Weather Icon

Οι Γερμανοί ξανάρχονται και η Ευρώπη αυτοκτονεί…

Οι Γερμανοί ξανάρχονται και η Ευρώπη αυτοκτονεί…

Η τεχνολογική εταιρεία Siltronic που εδρεύει στο Μόναχο σχεδιάζει να μεταφερθεί στην Ασία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siltronic Christoph von Plotho, σε συνέντευξη στη Handelsblatt, αιτιολογεί αυτήν την απόφαση μεταξύ άλλων και εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Ο κύριος παράγοντας του υψηλού  κόστους στη Γερμανία είναι η εισφορά βάσει του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG). Ένας άλλος παράγοντας είναι το συγκριτικά υψηλό εργατικό κόστος στη Γερμανία.

Στο βιβλίο του “False Alarm: How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet…”, o Bjorn Lomborg υποστηρίζει ότι στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις προσπαθούν να στρέψουν τις οικονομίες στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας μέσω ενός συστήματος κανονισμών και επιδοτήσεων, το οποίο πιστεύει πως και τις οικονομίες θα καταστρέψει και την κλιματική αλλαγή δεν θα καταφέρει να αποτρέψει.

Ο  Lomborg δεν είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής, όπως το πλήθος των “ψεκασμένων” που εντυπωσιάζεται από δημαγωγούς όπως ο Τραμπ, αλλά σκεπτικιστής σε σχέση με τα πιθανά αποτελέσματα της υπόθεσης. Αναφέρει λοιπόν πως:

“Στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης.

Η ανανεώσιμη ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, που ονομάζεται Energiewende, χαιρετίστηκε από περιβαλλοντολόγους και πολιτικούς σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, το έθνος απομακρύνεται από τα πυρηνικά και ορυκτά καύσιμα προς χάριν της αιολικής, και της ενέργειας από βιομάζα.

Το σχέδιο Energiewende κοστίζει τα τελευταία χρόνια περί τα 36 δισ. δολάρια ετησίως και είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σχέδιο της χώρας μετά την επανένωση.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει διπλασιαστεί στα 35 σεντς ανά kWh, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη μέση τιμή στις ΗΠΑ.

Οι Γερμανοί θα έχουν ξοδέψει 580 δισ. δολάρια για ανανεώσιμες πηγές και συναφείς υποδομές έως το 2025.

Αυτή η τεράστια δαπάνη θα εξασφαλίσει την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 7% το 2000 στο 35%.

Η χώρα ανησύχησε για την πυρηνική ενέργεια, ειδικά μετά το ατύχημα του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, το οποίο προκλήθηκε από έναν σεισμό που προκάλεσε τσουνάμι.

Αυτός ο φόβος οδήγησε στη μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από το 2000 έως το 2019 στο μισό.

Δεδομένου ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαλλαγμένη από άνθρακα, η μείωση της πυρηνικής ενέργειας αντιστάθμισε μεγάλο μέρος της αύξησης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Στο ίδιο διάστημα η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε ελαφρά μόνο ως μερίδιο της συνολικής κατανάλωσης.

Κατά την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στη συνολική παραγωγή  ενέργειας μειώθηκε από το 84 στο 80%.

Στα χρόνια μετά την ψήφιση του προγράμματος Energiewende το 2010, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων παρέμεινε σχεδόν σταθερό, μειωμένο μόλις μία εκατοστιαία μονάδα στο 79% σήμερα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Η ατελέσφορη κατά τον συγγραφέα προσπάθεια της Γερμανίας να απομακρυνθεί από τα πυρηνικά και τον άνθρακα, την οδηγεί στην αύξηση της εξάρτησης από το Φυσικό Αέριο που συνεπάγεται γεωπολιτική εξάρτηση από τη Ρωσία.

Το σχέδιο αυτό βάζει σε κίνδυνο τη θέση της Γερμανίας μεταξύ των δυτικών δημοκρατιών αλλά και την σταθερότητα και ενότητα της Ευρώπης.

Ο Bjorn Lomborg υποστηρίζει πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα έχουν μικρότερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος από τα μέτρα αποτροπής της, τα οποία προβλέπει πως θα αποδειχτούν και ανεπιτυχή.

Πολλοί μηχανικοί ηλεκτρικών συστημάτων υποστηρίζουν πως ένα σύστημα που θα στηρίζεται κυρίως σε ΑΠΕ είναι τεχνολογικά δύσκολο αλλά εφικτό, αλλά από άποψη οικονομικού κόστους ιδιαίτερα ακριβό.

Η άρον-άρον απομάκρυνση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια μοιάζει να κρύβει περισσότερο ρίσκο από τους πιθανούς κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας. Τα σημάδια της κυριαρχίας των Πρασίνων στη χώρα είναι εμφανή…

Για τη συνέχεια Capital

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube