Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί 18 Φεβρουαρίου 2021

Ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης για τον αγωγό East-Med: Είναι θεμέλιο συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο

Ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης για τον αγωγό East-Med: Είναι θεμέλιο συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο

Ο ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Μαυρίδης, την ιδιότητα του ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, σε παρέμβασή του στο ευρωκοινοβούλιο, τόνισε τη σημασία που έχει για τη συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East-Med

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του ευρωοβουλευτή αναφέρονται τα εξής:

Στο πλαίσιο συζήτησης για την κατάσταση στην Μεσόγειο και τις προοπτικές συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για την Μεσόγειο κ. Nasser Kamel, σε συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, έθεσε τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών, ως προϋπόθεση για να έχει νόημα ο διάλογος για συνεργασία ανάμεσα στα 42 κράτη που συμμετέχουν στην Ένωση για την Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του, αφού καλωσόρισε θερμά τον κ. Nasser Kamel, με την ευχή να επιτρέψουν οι συνθήκες ώστε να βρεθούν σύντομα και από κοντά στην περιοχή της Μεσογείου, τόνισε την σημασία της επαναδραστηριοποίησης της Ένωσης για την Μεσόγειο επειδή οι κίνδυνοι, οι παραβιάσεις, αλλά και οι δυνατότητες συνεργασίας είναι τεράστιες.

Αναφερόμενος στην ιστορική Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα του 1951, επεσήμανε ότι υπήρξε το πρώτο θεμέλιο συνεργασίας κρατών στην Ευρώπη, επί του οποίου οικοδομήθηκε μετέπειτα η Ευρ. Ένωση και εξήγησε πόσο σημαντικό είναι ο συνδυασμός του οράματος της συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη με ένα απτό και συγκεκριμένο οικονομικό όφελος.

Όπως τόνισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, παρόμοιο μοντέλο συνεργασίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπου ήδη σημαντικός αριθμός κρατών που συνεχώς αυξάνεται, επενδύει στο στρατηγικής σημασίας «East Med Gas Forum» που επικεντρώνεται στον αγωγό East-Med με την στήριξη της ΕΕ.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η διακρατική συνεργασία απαιτεί κάποιους βασικούς κανόνες και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών, ανεξαρτήτως μεγέθους ή στρατιωτικής ισχύος, αποτελεί προϋπόθεση στην στρατηγική αυτή συνεργασία, με την τεράστια προοπτική  ευημερίας.

Ο κ. Nasser Kamel στην παρέμβασή του συμφώνησε απόλυτα  με τον κ. Μαυρίδη για τον ρόλο του «East Med Gas Forum» αλλά και την ανάγκη  σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής στο πλαίσιο της συνεργασίας και πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να συνδράμει καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και να αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα όλης της περιοχής (game-changer) προς το καλύτερο.   

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

17.02.2021

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube