REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 7 Φεβρουαρίου 2021

Οι επικριτές του Ερντογάν που ζουν στην Ιαπωνία έπεσαν θύμα τουρκικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων

Οι επικριτές του Ερντογάν που ζουν στην Ιαπωνία έπεσαν θύμα τουρκικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων

Η… χάρη του Ερντογάν έφθασε μέχρι την Ιαπωνία – Κυνήγι μαγισσών (γκιουλενιστών) στην Άπο Ανατολή

Ως μέρος του μαζικού κυνηγιού μαγισσών, η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τους διπλωμάτες της στην Ιαπωνία για να βρει τους αντιπάλους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με αυτούς για να βοηθήσει στη διαμόρφωση ποινικής υπόθεσης εναντίον τους.

Μια απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 είχε άμεσες συνέπειες στους επικριτές του Τούρκου προέδρου και οδήγησε σε κυνήγι μαγισσών στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Το δικαστικό έγγραφο που ελήφθη από την Nordic Monitor αποκάλυψε ότι η τουρκική πρεσβεία στο Τόκιο κατασκοπεύει συστηματικά άτομα που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Gülen, μια ομάδα επικριτικών του προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα Adem Akınci, της 18ης Δεκεμβρίου 2018, ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα (αρ. Φακέλου 2018/227683) για 37 Τούρκους υπηκόους που είχαν καταχωριστεί σε αρχεία κατασκοπείας που έστειλαν Τούρκοι διπλωμάτες στο Τόκιο χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο.

Η έρευνα περιελάμβανε ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους τοπικών ιδρυμάτων και ενώσεων, καθώς και εξέχοντες επιχειρηματίες και τα μέλη της οικογένειάς τους που ζούσαν στην Ιαπωνία. Η έρευνα βασίστηκε σε αρχεία κατασκοπείας που δημιουργήθηκαν σε τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ιαπωνία μεταξύ 2016 και 2018, με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες στο τουρκικό δικαστικό σύστημα.

Judicial document dated December 18, 2018 reveals spying on critics in Japan by the Turkish Embassy. (The addresses and names of the Turkish nationals have been redacted for security reasons)

Ο Ερντογάν στοχεύει άτομα που σχετίζονται με το κίνημα από τις έρευνες διαφθοράς στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες εμπλέκουν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τον εσωτερικό κύκλο. Σε πρόσφατη έκθεση, το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν συνεχίζει αδυσώπητα να κυνηγάει οποιονδήποτε με φερόμενους δεσμούς με το κίνημα το 2020. Έχουν αποτελέσει στόχο ρητορικής μίσους, εγκλημάτων , παράνομης δίωξης, βασανιστηρίων και απαγωγών μεταξύ άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε μαζική εκκαθάριση κρατικών θεσμών με το πρόσχημα ενός αγώνα κατά του πραξικοπήματος. Πάνω από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων 4.156 δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και 20.610 μέλη των ενόπλων δυνάμεων απομακρύνθηκαν συνοπτικά από τη δουλειά τους για φερόμενη ένταξη ή σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» με έκτακτα νομοθετικά διατάγματα που δεν υπόκεινται σε δικαστικό ούτε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, συνολικά 292.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ 96.000 άλλοι έχουν φυλακιστεί λόγω φερόμενων δεσμών με το κίνημα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με μια έκθεση της καναδικής εφημερίδας The Globe and Mail, 15 Καναδοί πολίτες – συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, κτηματομεσιτών και ενός οδηγού ταξί μερικής απασχόλησης – ονομάστηκαν υπόπτοι σε τουρκική έρευνα «τρομοκρατίας» για υποτιθέμενες εγκληματικές δραστηριότητες όπως η γραφή ή προώθηση άρθρων που υποστηρίζουν την κίνηση ή λήψη της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Τούρκος πρέσβης στον Καναδά Κερίμ Ουράς παραδέχθηκε την υπόθεση.

«Κάθε πρεσβεία θα επικεντρώνεται στις απειλές που στοχεύουν στις χώρες τους. Αυτό κάνει κάθε πρεσβεία», είπε στους The Globe and Mail. Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu επιβεβαίωσε τη συστηματική κατασκοπεία των κριτικών της τουρκικής κυβέρνησης στο εξωτερικό έδαφος. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι Τούρκοι διπλωμάτες που έχουν οριστεί σε πρεσβείες και προξενεία έχουν επίσημα λάβει εντολή από την κυβέρνηση να διεξάγουν τέτοιες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

«Αν κοιτάξετε τον ορισμό του διπλωμάτη, είναι σαφές. … Η συγκέντρωση πληροφοριών είναι καθήκον των διπλωμάτων », δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους στις 16 Φεβρουαρίου 2020 μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, προσθέτοντας:«Η συλλογή πληροφοριών είναι γεγονός».

Είναι σαφές ότι οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές παραβιάζουν τους εσωτερικούς νόμους των κρατών υποδοχής και τις αρχές του διεθνούς δικαίου διεξάγοντας παράνομες εκστρατείες συλλογής πληροφοριών.

Οι απεσταλμένοι του Ερντογάν απολάμβαναν τα προνόμια και τις ασυλίες που περιγράφονται στις διεθνείς συμβάσεις, ενώ κατασκόπευαν συστηματικά επικριτές του προέδρου, συνέλεγαν πληροφορίες για τους Τούρκους που ζούσαν στο εξωτερικό και τις διαβίβασαν στην Άγκυρα.

Το έγγραφο αποκάλυψε παράνομες δραστηριότητες κατασκοπείας στην ιαπωνική επικράτεια που στόχευαν τους κριτικούς ως μέρος του μακρού βραχίονα του Προέδρου Ερντογάν.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube