Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική 2 Φεβρουαρίου 2021

Περί Χάγης και 12 μιλίων

Περί Χάγης και 12 μιλίων

Πηγή χάρτη: armyvoice.gr

Θ. Καρυώτης: Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και μετά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Ασχολούμαι με το Δίκαιο της Θάλασσας τα τελευταία 38 χρόνια και αυτό είναι το συντομότερο άρθρο που έχω γράψει.

Τον τελευταίο καιρό που η Ελλάδα και η Τουρκία προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποιες διερευνητικές επαφές, έχει αρχίσει στην Ελλάδα ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος από ειδικούς και μη, εάν πρέπει να προσφύγουμε στην Χάγη για την ελληνοτουρκική διαφορά. Έχουν ακουστεί και βαριές κουβέντες περί προδοσίας κ.λ.π, καθώς εισήλθαμε στο εορταστικό έτος για την  200η  επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ένα πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Η αιγιαλίτιδα ζώνη και η προοπτική της Χάγης» μου έδωσε την αφορμή να γράψω αυτό το άρθρο.

Ο αρθρογράφος  αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ας υποτεθεί ότι η Ελλάδα πείθει την Τουρκία να προσφύγουν από κοινού στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, ανακύπτει, μεταξύ άλλων, το ερώτημα ποιο θα είναι το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδος στην προς οριοθέτηση περιοχή, ζήτημα καθ’ όλα επίκαιρο, λόγω και της πολύ πρόσφατης αντίστοιχης επέκτασης της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο Πέλαγος.»

Στην ίδια γραμμή κινούνται και πολλοί άλλοι ειδικοί στα θέματα Δικαίου Θάλασσας, χωρίς όμως να έχουν διαβάσει προσεκτικά  την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS);

Θαλάσσιες Ζώνες Δικαίου Θάλασσας

Όπως βλέπετε από τον παραπάνω χάρτη όλες οι θαλάσσιες ζώνες ξεκινούν από τις γραμμές βάσης!

Στο ΜΕΡΟΣ V που αναφέρεται στην ΑΟΖ το άρθρο 57 της UNCLOS διευκρινίζει:

Πλάτος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

Η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Ιδού και το επίσημο κείμενο του ΟΗΕ:

Article57

Breadth of the exclusive economic zone

The exclusive economic zone shall not extend beyond 200 nautical miles from the baselines from which the breadth of the territorial sea is measured.

Η UNCLOS περιέχει παρόμοιες προβλέψεις και για την υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή επισημαίνει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα σε δύο παράκτια κράτη εκκινώντας  από την ακτογραμμή ή από τις ευθείες γραμμές βάσης, χωρίς δηλαδή να λάβει υπόψη το υφιστάμενο  μήκος της αιγιαλίτιδας ζώνης αυτών των κρατών.

Και για όσους επιμένουν να μη κατανοούν τη διαφορά, ας γνωρίζουν ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χαγης και στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο δεν ενδιαφέρει το μήκος της αιγιαλίτιδας ζώνης των εμπλεκόμενων κρατών. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και οι γεωγραφικές συντεταγμένες που τα διεθνή δικαστήρια αποφασίζουν, εκκινούν από την ακτογραμμή ή από τις ευθείες γραμμές βάσης των εμπλεκόμενων κρατών. Αρα ένα κράτος μπορεί να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη του από 6 ν.μ. σε 12 ν.μ. μετά την απόφαση της Χάγης!

armyvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube