Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 3 Φεβρουαρίου 2021

Οι Λίβυοι μπορούν να ανατρέψουν τον Σαράζ στις εκλογές;

Οι Λίβυοι μπορούν να ανατρέψουν τον Σαράζ στις εκλογές;

Συγκροτούν μέτωπο οι Λίβυοι για την ανατροπή του ενεργούμενου της Τουρκίας, Σαράζ

Μόνα Ελ Μαχρούκι

Αφού η αποστολή του ΟΗΕ ανακοίνωσε έναν μακρύ κατάλογο υποψηφίων, από τους οποίους οι διαπραγματευτές θα επιλέξουν τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου και του Πρωθυπουργού, οι Λίβυοι προσβλέπουν στα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν στην πολιτική σκηνή της χώρας τους.

Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν αγνοούν την πιθανή αποτυχία της διαδικασίας εκλογής των δύο αρχηγών της εκτελεστικής αρχής. Μια τέτοια αποτυχία θα οδηγούσε σε επιστροφή στο τρέχον Προεδρικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Φαγιέζ Σαράζ.

Ο αριθμός των υποψηφίων για την Προεδρία του Προεδρικού Συμβουλίου από την Τρίπολη, την Μπάρκα και τον Φιζάν, τρεις περιοχές της Λιβύης, έφτασε τους 24 και ο αριθμός των υποψηφίων για τη θέση του Πρωθυπουργού της Λιβύης έφτασε τους 21.

Οι κυριότεροι υποψήφιοι για τη θέση του Πρωθυπουργού περιλαμβάνουν τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών Fethi Başağa, τον Αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Ahmed Maytik, τον επιχειρηματία της Misrata, Abdulhamid Dabayba, και τον Mohammed al-Muntasir.

Στον κατάλογο των υποψηφίων για το Συμβούλιο της Προεδρίας, υπάρχουν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Akile Salih, ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Halit al Mishri, το πρώην μέλος της εθνικής διάσκεψης Sharif al-Wafi, ο Διοικητής της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Ταξίαρχος Usame al Cüveyli, και ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Σαράζ (GNA), Selahattin al Namruş.

Η μεγάλη λίστα υποψηφίων τραβάει την προσοχή των παρατηρητών. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους, αυτή είναι μια φυσιολογική κατάσταση και αναμένουν ότι ο κατάλογος θα μειωθεί με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη τη Δευτέρα. Επειδή οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν είναι σοβαροί για αυτές τις θέσεις, εκτιμάται ότι ορισμένοι από αυτούς το έκαναν για να διαπραγματευθούν άλλες θέσεις.

Ο πολιτικός ακτιβιστής Suleiman Albayoudi αναφέρει ότι αναμένει το πολύ 12 υποψηφίους να διαγωνιστούν για το Προεδρικό Συμβούλιο, τέσσερα ή και λιγότεροι από κάθε περιοχή. Στη συνέχεια, ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες έως ότου συμφωνηθεί ένας κατάλογος που αντιπροσωπεύει τη νέα εκτελεστική αρχή.

Ο Albayaoudi είπε, «Η αποτυχία στις συνομιλίες για νέο Πρόεδρο και νέο Πρωθυπουργό, σημαίνει την μετάβαση στο εναλλακτικό σχέδιο.  Δηλαδή, ο διορισμό και πάλι του Σαράζ ως πρωθυπουργού είναι έτοιμος να ανακοινωθεί ».

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν κάνει δηλώσεις υποστήριξης που ενθαρρύνουν την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιλογής μιας νέας αρχής. Ωστόσο, υπάρχουν προβλέψεις ότι η αποστολή του ΟΗΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσει εμπόδια στην επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων.

Μιλώντας στο The Arab Weekly, ο Albayoudi είπε: «Η αποτυχία του διαλόγου και της συμφωνίας συνδέεται εν μέρει με την ικανότητα να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς παράγοντες. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα μέλη του Φόρουμ Ανθρωπιστικού Διαλόγου, με επικεφαλής την αποστολή του ΟΗΕ. Εάν τα αποτελέσματά τους δεν λάβουν υπόψη την περίπλοκη διεθνή κατάσταση, τότε η επιλογή ανοικοδόμησης του προεδρικού συμβουλίου θα αντιμετωπίσει έκρηξη πολιτικής βίας, και αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η Λιβύη σήμερα είναι ζώνη συγκρούσεων».

Πάντως οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν ότι ο ΟΗΕ δεν θα μπορέσει να επιβάλει μια λύση που δεν θα είναι αποδεκτή από την Άγκυρα.

Για μήνες, κυκλοφορούν αναφορές για την ύπαρξη Τουρκικών-Ιταλικών προσπαθειών επιστροφής, με κάποιες αλλαγές, στην τρέχουσα φόρμουλα του Προεδρικού Συμβουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Fayez al Sarraj θα παραμείνει πρόεδρος του συμβουλίου, με δύο νέους βουλευτές και έναν πρωθυπουργό από την περιοχή που ελέγχει ο Χαφτάρ.

Πάντως πρόσφατα ακτιβιστές που υποστηρίζονται από τον Fethi Başağa ανέφεραν ότι ο Abdulhamid Dabeyba επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βεγγάζη και συναντήθηκε με το Χαφτάρ, στο πλαίσιο συναλλαγής για τη νέα κυβέρνησης.

Η Τουρκία πρόσφατα αντέδρασε στο ενδεχόμενο ο Fethi Başağa να επιλεγεί για τη θέση του Πρωθυπουργού και ο Πρόεδρος της Βουλής, Akile Salih, για τη θέση του Προέδρου της Λιβύης. Η αντίθεση της Τουρκίας σε αυτήν την κατάσταση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης,  μπορεί να προέρχεται από τη στήριξη που έδωσε η Γαλλία και η Αίγυπτος στον Başağa. Σύμφωνα με τα ίδια ΜΜΕ, η Τουρκία φέρεται να έχει ενοχληθεί σφόδρα από την επίσκεψή του Başağa στο Κάιρο και στο Παρίσι.

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube