REAL TIME |

Weather Icon

Κυπριακό: Συνομιλητές σκληροί σαν αλοιφή

Κυπριακό: Συνομιλητές σκληροί σαν αλοιφή

Το ΕΛΙΑΜΕΠ εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις πολιτικές αποφάσεις με φοβικές συνδρομές  και ο Μιθριδατισμός παραμένει διάχυτος και αρκούντως εμφανής

Ελένη Θεοχάρους

Την Μεγάλη Βδομάδα, την Εβδομάδα των Παθών θα ανέβει η Κύπρος τον Γολγοθά στην Γενεύη – όχι πολύ μακριά από την Ζυρίχη, αλλά χωρίς να υπάρχει προοπτική για Ανάσταση. Εκεί θα γίνει η πενταμερής.

Η Γερμάνια και η ΕΕ τάζει 4-5 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να έλθει με καλή διάθεση στην Οδό του Μαρτυρίου της Μεγαλονήσου.

Παράλληλα, η Τουρκία βγάζει στο Κεντρικό Αιγαίο το ερευνητικό στρατιωτικό  σκάφος “CHESME” και συνεχίζει τις πολεμικές ασκήσεις στις θάλασσες μας, ενώ οι πολεμικές ιαχές των γερακιών της Άγκυρας αντηχούν επάνω από ολόκληρη την “γαλάζια πατρίδα” και ο Ερντογάν συνεχίζει το ακατάσχετο υβρεολόγιο του κατά των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού. Οι ανερμάτιστες διεκδικήσεις των Τούρκων συνεχίζονται αμείωτες. Η Τουρκία υλοποιεί τα παντουρανικά όνειρα και προχωρεί σε πλήρη έλεγχο του Καυκάσου, των εδαφών που κατέχει στην Συρία και στο Ιράκ και των στρατιωτικών της βάσεων στο Κέρας της Αφρικής, τον Περσικό Κόλπο,  την Λιβύη και την Αλβανία. 

Στην δική μας πλευρά, νομίζω ότι εξακολουθεί να πέφτει βαριά η σκιά της ατυχούς συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για μειωμένη επήρεια των νησιών στην διαμόρφωση της ΑΟΖ και υπονομεύει τις Ελληνικές διεκδικήσεις.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις πολιτικές αποφάσεις με φοβικές συνδρομές  και ο Μιθριδατισμός παραμένει διάχυτος και αρκούντως εμφανής.

Από κάποιους προβάλλεται η βλακώδης θέση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή θέση και διαλύεται.

Δεν διαλύεται: Οι ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανία , Γαλλία, Ιταλία  χρειάζονται το άλλοθι για να συνεχίσουν τις τεράστιες εμπορικές συναλλαγές τους με την Τουρκία και η Τουρκία έχει “άσσους” στο μανίκι για να τους εκβιάζει όλους. Και θεσμούς και φυσικά πρόσωπα. Η Ρωσία και η Κίνα στηρίζουν την οικονομία της Τουρκίας γιατί και των χωρών αυτών  ο όγκος συναλλαγών με την κατοχική χώρα είναι τεράστιος ενώ ο μεταξένιος σιδηρόδρομος θα μειώσει τον χρόνο προσπέλασης των κινεζικών προϊόντων προς την ΕΕ κατά 15 τουλάχιστον ώρες.  

Στην Κύπρο, ο  εγκάθετος της Τουρκίας Τατάρ, δηλώνει ότι “μόνη λύση είναι η συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι και θα έχουν ίσα δικαιώματα». Με αυτή την θέση θα πάει στην πενταμερή όπου οι ημέτεροι διαπραγματευτές πάνε να συζητήσουν την ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο.

Ο Τατάρ και το αφεντικό του δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την θέση της λύσης δύο κρατών με συνομοσπονδιακό μανδύα που θα επιτρέπει στο βόρειο κρατίδιο να παραμείνει στην ΕΕ και στην Τουρκία να ελέγχει τον νότιο κρατίδιο και να βρίσκεται στην πίσω αυλή της Ευρώπης. Με τη λύση αυτή και οι υδρογονάνθρακες των θαλασσών μας περιέρχονται στην Τουρκία.

Οι ημέτεροι διαπραγματευτές που είναι συνήθως σκληροί σαν αλοιφή θα “αναδιπλωθούν ομαλώς”  και θα  αποδεχθούν την τουρκική αξίωση για «κυριαρχική ισότητα». Αυτή η φράση  “ομαλή αναδίπλωση” προκαλεί αφόρητο πόνο σε όλους εμάς που ζήσαμε την τουρκική εισβολή και την προέλαση των μεχμετζίκ, αλλά μας έγινε πια χούι. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της κατοχικής χώρας γίνονται πάντοτε αποδεκτοί. Γι’ αυτό και αι “ημέτεραι δυνάμεις” οδήγησαν το Κυπριακό στο βάραθρο.

Όλοι οι ισχυροί παράγοντες στην παγκόσμια σκηνή επιθυμούν να εξυπηρετηθούν οι τακτικισμοί της Τουρκίας, η οποία θέλει να περάσει τον υποτιθέμενο σκόπελο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το προσεχή Μάρτιο, αβρόχοις ποσί. Γι’ αυτούς τούς λόγους η πενταμερής αναβάλλεται και πάει από δεκαπενθήμερο σε δεκαπενθήμερο. Είναι πασιφανές ότι η Γερμανία απροκάλυπτα στηρίζει την δικτατορική Τουρκία για να αποφευχθεί οιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της, ενώ απροκάλυπτες είναι και οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να κάνει όλα τα χατίρια της Τουρκίας.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο Βρετανοτουρκικός άξονας με την καταλυτική παρέμβαση της Γερμανίας,  συνεννοούνται για να μας επιβάλουν μια διαδικασία βραχείας διαρκείας προς επίτευξη συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού στην βάση της Χαλαρής Αποκεντρωμένης Συνομοσπονδίας (ΧΑΣ). Ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Τζέιν Χολ Λουτ, έχουν ξεκαθαρίσει πως «όλα είναι στο τραπέζι», δηλαδή η λύση δυο κρατών.

Οι ημέτεροι διαπραγματευτές ψευδόμενοι ισχυρίζονται ότι θα πάνε με παρησσία και θα συζητήσουν λύση μόνο στα πλαίσια των παραμέτρων του ΟΗΕ , δηλαδή την ΔΔΟ. Οι παραπλανητικές δηλώσεις της ΕΕ και εκπροσώπων των κρατών – μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, σε καμμιά περίπτωση δεν πείθουν όποιον έχει στοιχειωδώς μνήμη και κρίση ότι δεν αποσκοπούν παρά μόνο στο να σπρώξουν τον Πρόεδρο στην παγίδα.

Εμείς ευθύς εξ αρχής τονίσαμε  πως  δεν πρόκειται να συζητηθεί λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως ντελαλίζουν οι λάτρεις της λύσης αυτής.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι πολιτικοί που διέπρεψαν στην πολιτική του εξευμενισμού, του κατευνασμού, της συνεχούς υποχωρητικότητας, των γενναιόδωρων προσφορών και των συνεχών συμβιβασμών, και κυρίως στην υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και αν έχουν παραδεχθεί ότι οι πολιτικές τους απέτυχαν και διατυμπανίζουν ότι θα αλλάξουν τις πρακτικές τους,  δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθούν το Κυπριακό, και να συμμετάσχουν σε διεκδικητικές διεργασίες. Οι εχθροί μας, τους ξέρουν καλά και τους παίζουν στα δάκτυλα.   

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που προσπάθησα να πείσω τον Πρόεδρο να απορρίψει, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, την εμπλοκή σε συνομιλίες. Οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Δύναμις αποτροπή δεν υπάρχει στην Κύπρο, η κοινωνική συνοχή είναι ανύπαρκτη, το φρόνημα του λαού στο ναδίρ,  η οικονομία πνέει τα λοίσθια, ο μισός πληθυσμός είναι σε μαρασμό,  φτωχοποιημένος και φοβισμένος, χωρίς δουλειά και εισοδήματα. Οι προοπτικές για ανάκαμψη  που  μεγαλόστομα εξαγγέλλονται καθημερινά εξανεμίζονται την επομένη.

Όσον αφορά το κύρος , το ηθικό κύρος της ΚΔ, της συγκροτημένης πολιτείας, ατόμων και θεσμών, είναι σε επίπεδο-σκουπίδια, η Κύπρος διασύρεται διεθνώς σε όλο τον κόσμο, εγκαλείται σε διεθνή δικαστήρια και χαρακτηρίζεται ως κράτος διαφθοράς, ενώ ο προϋπολογισμός του κράτους για να ψηφισθεί χρειάστηκε να γίνουν ανήκουστες  συναλλαγές. Επιπλέον , ο Πρόεδρος βρίσκεται σε δεινή θέση όσον αφορά το ζήτημα των διαβατηρίων και των σχέσεων με ξένους ολιγάρχες. Με ποιο κύρος και ποια στήριξη θα πάει να διαπραγματευθεί; Ο Πρόεδρος  θα μπορούσε να προφασιστεί εσωτερικές δυσκολίες, τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, την καχυποψία του λαού απέναντι στον Ερντογάν και τον Τατάρ, την πανδημία, την κρίση στην οικονομία, την δυσπραγία του λαού, την συνεχώς εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και σε τελική ανάλυση ΔΙΚΑΙΩΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την άρση των νέων τετελεσμένων πριν εμπλακεί σε συνομιλίες.

Ποιος αμφισβητεί ότι η σύγκλειση της πενταμερούς συνοδεύθηκε από ενέργειες της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στα κατεχόμενων, που ευθύς εξ αρχής δυναμίτισαν κάθε προοπτική για σοβαρή συζήτηση του Κυπριακού; Γιατί ο Πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται να συζητήσει λύση “δύο κρατών”, αλλά αποδέχθηκε την πενταμερή χωρίς όρους; Γιατί δεν αντέδρασε στην άτσαλη αποδοχή της απαίτησης των Τούρκων για δύο κράτη από τον ΓΓ του ΟΗΕ, και την περισπούδαστη προώθηση της από το Ηνωμένο Βασίλειο;

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πριν ακόμη του ζητηθεί, ότι  πηγαίνει στις συνομιλίες χωρίς όρους. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται την κατάληψη της Κυπριακής ΑΟΖ από τον τουρκικό στόλο, τις παράνομες γεωτρήσεις στις θάλασσες μας, τον εποικισμό της Αμμοχώστου, τις συνεχείς πτήσεις τουρκικών drones πάνω από τα εδάφη της Κύπρου (ελεύθερα και κατεχόμενα), τον συνεχή εποικισμό και την αποστολή “μεταναστών” λάθρα διακινουμένων από τα τουρκικά παράλια στις ελεύθερες περιοχές. Ανάμεσα στους οποίου είναι και άτομα τα οποία ενδεχομένως θα δράσουν επικίνδυνα για την ασφάλεια του κράτους, των ζωτικών υποδομών  και των πολιτών,  εν καιρώ.

Γιατί δεν αρχίζει τουλάχιστον μια προσπάθεια ανασυγκρότησης, ούτως ώστε να δώσει στον λαό μια αχτίδα φωτός; Η εκτίμηση μου είναι πώς η πρεμούρα για συνομιλίες άνευ όρων στην ασαφή βάση της χαλαρής αποκεντρωμένης συνομοσπονδίας δύο κυριαρχικά ισοτίμων κρατών, έχει στόχο να αποπροσανατολίσει τον λαό από την τρομακτική ηθική έκπτωση της πολιτικής μας ζωής.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η πενταμερής είναι μια  καλοστημένη παγίδα, στην οποία οι “σκληροί διαπραγματευτές μας” θα σπεύσουν να συνομιλήσουν, δήθεν για λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά στην ουσία για τουρκική λύση. Άλλωστε,  είναι πολύ καλά γνωστές οι προθέσεις του Προέδρου για να υποχωρήσει σε λύση “χαλαρής αποκεντρωμένης ομοσπονδίας”, δηλαδή στην ουσία συνομοσπονδίας, με διαμοιρασμό της εξουσίας. Αυτή την θέση του Προέδρου έχουν αρπάξει οι ΟΗΕΔΕΣ και οι Βρετανοί για να οικοδομήσουν την προσέγγιση με την τουρκική θέση των δύο κρατών.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε μια τοξική σύνοδο όπου η Κυπριακή πλευρά, θα διολισθήσει προς τα “κοινοτικά κράτη ίσης κυριαρχίας”- “community states”. Δηλαδή στην παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία και στην μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο. 

Αυτό είναι το διεθνές κλίμα μέσα στο οποίο πηγαίνει να συνομιλήσει ο πρόεδρος. όπου, όλες οι ισχυρές χώρες αλλά και  η ΕΕ, ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ,  δεν βλέπουν, δεν γνωρίζουν,  ότι στην Τουρκία επικρατεί στυγνή δικτατορία, για την οποία και μόνο θα έπρεπε να είχε αποβληθεί  από το Συμβούλιο της Ευρώπης, να διακοπεί οιαδήποτε σχέση της  με την ΕΕ, να παγοποιηθεί η σχέση της με το ΝΑΤΟ. Συνεχίζουν να μας εμπαίζουν με δήθεν επικείμενες κυρώσεις. κυρώσεις ιλαρές που συνοδεύονται από γενναιόδωρα προενταξιακά και άλλα κονδύλια δισεκατομμυρίων.

Λύση στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν την πενταμερή, θα υπάρξει μόνο αν γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις.

Βεβαίως, αν επιτευχθεί κάποια λύση στην πενταμερή και σε  συνομιλίες που θα ακολουθήσουν,  αυτή την λύση θα μας την παρουσιάσουν θριαμβευτικά ως νίκη με επίτευξη “ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο”. Σε κάθε περίπτωση, με τον εγκλωβισμό των διαπραγματευτών μας στην πενταμερή, η Τουρκία θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη. Κανείς δεν θα την καταδικάσει για αδιαλλαξία διότι ήδη έθεσε τους όρους της κι εμείς πάμε να διαπραγματευθούμε με βάση αυτούς τους όρους. Έγραψα ήδη ότι 4-5 δισεκατομμύρια δωρίζονται στο δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν,  μόνο και μόνο για να προσέλθει με καλή διάθεση στην Γενεύη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube