Weather Icon
Πακιστάν , Πυρηνικά Όπλα , Τουρκία 5 Φεβρουαρίου 2021

Μήπως στην πραγματικότητα οι S-400 αποτελούν μέρος των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ερντογάν;

Μήπως στην πραγματικότητα οι S-400 αποτελούν μέρος των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ερντογάν;

Ας ελπίσουμε όταν ξυπνήσει η Ελλάδα, να μην είναι πολύ αργά, αφού η Τουρκία θα είναι ήδη πυρηνική δύναμη!

του Cevheri Güven

Αρκετές αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης έλεγαν ότι η Τουρκία ήταν σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου με το Πακιστάν για πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων και ότι η επιμονή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατέχει το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου στόχου του, για την διαφύλαξη της πυρηνικής ικανότητας που σκοπεύει να αποκτήσει.

Ο πρώτος τέτοιος ισχυρισμός εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό οργανισμό Zeenews India, ο οποίος επισήμανε τον 15ο γύρο της Ομάδας Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Πακιστάν-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα 22-23 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με το Zeenews India, στη συνάντηση, που έγινε με τη συμμετοχή ανώτατων στρατιωτικών αξιωματικών, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων που έχει θέσει ο Ερντογάν, η βασικότερη των οποίων είναι οι πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία του Πακιστάν.

Η Zeenews India ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση περιελάμβανε διαπραγματεύσεις για πιθανή μεταφορά πυρηνικών όπλων και τεχνολογίας πυραύλων και ότι ο Ερντογάν προσωπικά μίλησε με τον Qamar Javed Bajva, τον Πακιστανό αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, για το σκοπό αυτό.

Ισραηλινός αξιωματικός πληροφοριών: Το σύστημα S-400 της Τουρκίας προορίζεται για την προστασία πυρηνικών όπλων

Μετά τον ινδικό τηλεοπτικό σταθμό, μια παρόμοια αναφορά εμφανίστηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Πενταπόσταγμα, ο Γιακόφ Κέντμι, πρώην διευθυντής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Νατίβ, προέβαλε παρόμοιους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος στη ρωσική τηλεόραση ITON TV.

Σύμφωνα με τον Κέντμι, η επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης να έχει τους S-400 συνδέεται με τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη F-35 του ενάντια στην Τουρκία. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μόνο τα S-400 μπορούν να προστατεύσουν πυρηνικά όπλα και εγκαταστάσεις.

Η αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία προκάλεσε ρωγμές με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και οδήγησε σε αμερικανικές κυρώσεις καθώς και την απομάκρυνσή του από το κοινό πρόγραμμα παραγωγής για τα F-35.

Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

Ο εμπειρογνώμονας θεμάτων ασφαλείας και ασφάλειας,Fatih Yurtsever, λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις φερόμενες πυρηνικές φιλοδοξίες του Ερντογάν. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι αναφορές στα διεθνή μέσα προκαλούν ανησυχία.

«Οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί μεταξύ της τουρκικής και της πακιστανικής κυβέρνησης έφεραν την Ελλάδα και την Ινδία πιο κοντά. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι αναφορές είναι αληθείς ή ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει πυρηνικές δυνατότητες. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική που βασίζεται στο προσωπικό ενδιαφέρον του Ερντογάν, στρέφει πολλούς παράγοντες να συνεργαστούν εναντίον της Τουρκίας», λέει ο Yurtsever.

«Οι αναφορές ενδέχεται να στοχεύουν στην περαιτέρω περιθωριοποίηση του καθεστώτος Ερντογάν και στην επιδείνωση των δεσμών της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, με δεδομένες τις περιστάσεις, μια τέτοια τρελή κίνηση του Ερντογάν το μόνο που θα πετύχει, είναι να επιταχύνει την πτώση του. Είναι αρκετά ρεαλιστής, για να αποφύγει να κάνει οτιδήποτε τούρχεται στο μυαλό του. Εξάλλου, μια πυρηνική Τουρκία είναι το τελευταίο πράγμα που οι Ρώσοι θέλουν να δουν στην περιοχή. Οι μόνοι νικητές αυτών των συζητήσεων είναι η Κίνα, το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο, που μπορούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας για να την ευθυγραμμίσουν με τα δικά τους συμφέροντα.”

Η επιθυμία του Ερντογάν να αποκτήσειπυρηνικά όπλα

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Ερντογάν είπε: «Μερικοί έχουν στα χέρια τους πυρηνικές κεφαλές. Αλλά εγώ δεν πρέπει να έχω ούτε μια! Δεν το δέχομαι αυτό», μια φράση που εκείνη την εποχή προκάλεσε αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: turkishminute

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube