Η Κίνα κατάφερε να αναπτυχθεί χάρη στο γούστο για το εύκολο χρήμα των Αμερικανών ηγετών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα υιοθετήσει οριστική στρατηγική εναντίον του κινέζου αντιπάλου της μέχρι τον Ιούνιο. Μια ad hoc επιτροπή του Πενταγώνου θα πρέπει τότε να υποβάλει προτάσεις στον Λευκό Οίκο.

Υπό την εξουσία του προέδρου Xi Jinping, η Κίνα ξεκίνησε την εξάπλωση της πέρα από τα σύνορά της. Έχει ήδη τοποθετήσει 3.000 στρατιώτες στο κόρφο των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια άνοιξε μια βάση στο Τζιμπουτί. Λογικά θα πρέπει, όπως στην εποχή του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού, να εγκαταστήσει στρατιωτικούς σταθμούς κατά μήκος των δρόμων που κατασκευάζει για να εξασφαλίσει τις διεθνείς συναλλαγές της. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, επανεγκατασταίνεται στα νησάκια που είχε εγκαταλείψει τον 19ο αιώνα στη Θάλασσα της Κίνας.
.
Η Κίνα σκοπεύει πρώτα να ανακτήσει το ζωτικό της χώρο από τον οποίο είχε λεηλατηθεί από τους δυτικούς εποίκους. Είναι σίγουρη για τα δικαιώματά της και θεωρεί ότι της επιτρέπεται όλα τα χτυπήματα για να εκδικηθεί.
.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη στρατηγική που περιγράφεται το 1999 από τον στρατηγό Qiao Liang και τον συνταγματάρχη Wang Xiangsui [1], η Κίνα σκοπεύει να αποφύγει οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προτιμά να παρακάμψει τον αντίπαλό της και έχει εμπλακεί σε αδήλωτους πολέμους στα εμπορικό, οικονομικό, χρηματοοικονομικό, ψυχολογικό, μιντιατικό πεδία κ.λπ.
.
Ο κινεζικός αλυτρωτισμός προσβλέπει στο να διώχνει τους Δυτικούς που κατέλαβαν την Άπω Ανατολή εδώ και ενάμιση αιώνα. Πρέπει να διακρίνεται από την κινεζική αναπτυξιακή στρατηγική που κατάφερε να βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της από τη φτώχεια μέσα σε μερικά χρόνια.
.
Η οικονομική στρατηγική της Νέας Κίνας ξεκίνησε το 1978 υπό την ηγεσία του Deng Xiaoping, αλλά δεν απέδωσε πραγματικούς καρπούς μέχρι το 1994. Την εποχή εκείνη, η Σοβιετική Ένωση είχε εξαφανιστεί · ο αμερικανικός στρατός είχε αποστρατευτεί σε μεγάλο βαθμό · ο πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος είχε δηλώσει ότι είχε έρθει η ώρα να κερδηθούν χρήματα και ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Κλίντον, είχε πλησιαστεί από μεγάλες εταιρείες για να ανοίξει την κινεζική αγορά εργασίας. Πράγματι, ένας Κινέζος εργάτης, βέβαια χωρίς εκπαίδευση, κόστιζε περίπου 20 φορές λιγότερο από έναν Αμερικανό εργάτη.
.
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Κλίντον θα αποσυνδέσει τις διαπραγματεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (υπό την αγγλοσαξονική έννοια) από τα εμπορικά ζητήματα. Στη συνέχεια, θα φέρει την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Σε λίγα χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες θα μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους στην κινεζική ακτή προς όφελος των καταναλωτών και εις βάρος των Αμερικανών εργατών.
.
Δύο δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί καταναλώνουν κινέζικα προϊόντα σε μαζική κλίμακα, ενώ οι μεγάλες εταιρείες τους, οι οποίες έγιναν διεθνικές, έχουν δει τα κέρδη τους να αυξάνονται εκθετικά. Αλλά ταυτόχρονα, τα αμερικανικά εργοστάσια καταναλωτικών αγαθών μετεγκαταστάθηκαν ή έκλεισαν, ενώ η ανεργία έχει εξαπλωθεί. Η κατανομή του πλούτου έχει αλλάξει, έτσι ώστε από τώρα και στο εξής να μην υπάρχει πλέον σχεδόν καμία μεσαία τάξη, αλλά κυρίως φτωχοί και μερικοί υπερ-δισεκατομμυριούχοι.
.
Αυτό το φαινόμενο άρχισε να αγγίζει την Ευρώπη όταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι επέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο. Ο τελευταίος προσπάθησε πρώτα να επιλύσει φιλικά το ζήτημα του ισοζυγίου πληρωμών με την Κίνα (Border-adjustment tax), αλλά εμποδίστηκε να το πράξει από τους Δημοκρατικούς και μέρος των Ρεπουμπλικάνων. Μη καταφέρνοντας να θεσπίσει ένα σχετικό κλείσιμο των συνόρων, ξεκίνησε έναν δασμολογικό πόλεμο στον οποίο το Κογκρέσο δεν έχει λόγο.
.
Το 2021, ο πρόεδρος Μπάιντεν τον διαδέχθηκε επίσημα. Υποστηρίζεται από τις διεθνικές εταιρείες που αντλούν την τεράστια περιουσία τους από την χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση. Αμέσως, δήλωσε ότι ήθελε να εξομαλύνει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Κάλεσε τον πρόεδρο Xi Jinping για να του μιλήσει για την κατάσταση των Ουιγούρων, του Χονγκ Κονγκ, αλλά παραδέχτηκε αμέσως ότι το Θιβέτ και η Ταϊβάν είναι κινέζικα, γεγονός το οποίο αμφισβητούσε εν μέρει ο προκάτοχός του. Προπαντός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι κάθε χώρα έχει τα «δικά της πρότυπα» και ότι οι πολιτικές θέσεις της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν τη δική τους λογική. Έτσι μπόρεσε να πει, μόλις εισήλθε στον Λευκό Οίκο, ότι «καταλάβαινε» την κινεζική καταστολή για τη τρομοκρατία των Ουιγούρων, ενώ κατηγορούσε μερικές εβδομάδες πριν τη Κίνα για «γενοκτονία» των Ουιγούρων υπό τη κάλυψη της καταστολής της τρομοκρατίας.
.
Κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται συνεπώς να συνεχίσει το έργο των προέδρων Κλίντον, Μπους τζούνιορ και Ομπάμα, προς όφελος των πολλών δισεκατομμυριούχων και εις βάρος του λαού της. Θα υποστηρίζεται από μια άρχουσα τάξη που θα αντλεί προσωπικά οφέλη από αυτό το σύστημα.
.
Για να κατανοήσουμε αυτή τη διάταξη, συνοψίζουμε τις οκτώ βασικές προσωπικότητες που υποστηρίζουν την εμπορική συμμαχία ΗΠΑ-Κίνας. Πρώτα σε πολιτικό επίπεδο: ένα από τα κύρια Δημοκρατικά εικονίσματα και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία · μετά στον οικονομικό τομέα, οι δύο σημαντικότεροι διανομείς καταναλωτικών αγαθών · τέλος σε κυβερνητικό επίπεδο, οι υπεύθυνοι για λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι κομματικοί υποστηρικτές

JPEG - 19.8 ko
Η Dianne Feinstein
δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο (1978-88) · γερουσιαστής (από το 1992).
Δημοκρατικό κόμμα.
Όταν ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο το 1978, συνδέθηκε με τον Τζιανγκ Ζέμιν που συμμετείχε στην καταστολή της Έγχρωμης Επανάστασης του Τιενανμέν (1989) και στη συνέχεια έγινε διάδοχος του Ντενγκ Σιαόπινγκ. Χάρη σε αυτήν την επαφή, η Feinstein έγινε η υποχρεωτική μεσολαβήτρια για τις διεθνικές αμερικανικές εταιρείες για τη δημιουργία εργοστασίων στην Κίνα. Μεταξύ άλλων, δημιούργησε την περιουσία του τρίτου συζύγου της, χρηματοδότη Richard C. Blum (Blum partners).
Η κα Feinstein είναι διάσημη για την αποκάλυψη των πληροφοριών σχετικά με 119 κρατουμένους της CIA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Γκουαντάναμο, και τα βασανιστήρια που υπέστησαν σε αντάλλαγμα για τη σιωπή της για τους 80.000 μυστικούς κρατουμένους του Ναυτικού στα διεθνή ύδατα.
JPEG - 19.5 ko
Ο Mitch McConnell
Γερουσιαστής (από το 1984) · σημερινός πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία.
Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Κατάφερε να επιβάλει τη σύζυγό του, Elaine Chao, ως γραμματέα για τις μεταφορές στη κυβέρνηση Τραμπ σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος για τη πολιτική του. Ο πεθερός του, ο επιχειρηματίας James SC Chao, είναι γενναιόδωρος δωρητής του Harvard Business School. Έτσι ήταν σε θέση να απαιτήσει την εκπαίδευση μιας γενιάς Κινέζων στελεχών.

Οι υποστηρικτές από τους μεγάλους διανομείς

JPEG - 30.5 ko
Walmart: οικογένεια Walton
Οικογενειακή ιδιοκτησία των Walton.
Δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Χίλαρι Κλίντον ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.
Πρώτος διανομέας καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ.
Θεωρήθηκε το 2020 ως η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο.
JPEG - 19 ko
Amazon: Ο Jeff Bezos
Jeff Bezos, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Amazon, Blue Origin και The Washington Post.
Δωρητής του διανθρωπιστικού κινήματος.
Πρώτος οικιακός διανομέας καταναλωτικών αγαθών στη Δύση.
Θεωρήθηκε το 2020 ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Οι υποστηριχτές μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν

JPEG - 21.5 ko
Ron Klain
Διευθυντής Προσωπικού του Αντιπρόεδρου Al Gore, και στη συνέχεια του τότε Αντιπρόεδρου Joe Biden (1999-2011). Διευθυντής του Λευκού Οίκου (δηλαδή συντονιστής της κυβέρνησης Μπάιντεν) (από το 2021).
Δημοκρατικό κόμμα.
Η σύζυγός του, Μόνικα Μεντίνα, δούλευε για το Ίδρυμα Walton Family Foundation, δηλαδή για την Walmart.
JPEG - 49.4 ko
Antony Blinken
Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπρόεδρου Μπάιντεν (2009-13) · Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρόεδρου Ομπάμα (2013-15) · Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2015-17) · συνιδρυτής του WestExec Advisor (2017-21) · Υπουργός Εξωτερικών (από το 2021).
Νεοσυντηρητικός.
Η εταιρεία λόμπι του, WestExec Advisor, αποτελείται από παλιούς συνεργάτες της κυβέρνησης Ομπάμα. Είναι υπεύθυνη για την επαφή των διεθνικών των ΗΠΑ είτε με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είτε με την κινεζική κυβέρνηση.
JPEG - 24.7 ko
Avril Haines
Αναπληρώτρια Διευθύντρια της CIA (2013-15) · Αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (2015-17) · Λομπίστρια στην WestExec Advisors (2018-21) · Διευθύντρια της Εθνικής Νοημοσύνης (από το 2021).
Δημοκρατικό κόμμα.
Κατά τη διάρκεια του περάσματος της στη WestExec Advisors, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στην Κίνα.
Η κυρία Haines αποκαλείται «Βασίλισσα των drones» επειδή επινόησε το παγκόσμιο πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με drone. Ήταν εκείνη που είχε διαπραγματευτεί με την κυρία Feinstein να μην δημοσιοποιηθούν οι απαγωγές και τα βασανιστήρια του Ναυτικού.
JPEG - 17.9 ko
Neera Tanden
Διευθύντρια του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο (Center for American Progress) · Γραφείο Διαχείρισης και του Προϋπολογισμού (από το 2021).
Νεοσυντηρητική.
Προσωπική φίλη της Χίλαρι Κλίντον.
Ενώ ήταν η διευθύντρια του think tank των Δημοκρατικών, ήταν επίσης μέλος του τώρα διαλυμένου Ιδρύματος Ανταλλαγής Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών (CUSEF). Σε αυτή την οργάνωση είχε ανατεθεί από την κινεζική κυβέρνηση να εξουδετερώσει την κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της πολιτικής των διεθνικών μετεγκαταστάσεων των εργοστασίων τους στην Κίνα.
JPEG - 35.2 ko

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έγιναν τα πάντα για να εμποδίσουν τους ψηφοφόρους να μάθουν για την έρευνα της New York Post για τον γιο του προέδρου Μπάιντεν, Χάντερ. Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, έκλεψε 1 δισ. Δολάρια στην Ουκρανία με τη βοήθεια της CEFC China Energy, μιας πλέον διαλυμένης εταιρείας.

Η Κινέζικη θέση

Η εκλογή του προέδρου Μπάιντεν είναι ένα μάννα εξ ουρανού για την Κίνα, η οποία δεν έχει εξέλθει ακόμη από την υπανάπτυξη. Ελπίζει να παίζει με το γούστο για εύκολο χρήμα των υπερ-δισεκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια εκεί, με δικά τους έξοδα, στο εσωτερικό της χώρας.
.
Γνωρίζει ότι τέτοια τύχη έχει ημερομηνία λήξης. Πράγματι, καθώς εξελίσσεται η ανάπτυξή της, οι εργάτες της εκπαιδεύονται όλο και καλύτερα και κοστίζουν όλο και πιο ακριβά. Ήδη εκείνοι που ζουν στην ακτή της Θάλασσας της Κίνας είναι ισοδύναμοι με τους Αμερικανούς εργάτες. Επομένως, δεν μπορούν πλέον να εργαστούν για την ξένη αγορά και στρέφονται στην πλέον φερέγγυα εγχώρια αγορά.
.
Η Κίνα επομένως προστατεύει από τώρα το ανεπτυγμένο τμήμα της χώρας από πιθανές μετεγκαταστάσεις. Αναγκάζει όλες τις δυτικές εταιρείες να επενδύσουν μέσω κοινοπραξιών που ανήκουν κατά ήμισυ σε Κινέζους υπηκόους. Περαιτέρω, καθιέρωσε την παρουσία εκπροσώπου του Κόμματος σε κάθε διοικητικό συμβούλιο αυτών των εταιρειών, έτσι ώστε να μην εφαρμόζουν ποτέ αντί-εθνικές στρατηγικές.
.
Μακροπρόσθεμα, ετοιμάζεται να ευχαριστήσει τους ξένους επενδυτές και να πλημμυρίσει την ίδια τη δική τους αγορά. Αλλά για λογαριασμό της αυτή τη φορά.
.

.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)
.
[1Unrestricted Warfare : China’s Master Plan to Destroy America (Απεριόριστος Πόλεμος: Το Μάστερ Πλαν της Κίνας για Καταστροφή της Αμερικής), Qiao Liang & Wang Xiangsui, Echo Point Books & Media (2015).
.