Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Οι τρεις βασικοί λόγοι που καταστούν αδύνατη την πρόοδο στις διερευνητικές επαφές

Δημοσιεύτηκε στις

Τουρκία: Η… άμοιρη η μοίρα των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα

Εδώ και 2 μήνες καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία να λάβουν ένα θετικό πρόσημο. Τα μέρη έχουν αυξήσει μάλιστα το τελευταίο διάστημα τις συνομιλίες και τις επαφές τους και η Τουρκία θέλει να «εκμεταλλευτεί» την πορτογαλική προεδρία για να δημιουργήσει αυτή τη θετική ατζέντα. Ωστόσο, ένας από τους πυλώνες για να υπάρξουν καλές σχέσεις με την ΕΕ είναι οι σχέσεις με την Ελλάδα. Οι σχέσεις –με άλλα λόγια- της Άγκυρας με την ΕΕ περνούν μέσα από τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

Ένα από τα ερωτήματα, ωστόσο, που προκαλούν τη μεγαλύτερη περιέργεια είναι η μοίρα αυτών των διερευνητικών επαφών. Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλος δισταγμός και το μόνο που βλέπουν μέσα από αυτές, είναι το βάθος του τούνελ, που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ελλάδα και η Τουρκία προσπαθούν να… διερευνήσουν δύο πράγματα μέσω αυτών των επαφών:

  1. Πρώτον, να προσδιορίσουν τα σημεία των διαφορών τους στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο πλέον.
  2. Δεύτερον, εάν ληφθεί απόφαση να απευθυνθούν σε τρίτη αρχή για την επίλυση των διαφορών, ποια νομικά κείμενα θα αποτελέσουν τη βάση.

Όταν όμως ο φακός εστιάζει όλο και πιο πολύ στα προβλήματα, στο βάθος του τούνελ φαίνεται μόνο… αδιέξοδο. Τουλάχιστον όσον αφορά τη λύση του ουσιαστικού προβλήματος που είναι η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Γιατί όσον αφορά τις άλλες «επιδιώξεις» των δύο πλευρών με αυτόν το διάλογο, ίσως να δουν… φως, αλλά δυστυχώς θα είναι κοντόφθαλμο.

Οι τρεις βασικοί λόγοι που καταστούν αδύνατη την πρόοδο στις διερευνητικές επαφές

  1. Πρώτον, τα πεδία που αποτελούν το γόρδιο δεσμό του ζητήματος, όπως τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος και η υφαλοκρηπίδα, είναι κεφάλαια που συνδέονται άρρηκτα με την εθνική κυριαρχία. Η Ελλάδα έχει ανάγει την αύξηση των χωρικών υδάτων των νησιών σε εθνική πολιτική. Ενώ, από την άλλη, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά αποτελεί τμήμα του γεωγραφικού της σχηματισμού και άρα τμήμα της υφαλοκρηπίδα της. Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια ζητά να αναγνωριστεί στο Αιγαίο -λόγω της μοναδικής δομής του- ένα «ειδικό καθεστώς» και, όπως έχει οριοθετηθεί σε άλλες χώρες ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον ‘ειδικό σχηματισμό’ της εκάστοτε ηπειρωτικής χώρας, το ίδιο να γίνει και στο Αιγαίο.
  2. Ένας άλλος λόγος, που καθιστά αδύνατη τη συμφιλίωση, είναι η διαφορά σχετικά με το δίκαιο που θεωρούν οι δύο χώρες ότι πρέπει να εφαρμοστεί. Η Ελλάδα στηρίζει τα νομικά της επιχειρήματα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982, μία σύμβαση που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία, ενώ η Τουρκία στηρίζει τα δικά της νομικά επιχειρήματα αντιστοίχως στις βασικές αρχές του ναυτικού δικαίου. Τονίζοντας την ανάγκη για δίκαιη και ισότιμη κατανομή των θαλάσσιων ζωνών για να προκαλέσει μία συναισθηματική περί δικαίου πολιτική συμπάθεια.
  3. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η αιτία ύπαρξης αυτών των διερευνητικών επαφών δεν υφίσταται πλέον σήμερα. Η Τουρκία συμφώνησε να καθίσει στο τραπέζι με την Ελλάδα για έναν και μόνο λόγο: μακροπρόθεσμα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μεσοπρόθεσμα για την εξομάλυνση –σε όποιο πεδίο κι αν αυτό μπορεί να συμβεί- των σχέσεων της με τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, από την άλλη, προσπαθεί ενδεχομένως να κάνει την Τουρκία να προβεί σε παραχωρήσεις στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ξεκάθαρα στην Τουρκία το 1999 ότι «σας ανακηρύσσουμε υποψήφιο μέλος, με την προϋπόθεση όμως ότι πρέπει να λύσετε τα προβλήματά σας με την Ελλάδα». Το Μάιο του 1999, ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, έγραψε μια επιστολή στον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ και πρόεδρο της ΕΕ, όπου εν ολίγοις ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με την Ελλάδα». Επομένως, ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ξεκίνησε μετά τους σεισμούς στο Μαρμαρά και την Αθήνα, ως αποτέλεσμα μίας «ανθρωπιστικής» συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι προετοιμασίες είχαν ήδη γίνει κι είχαν «ωφέλιμη» γενεσιουργό αιτία.

Οι λόγοι που κάθονται Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι

Εφόσον, λοιπόν οι λόγοι που διεξάγονται οι διερευνητικές δεν είναι ο καθαυτός της αναζήτησης τρόπων και μέσων για την οριοθέτηση συνόρων στις θάλασσες Ελλάδας-Τουρκίας, ποιος ο… λόγος που κάθονται Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι; Γιατί –λαϊκιστί- περί άλλα τυρβάζουν και γίνεται μάλιστα τόσος ντόρος για ένα «κενό πουκάμισο», που θα έλεγε κι ο ποιητής;

Τρεις είναι οι λόγοι και για αυτό:

  1. Πρώτον, γιατί παρά τα προβλήματα και την έλλειψη σημείου σύγκλισης απόψεων, οι δύο χώρες δεν θέλουν να πολεμήσουν μεταξύ τους. Θέλουν να διατηρήσουν τα κανάλια του διαλόγου ανοιχτά. Και το πλέον θεσμοθετημένο κανάλι είναι αυτός ο μηχανισμός των διερευνητικών επαφών. Επιπλέον, η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού παρέχει τη βάση για την προετοιμασία και συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ των πολιτικών των δύο χωρών. Εν ολίγοις, αντί να είναι δύο γείτονες που δεν μιλούν ο ένας στον άλλο και μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος ανά πάσα στιγμή, προτιμούν να δείχνουν μία βούληση διαπραγμάτευσης και ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων τους, ακόμη και αν δεν συμφωνούν, ακόμη κι αν τα προβλήματα γίνονται… Κυπριακό ή Μεσανατολικό.
  2. Δεύτερον, η Τουρκία ακόμη και πλήρες μέλος να μην γίνει της ΕΕ, θέλει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ΕΕ κι ένας από αυτούς είναι η Τελωνειακή Ένωση. Η Άγκυρα γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να εισέρχονται στη χώρα ξένοι επενδυτές. Η επανέναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα, διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο για την εξάλειψη στους κύκλους της ΕΕ της «γλώσσας των κυρώσεων».
  3.  Τρίτον, η Γερμανία, η οποία διαδραμάτισε έναν ηγετικό ρόλο στην έξοδο από την οικονομική κρίση της Ευρώπης, δεν θα διακινδύνευε μία σύγκρουση με ανεξέλεγκτες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες μεταξύ ενός μέλους της (Ελλάδα) με την Τουρκία. Κι αυτό μπορεί να είναι πίσω από την επιμονή της καγκελάριου Μέρκελ στην ελληνική και τουρκική κυβέρνηση να καθίσουν στο τραπέζι, ακόμη κι αν μιλάνε για τον… καιρό.

Πηγή: Έθνος

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Washington Post: Μόνη της η Ευρώπη σε περίπτωση

Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα θέατρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου που βγήκε στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι μόνη της σε περίπτωση που εισβάλει η Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που αποκάλυψε το ζήτημα, το έγγραφο με τίτλο «Ενδιάμεση Στρατηγική Καθοδήγηση Εθνικής Άμυνας» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας με τις τεράστιες πυρηνικές αποτρεπτικές της ικανότητες, αλλά οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να βασίζονται μόνο σε αμερικανικά στρατεύματα που δεν απαιτούνται για την αποτροπή της Κίνας.

Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια, επειδή με βάση το έγγραφο «ολόκληρος ο αμερικανικός στρατός θα χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή της κινεζικής απειλής».

Επίσης, υποστηρίζεται η σημασία της αναπροσαρμογής της στρατιωτικής εστίασης στην Κίνα, υπό τον φόβο μιας πιθανής σύγκρουσης στον Ειρηνικό για την Ταϊβάν, η οποία θεωρείται σημαντική τόσο γεωστρατηγικά όσο και για τη ζωτική σημασία που έχει η εξειδικευμένη μεταποιητική παραγωγή της χώρας.

Ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν , είχε επίσης δεσμευτεί να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής – αλλά ήταν κάτι που ο Τραμπ έδειξε ότι δεν θα έκανε αφού έχει σχολιάσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι το νησί «δεν μας δίνει τίποτα».

Η ξεκάθαρη παραδοχή για την Ευρώπη έρχεται παρά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ οι οποίες δεσμεύουν τα μέλη να βοηθήσουν το ένα το άλλο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη – και που στο παρελθόν είχαν επικαλεστεί, μόνον οι ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά τότε είχαν συναντήσει μεγάλη ευρωπαϊκή αντίδραση.

Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα θέατρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Πεντάγωνο αναμένεται επίσης να θέσει σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση μαχητικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες «αποσταθεροποιούν περιφερειακά» αλλά δεν πραγματοποιούν διεθνείς επιθέσεις.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει από την πλευρά τους ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μια ρωσική εισβολή εάν ο Πούτιν συνεχίσει τον πόλεμο πέρα από την Ουκρανία. Μιλώντας στο Radio 4 του BBC, ο ανώτατος στρατηγός της Γερμανίας προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στο στόχαστρο των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων ο Ελπιδοφόρος λόγω της ομιλίας του στον Λευκό Οίκο

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Ερόλ Καρά, εκπρόσωπος της «Ένωσης Γαλάζια Πατρίδα» στην Ελαζίγ, απαίτησε μέσα από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal23 να απαγορευτεί η είσοδος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βρέθηκε στο στόχαστρο αυτή τη φορά των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων, που ζητούν την ακύρωση του τουρκικού διαβατηρίου του, επειδή… μίλησε για την Κωνσταντινούπολη και αναφέρθηκε στον όρο «Οικουμενικός».

Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράκη, Σημερινή

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Ερόλ Καρά, εκπρόσωπος της «Ένωσης Γαλάζια Πατρίδα» στην Ελαζίγ, απαίτησε μέσα από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal23 να απαγορευτεί η είσοδος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Ρωμιορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο με τις αντι-τουρκικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του «Εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών  στο Λευκό Οίκο», σημειώνοντας ότι «παρά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ελπιδοφόρος έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τον όρο ‘οικουμενικός’ για τον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναρίου Βαρθολομαίο υπενθυμίζοντας ότι χρησιμοποιεί το ουσιαστικό ‘Κωνσταντινούπολη’ αντί του σωστού ‘Ιστανμπούλ’».

Ενοχλεί το «βυζαντινό όνειρο»

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «ο Αρχιεπίσκοπος παρακολουθείται στενά, καθώς εκτοξεύει μίσος κατά της Τουρκίας με το βυζαντινό του όνειρο».

Ο Ερόλ Καρά προτρέπει ανοιχτά τους εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία να κινηθούν νομικά εναντίον του, δηλώνοντας: «Οι οπαδοί του Ατατούρκ, οι συντηρητικοί και οι εθνικιστές στην Τουρκία πρέπει να υποβάλουν μήνυση κατά του Ελπιδοφόρου. Ζητώ από τους εισαγγελείς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για αυτόν τον άνθρωπο που ενεργεί εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Στο παιχνίδι και ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός για τα αντι-πατριαρχικά του αισθήματα, θα συνεχίσει τον νομικό αγώνα εναντίον του Αρχιεπισκόπου. Ο Γιαϊτζί, εμπνευστής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, έχει ταχθεί επανειλημμένα κατά της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και θεωρεί τον Ελπιδοφόρο απειλή για το τουρκικό κράτος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέες απειλές Τραμπ κατά των Χούθι και του Ιράν

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των Χούθι, έως ότου οι Υεμενίτες αντάρτες δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέες απειλές κατά των Χούθι και του Ιράν εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Τραμπ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των Χούθι, έως ότου οι Υεμενίτες αντάρτες δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι έχουν αποδεκατιστεί από τα αμείλικτα πλήγματα των τελευταίων δύο εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να σταματήσουν: «Οι επιθέσεις μας θα συνεχιστούν έως ότου (οι Χούθι) δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».

«Η επιλογή για τους Χούθι είναι ξεκάθαρη»

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραλείπει να βάλει στο κάδρο και το Ιράν, αναφέροντας: «Η επιλογή για τους Χούθι είναι ξεκάθαρη: σταματήστε να βάλλετε εναντίον αμερικανικών πλοίων και θα σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον σας. Αλλιώς, μόλις ξεκινήσαμε και ο πραγματικός πόνος δεν έχει έρθει ακόμη τόσο για τους Χούθι όσο και για τους υποστηρικτές τους στο Ιράν».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τεράστια καταστροφή

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Άμυνα2 ώρες πριν

Τον Ιούνιο “κουμπώνουν” οι Spike N Loss στις μονάδες του στόλου

Η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα «αντιπρόσβασης περιοχής» του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας αποτρεπτικούς παράγοντες για εχθρικές...

Άμυνα3 ώρες πριν

Στρατηγική συνεργασία εταιρείας του Μυτιληναίου με την IVECO DEFENCE VEHICLES!

Με την υπογραφή του MoU, η Metlen και η IDV δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας...

Διεθνή3 ώρες πριν

Washington Post: Μόνη της η Ευρώπη σε περίπτωση

Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Συντονισμένη επίθεση του τουρκικού Τύπου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Δύο μεγάλες φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, "Χουριέτ" και "Μιλιέτ", κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα που στόχευαν ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά

Δημοφιλή