Weather Icon

«Ο ρόλος του Οτζαλάν, σε ότι αφορά την ειρήνη και τη δημοκρατία, είναι πολύ σημαντικός»

«Ο ρόλος του Οτζαλάν, σε ότι αφορά την ειρήνη και τη δημοκρατία, είναι πολύ σημαντικός»

Αχμέτ Τουρκ: «Αν θέλουμε μια δίκαιη και δημοκρατική Τουρκία, πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο με τον Οτζαλάν»

Ο διακεκριμένος Κούρδος πολιτικός Αχμέτ Τουρκ στηρίζει την εκστρατεία «Δικαιοσύνη για Όλους» του HDP, λέγοντας: «Αν θέλουμε μια δίκαιη και δημοκρατική Τουρκία, πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο με τον Οτζαλάν».

Αφού τόνισε ότι όλοι πρέπει να οργανωθούν ενάντια στη μονιστική πολιτική που καταστέλλει την αντιπολίτευση και την κοινωνία, ο Τουρκ προσέθεσε: «Το HDP, μαζί με τις δυνάμεις της δημοκρατίας, προσπαθεί να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία βασίζεται στις ουσιαστικές αξίες της δημοκρατίας. Αυτή η εκστρατεία είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια έκφραση αυτού. Όταν διαιρείτε τους λαούς, όταν τρομοκρατείτε τους Κούρδους, θα καταστρέψετε εντελώς τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Όλοι οι άνθρωποι θα πληρώσουν το μάρμαρο για αυτό. Για να δείξουμε πόσο λάθος είναι αυτό, βλέπουμε ότι είναι αναπόφευκτο να ψάξουμε μια νέα αναζήτηση πολιτικής και να εργαστούμε για την ένωση των δυνάμεων της δημοκρατίας. Αυτό σκοπεύει να γίνει με αυτήν την εκστρατεία.»

Επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια δίκαιη και ισότιμη προσέγγιση σε όλους τους πολιτισμούς, τις ταυτότητες και τις όποιες διαφορές, ο Τουρκ είπε: «Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, απαιτώντας αυτήν μόνο για συγκεκριμένες ομάδες. Με άλλα λόγια, είναι αναγκαίο να προετοιμαστεί ένα περιβάλλον για να ικανοποιηθούν όλες οι ανθρώπινες απαιτήσεις. Εάν δεν εσωτερικοποιήσετε τη δημοκρατία καθώς και το γεγονός ότι οι Κούρδοι, όπως και άλλες ταυτότητες, έχουν δικαίωμα στη χαρά, δεν μπορείτε να διασφαλίσετε τη δικαιοσύνη, ούτε μπορείτε να έχετε σταθερή δημοκρατία. Είναι λοιπόν δικαιοσύνη για όλους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η δικαιοσύνη και η ισότητα είναι απαραίτητες όχι μόνο για τους Κούρδους ή  τους Τούρκους, αλλά για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή τη χώρα.»

Αναφερόμενος στην απομόνωση που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του Κουρδικού λαού, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο Τούρκ είπε: «Η απομόνωση σημαίνει τον σφετερισμό ενός δικαιώματος, δηλαδή της δικαιοσύνης. Αυτή η απομόνωση εφαρμόζεται σε όλους τους κρατούμενους. Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν είναι ένας ιδιαίτερος πρωταγωνιστής σήμερα. Ο ρόλος του πρωταγωνιστή αυτού είναι πολύ σημαντικός για την ειρήνη και τη δημοκρατία, κάτι που το κράτος και η κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά. Εάν επιθυμούμε μια δίκαιη και δημοκρατική Τουρκία, πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο με τον Οτζαλάν. Το πρώτο βήμα είναι να καταργηθούν αυτές οι τακτικές απομόνωσης για τους πολιτικούς. Μέχρι και οι οικογένειες δεν μπορούν να συναντήσουν τους συγγενείς τους στις φυλακές. Ζήσαμε το ίδιο πράγμα στο καθεστώς της 12ης Σεπτεμβρίου τη δεκαετία του ‘80. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών απομόνωσης. Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος σήμερα.»

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://mezopotamyaajansi.com/en/ALL-NEWS/content/view/124441

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube