη Λιβύη και ο Abdulhamid Dibeybe εξελέγη πρωθυπουργός.

Ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LSDF) που συγκλήθηκε στην Ελβετία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εκλέχτηκε η προσωρινή εκτελεστική αρχή που θα κυβερνήσει τη Λιβύη μέχρι τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίιας στην οποία συμμετείχαν 74 μέλη που εκπροσωπούν διαφορετικά τμήματα και γεωγραφικές περιοχές της Λιβύης, ο Μουχάμεντ Μένφι εξελέγη Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου και ο Αμπντουλάμ Χαμίντ Ντίμπιμπε ως Πρωθυπουργός.

Η εκπρόσωπος της αποστολής υποστήριξης της Λιβύης του ΟΗΕ (UNSMIL), Stephanie Williams, δήλωσε στην ομιλία της πριν από την ψηφοφορία ότι οι υποψήφιοι της νέας εκτελεστικής αρχής, οι οποίοι θα υπηρετήσουν κατά τη μεταβατική περίοδο, δεσμεύτηκαν να ηγηθούν της χώρας στις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Ποιος είναι ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, Mohammed al-Menfi;

Ο Muhammed el-Menfi, ο οποίος συμμετείχε στις εκλογές για να εκπροσωπήσει τα ανατολικά της Λιβύης και εξελέγη πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, γεννήθηκε στην πόλη Tobruk.

Έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο της Χάβρης το 2007 και το διδακτορικό του το 2011, ο Μένφι ήταν μέλος του Εθνικού Γενικού Συνεδρίου της Λιβύης, του νομοθετικού σώματος που ιδρύθηκε μετά την επανάσταση. Ακολούθησε η ένταξη του Menfi στο Κρατικό Ανώτατο Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο ιδρύθηκε στη Λιβύη μετά το 2015, στο οποίο είναι ακόμα μέλος.

Ο Mohammed al-Menfi διετέλεσε πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Δεκεμβρίου 2019, οπότε και απελάθηκε.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει από τον Menfi να προβεί σε δηλώσεις κατά του μνημονίου συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας. Ο Menfi και μετά από αυτό η Ελλάδα ζήτησε την απέλασή του.

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός Abdulhamid Dibeybe;

Ο Ντίμπιμπε, γεννήθηκε το 1958 στην πόλη Μισράτα, η οποία θεωρείται το προπύργιο της επανάστασης στη Λιβύη, είναι ένας σημαντικός επιχειρηματίας στη χώρα.

Αναφέρεται ότι ο Ντίμπιμπε έλαβε την υποστήριξη φυλών στα δυτικά της χώρας και ήταν κοντά στον Αρχημουφτή της Λιβύης.

Ο Dibeybe, πρόεδρος της Libya Investment and Development Holding Company (LIDCO), η οποία ορίζεται ως η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Λιβύης, από το 2006, είναι επίσης πρόεδρος του κορυφαίου ποδοσφαιρικού συλλόγου Etihad της Λιβύης.

Αναφέρεται ότι ο Dibeybe ολοκλήρωσε την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στον τομέα της μηχανικής στον Καναδά και τα παιδιά του είναι επίσης Καναδοί πολίτες.

Μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου

Ο πολιτικός και διπλωμάτης της Λιβύης Musa al-Koni, ο οποίος εξελέγη στο Προεδρικό Συμβούλιο για να εκπροσωπήσει την περιοχή του νότιου Fezzan, αναγνωρίζεται ως ένας από τους ηγέτες της φυλής Tuareg της Λιβύης.

Ο Κόνι, ο οποίος πέρασε την παιδική και νεανική του ηλικία στις πόλεις Ουμπάρι και Σεμπά, έζησε στην πρωτεύουσα Τρίπολη και υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος της Λιβύης στο Μάλι από το 2005 έως τον εμφύλιο πόλεμο του 2011.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μάλι παραιτήθηκε, όταν ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι του ζήτησε να συναντηθεί με τις φυλές Tuareg και να τους εξοπλίσει ενάντια στη λαϊκή επανάσταση που είχε ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Ο Κόνι, που έγινε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τη Λιβυκή επανάσταση το 2014, εξελέγη στο Προεδρικό Συμβούλιο το 2016.

Ο Κόνι υπηρέτησε ως Αντιπρόσωπος της Νότιας Περιφέρειας και Αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας από το 2016 και παραιτήθηκε από το Συμβούλιο στις 2 Ιανουαρίου 2017, με την αιτιολογία ότι το Προεδρικό Συμβούλιο δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες της Λιβύης .

Το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Αμπντουλάχ Χούσεϊν αλ-Λάφι έλαβε μέρος στο Συμβούλιο που εκπροσωπεί την πόλη Ζαβιέ στα δυτικά της χώρας.

Αναφέρεται ότι η Λάφι είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομίας, Εμπορίου και Επενδύσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Πηγή: Anadolu Ajansı / Mücahit Aydemir

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube