Weather Icon

Ο Γολγοθάς της Κύπρου θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα

Ο Γολγοθάς της Κύπρου θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα

Εάν η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό αποτύχει, τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, διαμηνύει το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας εργαλεία πιέσεων προς τη Λευκωσία. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι προειδοποιήσεις αυτές συνδέονται και με το βρετανικό αφήγημα πως για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις, θα πρέπει η Λευκωσία να προβεί σε ανοίγματα αποδεχόμενη με δήλωση –ει δυνατόν πριν την άτυπη Πενταμερή– την «πολιτική ισότητα».

Σημειώνεται πως η εισήγηση τέθηκε ενώπιον της Λευκωσίας, αλλά δεν έγινε αποδεκτή.  Το επόμενο βήμα είναι να υποδεικνύεται από το Φόρεϊν Όφις πως εάν οι συζητήσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε η Τουρκία θα επαναφέρει τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ και θα προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.  Είναι σαφές πως το μεγάλο παιχνίδι δεν θα είναι στην άτυπη Πενταμερή αλλά στην κανονική, επίσημη, που αναμένεται να συγκληθεί στα μέσα Ιουνίου. Τότε που θα συζητείται και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο μπαμπούλας για τη μη ανανέωση θα επιστρατευθεί εκ νέου, με στόχο αυτή τη φορά η προσπάθεια να είναι πιο… πειστική. 

Στο παρασκήνιο, πάντως, συνεχίζονται οι κινήσεις με στόχο να πλασαριστούν οι γεφυρωτικές ιδέες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο βρετανικό ΥΠΕΞ. Το Λονδίνο θεωρεί πως οι ακραίες θέσεις των Τούρκων για δύο κράτη θα οδηγήσουν, ως «συμβιβασμό» στη δική τους φόρμουλα, σε μια «χαλαρή λύση», που παραπέμπει σε συνομοσπονδία. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma, πήγε στην Άγκυρα για να αναλύσει τις γεφυρωτικές προτάσεις του Λονδίνου. Την ίδια ώρα, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, που αναμένεται στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα (7-9 Μαρτίου), θα επισκεφθεί αμέσως μετά την Αθήνα, ενώ δεν διευθετήθηκε μετάβασή της στην Άγκυρα, που αναμένεται ότι θα προγραμματισθεί για αργότερα. Σημειώνεται πως παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ να πραγματοποιηθούν συναντήσεις των εμπλεκόμενων στην  Κύπρο πριν την άτυπη Πενταμερή, αυτό μέχρι στιγμής δεν επιτεύχθηκε. Η εντολή που έχει δοθεί από την Άγκυρα στο κατοχικό καθεστώς είναι να αποφεύγει συναντήσεις χωρίς τη δική της παρουσία. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Τατάρ, δεν γνωρίζει τα θέματα και υποπίπτει συνεχώς σε λάθη. Η κ. Λουτ θα προσπαθήσει εκ νέου να οργανώσει συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube