Weather Icon

Ο παν-τουρκισμός καταστρέφει την σταθερότητα της Ευρασίας

Ο παν-τουρκισμός καταστρέφει την σταθερότητα της Ευρασίας
Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συμμαχία της με το Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή ως μέρος μιας νεο-οθωμανικής στρατηγικής που συγχωνεύει τα φιλοτουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας σε έναν αδιάλειπτο χώρο κοινών δραστηριοτήτων, με κοινές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε το Σάββατο ο δημοσιογράφος της Λιβύης Alaeddin Saleh.
Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας και οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «βίωσαν τη δυστυχία του τουρκικού εθνικισμού», έγραψε ο Saleh στο Modern Diplocy, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στο να ανακτήσει το πρώην μεγαλείο της. Αρκετές στρατιωτικές επιδρομές έχουν δώσει στην Τουρκία τον έλεγχο τμημάτων της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής περιοχής Afrin, καθώς και εδάφους που εκτείνεται από το Azaz έως το Al-Bab και το Jarablus.
Σε αυτές τις πρώην κουρδικές περιοχές, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατηγορούνται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου. Η Τουρκία επίσης υποστήριξε πλήρως το Αζερμπαϊτζάν σε έναν αιματηρό πόλεμο έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι, μετά τον οποίο υπογράφηκε μια ειρηνευτική συμφωνία από τη Μόσχα από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Εκπαιδευμένο και υποστηριζόμενο από τον τουρκικό στρατό, το Αζερμπαϊτζάν εμφανίστηκε ως ο σαφής νικητής της σύγκρουσης.
«Οι διαδικασίες αποσύνθεσης στην Ευρώπη και ο μειωμένος ρόλος των παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες είχαν προηγουμένως εμποδίσει τις οθωμανικές φιλοδοξίες να υπερβούν τα εθνικά σύνορα, έδωσαν στην Τουρκία ένα πράσινο φως για γεωπολιτική εκδίκηση» δήλωσε ο Saleh.
Αλλά η Άγκυρα επέλεξε αμφίβολες μεθόδους για την επίτευξη των στόχων της, έγραψε, συμπεριλαμβανομένης της «διάδοσης του πολιτικού Ισλάμ και της ενθάρρυνσης των αυτονομιστικών συναισθημάτων σε χώρες με τουρκικές μειονότητες». Ενώ ο παν-τουρκισμός προηγείται του Ερντογάν, ο Τούρκος ηγέτης είναι ο πρώτος ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που το εφαρμόζει σθεναρά με τον πιο ριζοσπαστικό τρόπο, σύμφωνα με τον αναλυτή.
Ο Σάλεχ δήλωσε ότι «η εθνοκάθαρση, η δολοφονία και η απαγωγή Κούρδων επιχειρηματιών και γαιοκτημόνων με σκοπό την επακόλουθη ανακατανομή των περιουσιακών τους στοιχείων στις φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία είναι μία έντονη πραγματικότητα στα κατεχόμενα εδάφη» της βόρειας Συρίας. Εν τω μεταξύ, στο Καραμπάχ, η νίκη του Αζερμπαϊτζάν ήταν «στρατηγικά σημαντική από την άποψη της Τουρκίας που αποκτά άμεση πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας μέσω της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναχίτσεβαν, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των κύριων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν για περαιτέρω επέκταση στις τουρκικές χώρες ” δήλωσε.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube