REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Ενεργειακά-Αγωγοί , Κύπρος 3 Φεβρουαρίου 2021

Οι εξελίξεις στο θέμα του αγωγού EastMed

Οι εξελίξεις στο θέμα του αγωγού EastMed

Αγωγός EastMed: Βολιδοσκόπηση άλλων χωρών εκτός της Ιταλίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ηπανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο σε όλα τα έργα του τομέα της ενέργειας παγκοσμίως καθώς η αγορά διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία εξαιτίας των περιορισμών. Η Υπουργός Ενέργειας τονίζει όμως ότι ο προγραμματισμός δεν σταματά σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα του τομέα της ενέργειας, είτε αυτά αφορούν έργα υποδομής ή και το ενεργειακό πρόγραμμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Αγωγός East-Med

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, η Νατάσα Πηλείδου αναφερόμενη στο έργο του αγωγού East-Med το οποίο σκοπό έχει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με τους ομολόγους της από το Ισραήλ, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. Αποφασίστηκε είπε όπως απευθυνθούν από κοινού προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου αυτού για τις οικονομίες των χωρών αλλά και την περιοχή ευρύτερα. Κίνηση που φαίνεται να συνδέεται και με τα «νερά» που κάνει εδώ και αρκετό καιρό η Ιταλία η οποία ήταν εκ των χωρών από το έδαφος της οποίας ο αγωγός θα περνούσε για να φτάσει την Ευρώπη.

Η κ. Πηλείδου παραδέχθηκε ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος, γίνεται βολιδοσκόπηση και άλλων χωρών που πιθανώς να ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ή και να συνδεθούν μέσω άλλων οδών με τον αγωγό.

Γεωτρήσεις

Χωρίς να υποβαθμίζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κυβέρνηση τόνισε η κ. Πηλείδου προχωρά με τους σχεδιασμούς της.

«Προγραμματίζεται να συνεχιστεί το δεύτερο μισό του 2021 κανονικά με τις διάφορες γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί από την κάθε κοινοπραξία. Ο κορωνοϊός και η κατάσταση των αγορών είναι ανασταλτικοί παράγοντες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο περιβάλλον παγκοσμίως και άρα οφείλουμε και πρέπει να λειτουργήσουμε σε αυτό το πλαίσιο. Γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις εταιρείες όσο αφορά τον προγραμματισμό για διευκόλυνση της υλοποίησης των σχεδιασμών τους. Είμαστε ευτυχώς στη θέση να έχουμε διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμοί και σε άλλες χώρες έχουν τη σημασία τους.

Τέλος αναφορικά με την εκκρεμότητα που αφορά στην συμφωνία συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη με το Ισραήλ, η κ. Πηλείδου είπε πως υπάρχουν εβδομαδιαία διαβουλεύσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη.

Πηγή: cytoday.eu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube