REAL TIME |

Weather Icon

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης χάραξαν κόκκινες γραμμές ενόψει πενταμερούς

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης χάραξαν κόκκινες γραμμές ενόψει πενταμερούς

  Ανδρέας Πιμπίσιης 

Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας σπεύδουν να απαντήσουν στις τουρκικές μεθοδεύσεις στο Κυπριακό με αποφάσεις που αγγίζουν την ουσία του προβλήματος. Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις χθεσινές τους συνομιλίες στη Λευκωσία τράβηξαν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δύο κόκκινες γραμμές που αφορούν την μορφή της λύσης του προβλήματος και το σημείο εκκίνησης. 

Πρώτον, Λευκωσία και Αθήνα συμφωνούν ότι δεν θα μπουν στην όποια συζήτηση που αφορά τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, δηλαδή δεν υπάρχει πρόθεση να συζητηθεί άμεσα ή έμμεσα η μορφή λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά. Για την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι ο συμβιβασμός που έγινε στο Κυπριακό είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και πέραν αυτού δεν μπαίνουν σε άλλη συζήτηση. 

Δεύτερον, Κύπρος και Ελλάδας θέλουν να υπάρχει ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, να αποσαφηνιστεί το σημείο που υπήρξε διακοπή. Δηλαδή να φανεί ποιο ήταν το έργο που είχε μέχρι τότε επιτελεστεί στο Κυπριακό.

Λευκωσία και Αθήνα θέλουν να ρίξουν περισσότερο βάρος προς την κατεύθυνση της ουσίας των προσπαθειών στο Κυπριακό καθώς οι ενδείξεις είναι πως η τουρκική πλευρά θα τα καταφέρει να οδηγήσει την άτυπη πενταμερή κοντά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας οι ενδείξεις (και χωρίς να θεωρείται δεδομένο) είναι πως η άτυπη συνάντηση 5+1 που θα συγκαλέσει ο ΓΓ ΟΗΕ θα είναι μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου. 

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σημαίνει πως Κυπριακό και ευρωτουρκικά θα κινηθούν ταυτόχρονα. Θέση της Λευκωσίας και της Αθήνα είναι πως θετική ατζέντα μπορεί να υπάρξει σ’ ότι αφορά τα ευρωτουρκικά μόνο εάν η Άγκυρα δείξει στην πράξη αυτά που διαμηνύει δημοσίως. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θέλουν να δουν συγκεκριμένες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας κατά τις επικείμενες συνομιλίες στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Κύπρο ο Ζοζέπ Μπορέλ για να συζητήσει τόσο τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και τα ευρωτουρκικά. Το Κυπριακό θα το συζητήσει τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Ερσίν Τατάρ. Παράλληλα θα συζητήσει και τις προκλήσεις της Τουρκίας ενόψει της έκθεσης που θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-26 Μαρτίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube