REAL TIME |

Weather Icon

«Οποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει»

«Οποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει»

 

Η λαϊκή σοφία πάντα επιβεβαιώνεται. Παρακολουθώ από τα ΜΜΕ τη συζήτηση για τα εμβόλια και φυσικά τις άπειρες προτάσεις που ακούγονται.

Δεν θα ασχοληθώ με την παράλογη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης».

Ούτε όμως και με όλους αυτούς που δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος του εγχειρήματος. Θα περιοριστώ μόνο στο να σχολιάσω το τεράστιο διαχειριστικό έργο του εμβολιασμού της κοινότητας.

Οσοι δεν έχουν διαχειριστεί μεγάλα έργα, δύσκολα μπορούν να φανταστούν την πολυπλοκότητα του έργου. Με την ιδιότητά μου ως επιζώντος «δεινόσαυρου» της πληροφορικής, αφού ασχολούμαι επαγγελματικά από το 1967, θέλω να σας δώσω ορισμένα χαρακτηριστικά του έργου, που πραγματικά δείχνουν ότι επί τέλους έχουμε μπει στην ψηφιακή εποχή.

– Μόνο ψηφιακή λύση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχεδιάστηκε από την αρχή μια διαδικασία η οποία είναι αποκλειστικά ψηφιακή. Αναφέρομαι φυσικά στη διαδικασία με την οποία οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό. Για να το πούμε πολύ απλά. ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΤΙ για να κλείσει κάποιος το ραντεβού του προκειμένου να εμβολιαστεί. Αυτή είναι πραγματική επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας σαν χώρα. Εδώ και πολλά χρόνια ισχυρίζομαι ότι αν δεν μάθουμε να «σκεφτόμαστε ψηφιακά» και συνεχίζουμε να μηχανογραφούμε τις χειρωνακτικές διαδικασίες, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε το «μπάχαλο» με «ηλεκτρονικό μπάχαλο».

Η συνήθης επίκληση όλων των αντιδραστικών που συνοψίζεται στο «τι θα γίνει με τους μεγάλους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία», απαντήθηκε: Θα πάνε σε ένα φαρμακείο ή στο ΚΕΠ, ή κάποιος από το οικογενειακό τους περιβάλλον θα τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Η επιτυχία του εγχειρήματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2021, έχουν επιβεβαιωθεί για τις επόμενες μέρες 711.103 ραντεβού κυρίως από ηλικιωμένους άνω των 80 ετών. Επίσης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 222.681 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 20.886 ολοκλήρωσαν και τη Β΄ δόση του εμβολίου. Κάλυψη 2,12%.

– Συνολικό κόστος υπηρεσίας. Υπάρχει κάτι ακόμα που στην Ελλάδα συνήθως το αγνοούμε: Το συνολικό κόστος μιας υπηρεσίας. Δυστυχώς, δεν έχουμε μάθει να εκτιμούμε αυτό το κόστος και για τον λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα πληθωρικό δημόσιο. Αυτό το κόστος περιλαμβάνει τόσο τις μετακινήσεις του πολίτη όσο και τον χρόνο απασχόλησης του πολίτη, πέρα από τον χρόνο απασχόλησης του υπαλλήλου που παρέχει την υπηρεσία. Με την ψηφιακή διαδικασία, το κόστος για την παροχή της υπηρεσίας είναι πραγματικά ελάχιστο, οι δε πολίτες κερδίζουν χρόνο και χρήμα γιατί αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και εκνευριστική αναμονή στο τηλέφωνο.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube