Weather Icon

Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα γιατί δεν τον αφήνει να εξισλαμίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα γιατί δεν τον αφήνει να εξισλαμίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ο Ερντογάν μετράει τις επαναπροωθήσεις, όχι όμως τις προωθήσεις

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ο Ερντογάν, ο ενορχηστρωτής της συστηματικής λαθραίας διακίνησης ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα και άρα στην Ευρώπη, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αντιστέκεται στο σχέδιό του, που είναι ο εξισλαμισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μάλιστα εκτίθεται ανεπανόρθωτα, αφού παραθέτει ακριβείς αριθμούς επαναπροωθήσεων -push-back -, που σημαίνει ότι εαν οι τουρκικές διωκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να καταμετρούν τις επαναπροωθήσεις, έχουν τη δυνατότητα να καταμετρούν και τις προωθήσεις και άρα να τις παρεμποδίζουν, όπως έχουν δεσμευθεί με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016.

Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα άρθρου από την DW.

«Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για pushback»

Για 9.000 push-back το 2020 κατηγορεί την Αθήνα ο Ερντογάν

«Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί εδώ και καιρό μετανάστες ως ενέχυρο στη διένεξη με την ΕΕ. Οι κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για παράνομες επαναπροωθήσεις ευσταθούν, όμως και η Άγκυρα δεν συμπεριφέρεται λιγότερο βίαια σε πρόσφυγες», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για pushback».

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Σε συνέδριο για το μεταναστευτικό σε πανεπιστήμιο της Σμύρνης ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι μόνο το 2020 η Ελλάδα προχώρησε σε σχεδόν 9.000 παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Από το Μάιο του 2020 το Spiegel καταγράφει πως η ελληνική ακτοφυλακή σταματά στο Αιγαίο προσφυγικές βάρκες, καταστρέφει τις μηχανές τους και εγκαταλείπει τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Συχνά οι μετανάστες διασώζονται ώρες αργότερα από τη τουρκική ακτοφυλακή. Μεταξύ των ανθρώπων που εγκαταλείπονται στη τύχη τους στα ανοιχτά είναι και παιδιά. Σε τουλάχιστον επτά επαναπροωθήσεις εμπλέκονταν, είτε βρίσκονταν κοντά, μονάδες της Frontex, δείχνουν οι έρευνες του περιοδικού Der Spiegel.

Όμως και ο Ερντογάν δεν είναι αθώα περιστερά στη συμπεριφορά του έναντι των προσφύγων. Έχτισε τοίχο στα σύνορα με τη Συρία καθιστώντας σχεδόν αδύνατη μια διαφυγή των προσφύγων από το πόλεμο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν ότι η Άγκυρα εκτοπίζει Σύρους πρόσφυγες από τη Τουρκία σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία. Την ίδια στιγμή πληροφορίες από προσφυγικούς καταυλισμούς στη Τουρκία κάνουν λόγο για πολύ κακή τροφοδοσία και περίθαλψη των προσφύγων».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube