REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Λιβύη , Ρωσία , Τουρκία 3 Φεβρουαρίου 2021

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Λιβύη, εναντίον της Τουρκίας και της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Λιβύη, εναντίον της Τουρκίας και της Ρωσίας

Η μεγάλη επιστροφή των ΗΠΑ στη Λιβύη προκαλεί φόβο και ανησυχία στην Άγκυρα

Το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που πραγματοποιείται στην Ελβετία στο πλαίσιο της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα. Ο σκοπός της συνάντησης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Φεβρουαρίου, είναι να δημιουργήσει ένα ενιαίο προσωρινό εκτελεστικό όργανο για τη χώρα. Ένα από τα κύρια καθήκοντα του εκτελεστικού οργάνου είναι η διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Οι πολιτικοί της Λιβύης έχουν αυξήσει την επιρροή τους για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στον πολιτικό διάλογο. Οι ξένοι παίκτες με τη σειρά τους δεν μένουν αδρανείς. Ειδικότερα οι ΗΠΑ, θέλουν να επεκτείνουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λύσης στη Λιβύη.

Ο Γκριγκόρι Λουκιάνοφ, ανώτερος καθηγητής στο «Οικονομικό Πανεπιστήμιο» της Ρωσίας και εμπειρογνώμονας του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής , δήλωσε στο Σπούτνικ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στο φάκελο της Λιβύης και έκανε εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την Τουρκία και τη Ρωσία.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τη συμμετοχή της στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, είπε ο Λουκιάνοφ. Επίσης, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την παρουσία τους στη Λιβύη, για να καταπολεμήσουν την παρουσία της Ρωσίας και της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες φράσεις:

“Το σενάριο της αύξησης της πολιτικής και οικονομικής παρουσίας της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Λιβύη σίγουρα αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την επίτευξη των στόχων τους στη Λιβύη, θα ασκήσουν πιέσεις στους πολιτικούς που συνεργάζονται με τη ΡΡωσία και την Τουκρία και θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στις ρωσικές και τουρκικές εταιρείες που εργάζονται στη Λιβύη. Επιπλέον, το μεγαλύτερο πλήγμα, φυσικά, πρέπει πρώτα υποστεί η Τουρκία, καθώς η συμμετοχή της χώρας στην οικονομική διαδικασία στη Λιβύη έχει πολύ μεγαλύτερο όγκο από τη Ρωσία. 

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Λιβύη, δεν πρόειται να επηρεάσουν την πολιτική επέκτασης της συνεργασίας για εξεύρεση πολιτκής λύσης, σημείωσε ο Λουκιάνοφ:

“Η Ρωσία και η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του φόρουμ πολιτικού διαλόγου στην Ελβετία, συνεχίζουν τη συνεργασία τους για εξεύρεση ενδιάμεσης πολιτικής λύσης, με στόχο τις εκλογές, όπως αυτή τη στιγμή προγραμματίζονται για τα τέλη του 2021. Παρόλο που δεν είναι σίγουρο αν θα γίνουν εκλογές αυτήν την ημεορμηνία, όλοι οι παράγοντες προετοιμάζονται επί του παρόντος ενεργά για την προεκλογική περίοδο, προσπαθώντας να ενισχύσουν τις προεκλογικές τους θέσεις.”

Πηγή: hahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube