Weather Icon

Πενταμερής για το Κυπριακό και νομική πραγματικότητα

Πενταμερής για το Κυπριακό και νομική πραγματικότητα
Του δρος Θεόδωρου Θεοδώρου*
Οι τουρκικές υπερβολές για λύση δύο κρατών συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο – Ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής ανοχής η διατήρηση εγγυητριών δυνάμεων σε κράτος – μέλος της Ε.Ε.
● Πενταμερής συνάντηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
● Η Ε.Ε. προσκαλείται ως παρατηρητής.
● Διερευνητικές υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Οι εγγυήτριες δυνάμεις συνομιλούν ακόμη μία φορά με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, ώστε να εξασφαλιστεί ισονομία και ισοπολιτεία στο κυπριακό κράτος.
Η πενταμερής συγκαλείται από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, προσέρχεται με προτάσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.
Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. οι εγγυήτριες δυνάμεις μάλλον δεν έχουν να προσφέρουν κάτι σημαντικό στη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης και διαθέτουν, όταν το αποφασίζουν, αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς επιβολής των διεθνών αποφάσεων, κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλής διακυβέρνησης.

Η παράνομη απαίτηση

Κατανοώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως μετά το 2004, η Τουρκία, με πολιτικό ρεαλισμό, όσο και αν πληγώνεται, διαπιστώνει ότι η πενταμερής θα ασχοληθεί μόνο με αυτά που απαιτεί η διεθνής τάξη και, για να σωθεί πολιτικά, ο κ. Ερντογάν προβάλλει την παράνομη απαίτηση της λύσης των δύο κρατών.
Η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζεται από τα ψηφίσματα και της αποφάσεις του ΟΗΕ και θα οριστικοποιηθεί τελικώς μόνο από τους Κύπριους με τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας.
Οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχουν εντολή να συζητήσουν λύση δύο κρατών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την πολύ πρόσφατη δήλωσή τους επανέφεραν το ισχύον διεθνές πλαίσιο και ανανέωσαν τη διεθνή απαίτηση που ορίζει τη βάση συζήτησης και τις επιδιώξεις για τη λύση του Κυπριακού.
Οι υπερβολές της Άγκυρας για λύση δύο κρατών συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
● Η Άγκυρα και το Λονδίνο αντιλαμβάνονται το κόστος που αναλαμβάνουν όταν με ελαφρά συνείδηση προβάλλουν τη διχοτόμηση κράτους της Ε.Ε.;
● Τι θα συμβεί σε περιοχές (Σκωτία, Β. Ιρλανδία, διάφορες μειονότητες του Πόντου, Αλεβίτες και Κούρδοι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας) όταν παράνομοι εισβολείς, ένοπλοι ή ηλεκτρονικοί, υποκινούν παρόμοιες τάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη σταθερότητα και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.;

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσέλκυσε προς τις θέσεις της μεγάλο μέρος του διεθνούς παράγοντα και πρόλαβε τα τετελεσμένα που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επί του Σχεδίου Ανάν δυσαρέστησε όσους δεν έχουν συμφιλιωθεί με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Ο Baron David Hannay και ο διάδοχός του Sir Dominick Chilcott, σήμερα πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Άγκυρα, εκπληρώνοντας εντολές της κυβέρνησής τους, δεν στήριξαν καθόλου την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού κατά την οριστικοποίηση του Σχεδίου Ανάν.
Στην πολιτική οι κρυφές επιθυμίες δρομολογούν εξελίξεις, αλλά ευτυχώς οι μεγάλες αποφάσεις κυρώνονται από τους κυρίαρχους λαούς. Οι Κύπριοι στην πλειοψηφία τους με το δημοψήφισμα στήριξαν την ευρωπαϊκή τους επιλογή.
Η καλή διακυβέρνηση, η κατανομή του πλούτου προς όφελος όλων των κατοίκων και η μορφή που θα λάβει η πολιτική και διοικητική ζωή της Κύπρου εξαρτάται απόλυτα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του νομικού πλαισίου που επιβάλλει η Ε.Ε.
Όπως σε κάθε χώρα – μέλος, και στην Κύπρο ισχύουν οι νομοθετικές προβλέψεις της Ε.Ε. και συνεπώς ο λαός, αλλά και κάθε πολίτης που ζει, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και επενδυτικά στην επικράτεια της, έχει διπλή νομική εξασφάλιση, που προκύπτει από την εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Συνεπώς μετά το 2004 δεν έχουν και τόσο νόημα οι εγγυήσεις για τη δημοκρατική και καλή διακυβέρνηση της Κύπρου. Ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής ανοχής και ευρωπαϊκής αξιοπιστίας η διατήρηση εγγυητριών δυνάμεων σε κράτος – μέλος της Ε.Ε., κυρίως όταν δύο από αυτές αμφισβητούν σταθερά την ευρωπαϊκή εξέλιξη και με κάθε τρόπο, πολιτικό αλλά και παράνομης ένοπλης βίας, εμποδίζουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο της κυπριακής επικράτειας.

Μηνύματα από ΗΠΑ – Ε.Ε.

Οι διεθνείς εξελίξεις, παρά τις ακρότητες που είναι εμφανείς, σηματοδοτούν πολιτική αποφασιστικότητα προς την εκτόνωση σημαντικών εντάσεων.
Η συμφωνία της Αλ Ούλα, με την οποία τα κράτη του Κόλπου και η Αίγυπτος έκλεισαν ένα δύσκολο κεφάλαιο της πολιτικής τους πραγματικότητας, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Λιβυκό, και οι δύο περιπτώσεις με σοβαρή διαμεσολάβηση του διεθνούς παράγοντα, συγκρατούνται κυρίως από την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ επίσης έχουν ασκήσει διπλωματική πίεση που υποχρεώνει την Άγκυρα σε αναδίπλωση, κυρίως στα θέματα χωρικών υδάτων και ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Φαίνεται όμως ότι και το ευρωπαϊκό μήνυμα, που περιέρχεται στην Άγκυρα, για σεβασμό της κυπριακής κυριαρχίας και αναγνώριση της ανεξαρτησίας, γίνεται αντιληπτό, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Ερντογάν να ζητά απ’ όλους πολιτική συμπεριφορά παρόμοια με αυτή της Γερμανίας, που «οδήγησε» την Τουρκία στις διερευνητικές με την Ελλάδα.
Μισό αιώνα οικοδομείται η κυπριακή προοπτική. Κορωνίδα επιτυχούς διπλωματίας αποτέλεσε η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα συμφέροντα σημαντικών κρατών, που ενδιαφέρονται για την περιοχή και τη γεωστρατηγική της αξία, δημιούργησαν μία μοναδικά ευνοϊκή πραγματικότητα για ουσιαστικές εξελίξεις.
Κανείς δεν δικαιούται να σπαταλήσει αυτό το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο ασχολούμενος με οτιδήποτε μπορεί να υποκρύπτουν οι τουρκικές ή βρετανικές μεθοδεύσεις.
* Ο δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου είναι πληρεξούσιος υπουργός ε.τ., γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου MOHA
Πηγή: Το Ποντίκι

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube