Weather Icon

Ο Ερντογάν θέλησε να σώσει ή να απαλλαγεί από τους αιχμαλώτους με την επιχείρηση στο Γκάρε;

Ο Ερντογάν θέλησε να σώσει ή να απαλλαγεί από τους αιχμαλώτους με την επιχείρηση στο Γκάρε;

Η Τουρκία ήθελε να σώσει του αιχμαλώτους ή να απαλλαγεί απ’ αυτούς;

Γράφει ο Celal Başlangıç

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η επιχείρηση στο Gare είχε ως στόχο να πάρει η Τουρκία το «διαπραγματευτικό χαρτί» των αιχμαλώτων που είχε στα χέρια του PKK αντί να σώσει τους αιχμαλώτους. Ο ενθουσιασμός για να επανασχεδιάσουν μετά την επιχείρηση αυτή την πολιτική ζωή στη χώρα, τους έμεινε στα σχέδια.

Έχουν περάσει σχεδόν περισσότερες από 10 ημέρες από το φιάσκο του Gare.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα που η κυβέρνηση του παλατιού δεν μπορεί να απαντήσει.

Ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν πέφτει σε μια τόσο ανίσχυρη κατάσταση εναντίον της αντιπολίτευσης. Δυσκολεύεται να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ένα από τα ερωτήματα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση είναι το ποιος σκότωσε τους ομήρους.

Η κυβέρνηση του παλατιού λέει ότι οι στρατιώτες, οι αστυνομικοί και οι αξιωματούχοι της MİT που συνελήφθησαν από το PKK, εκτελέστηκαν από το PKK.

Ωστόσο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK Murat Karayılan δήλωσε στο Sterk TV όπου εμφανίστηκε χθες το βράδυ, ότι “Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τους θανάτους αυτών των ανθρώπων, υπεύθυνο είναι το κράτος”.

Η αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο σκοτώθηκαν οι όμηροι είναι ένα άλλο στοιχείο που θα δώσει σημαντικές ενδείξεις για το ποιοι τους σκότωσαν.

Στο χθεσινό τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Karayılan κάλεσε ανεξάρτητες αντιπροσωπείες να έρθουν και να πραγματοποιήσουν έρευνα στην περιοχή:

“Είμαστε ανοιχτοί. Ανεξάρτητες αντιπροσωπείες πρέπει να έρθουν και να ερευνήσουν. Δεν μπορώ να πάω ακόμα εκεί λόγω της μυρωδιάς του αερίου. Προσκαλούμε ανεξάρτητες αντιπροσωπείες. Μπορούν να πάρουν δείγματα από τις σορούς των συντρόφων μας που σκοτώθηκαν εκεί. Αφήστε τους ανεξάρτητους παρατηρητές να εντοπίσουν αυτοί πώς και με τι όπλα σκοτώθηκαν. “

Όμως το παλάτι δεν φαίνεται ενθουσιασμένο με αυτό. Δεν λέει ούτε λέξη.

Οι όμηροι θάφτηκαν μετά από βιαστική αυτοψία. Η δήλωση του θανάτου τους έγινε από τον νομάρχη της Μαλάτειας.

Αν ήταν «καλά νέα», ο Ερντογάν ήταν έτοιμος να κάνει «Διάγγελμα στο Έθνος», όμως όταν συνέβη το φιάσκο, άφησε το νομάρχη να κάνει τη δήλωση για το θέμα.

Ακριβώς όπως άφησαν τον νομάρχη Αντιόχειας (Hatay) πριν από ένα χρόνο να δηλώσει ότι περισσότεροι από 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Idlib με αεροπορικό βομβαρδισμό …

Φυσικά, υπάρχει ένα θεμελιώδες ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Ήταν ο στόχος της επιχείρησης Gare η διάσωση των ομήρων ή στόχος ήταν να χτυπηθεί σοβαρά το PKK και να καταλάβει ο τουρκικός στρατός την περιοχή;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν έχει δοθεί ακόμη.

Διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς του θέματος, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν και τα δύο μαζί.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα όσα συνέβησαν τις μέρες μετά το φιάσκο του Gare, αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για άλλους σκοπούς αντί να διασώσει τους ομήρους .

Ο δημοσιογράφος Çetiner Çetin, ο οποίος έχει πηγές στο βαθύ κράτος και ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας Yeni Şafak στην περιοχή και είχε παρακολουθήσει τα θέματα αυτά στο παρελθόν, έγραψε ένα άρθρο στη στήλη του στην εφημερίδα HaberTürk, όπου εργάζεται επί του παρόντος, με τίτλο “Το παιχνίδι του ΡΚΚ με τους ομήρους”.

Υπάρχουν ενδιαφέροντες ισχυρισμοί στο με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2021 άρθρο του Çetin.

Έγραψε ο Çetin: “Στις 14 Οκτωβρίου 2020 έφθασε στις τουρκικές αρχές η πληροφορία ότι η τρομοκρατική οργάνωση μετέφερε 13 ομήρους από τις περιοχές Kortek και Kaletuka του όρους Κανδήλι, στην ορεινή περιοχή Γκάρε.”

Kandil και έφερε την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στην Gara, η οποία έχει μια πολύ ορεινή και δύσκολη γεωγραφία στην πόλη Dohuk, φτάνει στις τουρκικές μονάδες ασφαλείας, “λέει ο.

Μετά τη παράθεση αυτών των πληροφοριών, ο Çetin θέτει τις ακόλουθες ερωτήσεις στη στήλη του:

“Γιατί η οργάνωση έκανε τέτοια κίνηση για τους ομήρους που μετακόμισαν από την Καντίλ στην Γκάρα με μεγάλη μυστικότητα; Γιατί μετέφερε μόνο 13 όμηρους σε αυτήν την περιοχή, αλλά όχι άλλους ομήρους; Παρά τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, αντί να μεταφέρει τους ομήρους στο όρος Άσος, που είναι πιο ασφαλές, γιατί τους μετέφερε στην περιοχή Γκάρε, που είναι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία;”

O Çetin στο άρθρο του ισχυρίζεται ότι “ο στόχος του ΡΚΚ ήταν να μεταφέρει τους ομήρους από το Κανδήλι στο Γκάρε και από κει στο Σιντζάρ. Μετέφερε του ομήρους στο Γκάρε τις 14 Οκτωβρίου, όμως από τότε δεν βρήκε ευκαιρία να τους μεταφέρει στο Σιντζάρ, λόγω των συνεχών πτήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την περιοχή Γκάρε”.

Ο Çetin εξηγεί τον λόγο για τον οποίον το ΡΚΚ ήθελε να μεταφέρει τους ομήρους στο Σιντζάρ ως εξής:

“Το ΡΚΚ θα παρέδιδε τους ομήρους στο YPG. Οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας προσπαθούν να μας κάνουν να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με το YPG, λέγοντας ότι μπορεί το ΡΚΚ να είναι τρομοκράτες, αλλά το YPG είναι ανθρωπιστικό. Το σχέδιο ήταν το YPG να παραδώσει τους ομήρους στην Τουρκία και να μας πουν μετά “το PKK δεν σας έδωσε τους απαχθέντες πολίτες σας, αλλά κοίτα, το YPG σας τους παραδίδει”. Αυτό που έμαθα ήταν ότι η οργάνωση (το ΡΚΚ) θα ξεκινούσε μια διαπραγμάτευση τις αρχές Απριλίου για την παράδοση των ομήρων στην Τουρκία”.

Διαβάζοντας κανείς αυτό το άρθρο του Çetin στο HaberTürk, αναπόφευκτα καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα. Ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης δεν ήταν να διασώσει τους ομήρους, αλλά

  • να απαλλαγεί από τους ομήρους για να αφαιρεθεί το “διαπραγματευτικό χαρτί από τα χέρια του PKK”,
  • να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στην ασφαλή ζώνη του ΡΚΚ και
  • να κόψει την επαφή της περιοχής με το όρος Κανδήλι.

Με άλλα λόγια, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση σχεδίαζε να προκαλέσει ένα μεγάλο πλήγμα στο ΡΚΚ ως συνολικό αποτέλεσμα. Η «διάσωση των ομήρων» ήταν ένα άλλοθι αυτής της αποτυχημένης επιχείρησης.

Ενώ εξηγεί τη σημασία του Gare για το PKK, ο Çetin γράφει στη στήλη του: «Η οργάνωση διαθέτει κάθε είδους εγκαταστάσεις στην περιοχή, όπως μια βιοτεχνία ραφείου, ένα νοσοκομείο, ακόμη και ένα κέντρο τηλεπικοινωνιών, ένα λεγόμενο διοικητικό κέντρο και μια λεγόμενη Περιφερειακή Διοίκηση Γκάρε.”

Ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu συμμετείχε επίσης στη ζωντανή εκπομπή στο A Haber στις 20 Φεβρουαρίου 2021 και εξήγησε ότι το πιο σοβαρό ήταν να καταληφθεί η περιοχή Γκάρε και όχι να διασωθούν οι όμηροι.

Ο Soylu δήλωσε στη ζωντανή εκπομπή ότι ο στόχος τους ήταν “να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις και τις φωλιές των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Gare, να καταστρέψουν τους χώρους διαβίωσης και μεταφοράς, τις περιοχές ανεφοδιασμού και εκπαίδευσης”.

“Υπάρχει ο διάδρομος Κανδηλίου, Σιντζάρ, Συρίας. Συνδετικός κρίκος του διαδρόμου αυτού είναι η περιοχή Γκάρε. Λοιπόν, ποιο είναι το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό της περιοχής αυτής; Εδώ βρίσκεται η λεγόμενη Ακαδημία Απόλλων των ανταρτών. Όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα και όλες οι θυγατρικές της ακαδημίες είναι εδώ. Η υγεία, η εκπαίδευση, η αεροπορία, είναι όλα εδώ, σ’ αυτόν τον τομέα… Αν μπεις σ’ αυτήν την περιοχή, είναι σαν να μπαίνεις στην καρδιά τους. Αυτό είναι το νόημα της επιχείρησης Γκάρε που διεξήγαγαν οι ΤΕΔ σήμερα. “

Τώρα έγινε κατανοητός ο σκοπός της επιχείρησης φιάσκο στο Gare!

Άλλωστε, τα όπλα και οι εξαρτύσεις που άφησαν στο πεδίο του Γκάρε τα τμήματα των ΤΕΔ, που αποσύρθηκαν από την περιοχή Γκάρε μετά την τετραήμερη επιχείρηση, με βάση τα πλάνα που τράβηξε το πρακτορείο ειδήσεων ANF, επιβεβαιώνουν αυτά που είπε ο υπουργός Σοϊλού.

Σύμφωνα με τις εικόνες του ANF, όταν τα τμήματα των ΤΕΔ έφυγαν από την περιοχή, εγκατέλειψαν πίσω τους εργαλεία χωρίς καν να ανοίξουν τη συσκευασία τους,  όπως αξίνες, φτυάρια, γεώσακους για θέσεις μάχης και άλλα εργαλεία για να σκάψουν τα χαρακώματα.

Μετά από βομβαρδισμό 40 αεροπλάνων και ελικοπτέρων, με φτυάρια και αξίνες θα έσωζαν τους ομήρους.

Φυσικά όχι.

Σύμφωνα με τα λόγια του Υπουργού Σϊλού, πραγματοποιήθηκε αυτή η στρατιωτική επιχείρηση για να «εισέλθουν στην καρδιά του ΡΚΚ», κάτι όμως που δεν κατάφεραν, αφού αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση.

Ως αποτέλεσμα, δεν μπόρεσαν να σώσουν τους ομήρους, μπόρεσαν όμως να αφαιρέσουν από τα χέρια του ΡΚΚ “το διαπραγματευτικό χαρτί” που αποτελούσαν οι όμηροι.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube