REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 24 Φεβρουαρίου 2021

Νέα προειδοποίηση των Αμερικανών προς Τουρκία: Μην παραλαμβάνεις νέους S-400 και διώξε αυτούς που έχεις

Νέα προειδοποίηση των Αμερικανών προς Τουρκία: Μην παραλαμβάνεις νέους S-400 και διώξε αυτούς που έχεις

Η κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τους  S-400 βαθαίνει, παρά την πρόταση του Χουλουσί Ακάρ για “μοντέλο Κρήτης”

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας (Πεντάγωνο) Τζον Κίρμπι δήλωσε για το θέμα του ρωσικού αντιπυραλυικού συστήματος: “Απευθύνουμε έκκληση να μη συνεχιστεί η παραλαβή του συστήματος S-400 από την Τουρκία και να μην κρατήσει το σύστημα που έχει στα χέρια της”.

Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες τα τελευταία 10 χρόνια να αγοράσει τα συστήματα άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Άγκυρας προτίμησε τους S-400, που εξασφαλίζουν στη Ρωσία, έσοδα, πρόσβαση σε δεδομένα και επιρροή, και γι’ αυτό επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στην Τουρκία, δήλωσεο Kirby.

Η Kirby δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα παραγωγής αεροσκαφών F-35 και ότι εξακολουθεί να διατηρεί την ισχύ της αυτή κατάσταση.

 

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ned Price δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η στάση των ΗΠΑ για το S-400 δεν έχει αλλάξει.

Ο Price είπε τα ακόλουθα σχετικά με την πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar ότι το πρόβλημα S-400 θα μπορούσε να λυθεί με το “μοντέλο της Κρήτης”:

«Η πολιτική μας για το S-400 δεν έχει αλλάξει. Το ρωσικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλεί την ασφάλεια των τεχνολογιών του ΝΑΤΟ και η Τουρκίας είναι ασυνεπής   ως προς τις υποχρεώσεις που έχει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Αυτή η σοβαρή εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία προκάλεσε κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA των ΗΠΑ. Καλέσαμε την Τουρκία να μην κρατήσει το σύστημα αυτό (S-400), και αυτή η έκκληση συνεχίζει να ισχύει και σήμερα”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube