REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κύπρος 9 Φεβρουαρίου 2021

Ο “υπουργός Εξωτερικών” της Ε.Ε., Μπορέλ, στην Κύπρο με διπλή ατζέντα

Ο “υπουργός Εξωτερικών” της Ε.Ε., Μπορέλ, στην Κύπρο με διπλή ατζέντα
Με διπλή ατζέντα, την πενταμερή και τα ευρωτουρκικά, ο Μπορέλ στην Κύπρο

Με διπλή ατζέντα έρχεται στην Κύπρο τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο Ζοζέπ Μπορέλ. Η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προγραμματισμένη για τις 19 και 20 Φεβρουαρίου. Θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και άτυπης πενταμερούς καθώς επίσης και τα ευρωτουρκικά καθώς ετοιμάζεται η νέα του έκθεση σύμφωνα και με την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, κυρίως σ’ ότι αφορά την μορφή λύσης του προβλήματος έχει ως αποτέλεσμα σ’ αυτό το ταξίδι στην Κύπρο ο Ζοζέπ Μπορέλ να συμπεριλάβει και συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. Σημειώνεται κατά την προηγούμενη του επίσκεψη στη Λευκωσία ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε αφήσει εκτός επαφών τα κατεχόμενα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ερσίν Τατάρ. Αυτή τη φορά ο αξιωματούχος της ΕΕ θα μεταβεί στα κατεχόμενα προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό. Ωστόσο ο Ερσίν Τατάρ θέλει να συζητήσει και ζητήματα που άπτονται θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το θέμα του προγραμματισμού των εμβολίων κατά του Covid-19 που θα παραχωρηθούν στους Τουρκοκύπριους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος θα τον επισκεφθεί στα κατεχόμενα στις 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης (πηγή ΓΤΠ) πριν από την επίσκεψη Μπορέλ, ο κ. Τατάρ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Μάριο Νάβα, Υπεύθυνο Στήριξης Δομικής Μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των εμβολίων.

Σε δήλωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ αναφέρεται ότι «αξιωματούχοι της τδβκ» παρέλαβαν χθες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου 2,250 εμβόλια που αποτελούν τη δεύτερη δόση των εμβολίων της Pfizer/BioNTech, τα οποία είχαν σταλεί από την ΕΕ μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας εντός Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την Ντογρούγιολ, ο Τατάρ συνεχίζει αδιάκοπα τις προσπάθειές του για παράδοση των εμβολίων που η ΕΕ θα παραχωρήσει στους Τουρκοκύπριους «εγκαίρως και στο πλαίσιο ενός ξεκάθαρου προγράμματος».

Το δεύτερο θέμα που θα βρίσκεται στην ατζέντα Μπορέλ και το οποίο θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Με Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη θα συζητήσει τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει λάβει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ετοιμάσει έκθεση για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις ανέφερε πως ενόψει και των επικείμενων Συνόδων Κορυφής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον συντονισμό Λευκωσίας, Αθήνας και άλλων χωρών, ενόψει της έκθεσης που θα υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις επιλογές της Ένωσης για την ακολουθητέα πορεία. «Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να δούμε μια Τουρκία η οποία να αποδεικνύει εμπράκτως, όχι μόνο με ρητορικές αναφορές, πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, μακράν των οποιωνδήποτε απειλών ή εκνόμων ενεργειών», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη βούληση για ενίσχυση των πρωτοβουλιών που από κοινού αναπτύσσουν Κύπρος και Ελλάδα, μέσω των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής και τα οποία, όπως είπε, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείεται η συμμέτοχη του οποιουδήποτε «αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών που συμμετέχουν».

«Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίσαμε την πραγματοποίηση τις επόμενες των ημερών μιας περιφερειακής συνάντησης – και δεν θέλω να κάνω εκτενέστερη αναφορά – χωρών της περιοχής, Υπουργών της περιοχής, που αποδεικνύουν τα όσα έχω προαναφέρει» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Είπε ότι στις επαφές αυτές η Αθήνα προσέρχεται «με ειλικρινή διάθεση, με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μηδενική αφέλεια». Έκανε επίσης λόγο για ένα ακόμη πεδίο, όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επέδειξε έμπρακτα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση διαφορών που χρονίζουν, παραπέμποντας στις συμφωνίες της Αθήνας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και της Αίγυπτο.

Θέλει νέα προσέγγιση με Βρετανία 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της «κοινότητας Βρετανών κατοίκων» [British Residents’ Society (BRS)] στα κατεχόμενα μετά την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, είπε ότι μετά τo Brexit θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις ανάμεσα στην «ΤΔΒΚ» και την Βρετανία, σχετικά με το απευθείας εμπόριο και τα ταξίδια.

Υπογραμμίζοντας ότι οι Βρετανοί, που διαμένουν στα κατεχόμενα, αγαπούν και στηρίζουν την «ΤΔΒΚ», ο  Τατάρ υποστήριξε: «Δεν βλέπω τους απόδημους που ζουν στην χώρα μας, ως διαφορετικούς πολίτες αυτής της χώρας, επειδή γνωρίζω πόσο αγαπούν και στηρίζουν την ΤΔΒΚ».

Στα κατεχόμενα αύριο ο Φουάτ Οκτάι 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη εργασίας στην κατεχόμενη Κύπρο στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Συγκοινωνιών και Υποδομών, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, τον Επικεφαλής Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν και τον Επικεφαλής του Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αλί Ταχά Κοτς. 

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Οκτάι θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ και τον «πρόεδρο της βουλής», Οντέρ Σενάρογλου.  

Στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος θα συζητήσει το λεγόμενο «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας» Τουρκίας-«ΤΔΒΚ».

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα υπογραφεί συμφωνία σε σχέση με παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανάμεσα στο Γραφείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Τουρκικής Προεδρίας και της λεγόμενης πρωθυπουργίας του καθεστώτος. Θα υπογραφεί επίσης και «πρωτόκολλο» για υλοποίηση επενδύσεων στο οδικό δίκτυο ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας και το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών και έργων.  

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, ο Οκτάι θα συναντηθεί με τους προέδρους των συνδέσμων της Πλατφόρμας Οικονομικών Οργανώσεων. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube