Weather Icon

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου ενημερώνει Μπορέλ για τις διώξεις Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου ενημερώνει Μπορέλ για τις διώξεις Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Το “μακρύ χέρι” του Ερντογάν διώκει δημοσιογράφους στα κατεχόμενα της Κύπρου

Νέα επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορελ θα στείλει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά και την δεύτερη μήνυση τ/κ δημοσιογράφου από το τουρκικό ΥΠΕΞ – αυτή τη φορά – μέσω τουρκικού δικαστηρίου και τις επιθέσεις που δέχονται Τ/κ δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στον Τ/κ ηγέτη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε αποστείλει επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στις 4 Ιανουαρίου 2021 για τις μηνύσεις εναντίον του διευθυντή και αρθρογράφου της εφημερίδας «Αβρούπα», Σενέρ Λεβέντ. Προτίθεται, όπως το ΚΥΠΕ πληροφορείται, να το ξανακάνει μετά την νέα μήνυση εναντίον της Αϊσμεντέν Ακίν, αλλά και τις επιθέσεις προς Τ/κ δημοσιογράφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από επικριτικά σχόλια του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, προς αυτούς.

Στην επιστολή του προς τον κ. Μπορέλ στις 4 Ιανουαρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρεται εκτενώς στις μηνύσεις που το τουρκικό κράτος ασκεί εναντίον δημοσιογράφων στην Τουρκία και την ανακοίνωση του γραφείου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία του Τύπου για την ποινική δίωξη του διευθυντή και αρθρογράφου, Σενέρ Λεβέντ.

«Η επιμονή των τουρκικών αρχών να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον του κ. Λεβέντ είναι ακόμη μία απόδειξη της πολιτικής του κ. Ερντογάν να εδραιώσει τις αυταρχικές πολιτικές της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, περιλαμβανομένων περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και ελευθερία του Τύπου. Είναι επίσης μια σαφής ένδειξη της πολιτικής της Τουρκίας για την εδραίωση του στρατιωτικού, πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού ελέγχου στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

O ΥΠΕΞ αναφέρει στον κ. Μπορέλ ότι η Κυβέρνηση «καταδικάζει ξεκάθαρα τις τουρκικές μεθόδους και τακτικές εκφοβισμού που φανερά στοχεύουν στην αποσιώπηση οποιασδήποτε κριτικής ενάντια στον Τούρκο Πρόεδρο και οποιασδήποτε φωνής που αντιτίθεται στην παράνομη αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σημειώνει δε ότι ο διευθυντής της «Αφρίκα» – νύν «Αβρούπα» είναι υπό πίεση εδώ και πολύ καιρό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί τον κ. Μπορέλ «να ασκήσει κάθε επιρροή και να αναλάβει ταχεία δράση με σκοπό να σταματήσει τις μεθόδους εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του Σενέρ Λεβέντ, ενός εξέχοντος πολίτη της ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη: Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η επιμονή ΣΑ ΟΗΕ σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Πηγή: ΚΥΠΕ, SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube