Weather Icon

Κατεχόμενα: Η αντιπολίτευση τονίζει ότι η ομοσπονδία δεν πέθανε επειδή το είπε ο Τατάρ

Κατεχόμενα: Η αντιπολίτευση τονίζει ότι η ομοσπονδία δεν πέθανε επειδή το είπε ο Τατάρ

Τ/κ αντιπολίτευση: Η ομοσπονδία είναι ζωντανή

Η ομοσπονδία δεν πεθαίνει επειδή κάποιος είπε πως είναι νεκρή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις Οκτάι – Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει ότι σε ανάρτησή του ο κ. Ερχιουρμάν έγραψε ότι εάν αυτό που επιθυμείται είναι μια ολοκληρωμένη λύση, είναι προφανές ότι η μόνη ρεαλιστική φόρμουλα είναι μια ομοσπονδία στην βάση της πολιτικής ισότητας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση για το μέλλον του «λαού» μας.

Επισήμανε πως όλες οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι προς την κατεύθυνση μιας λύσης ομοσπονδίας και πρόσθεσε πως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος από την ελληνοκυπριακή πλευρά να πει «ναι» σε λύση δύο κρατών.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης είναι η πιο λογική επιλογή για την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι πρέπει να υιοθετηθεί.

Σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στα κατεχόμενα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε «ναι» στο σχέδιο Ανάν και η ελληνοκυπριακή που δεν θέλει λύση είπε «όχι» , ο κ. Τσακιτζί είπε ότι «θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Οκτάι ότι ο κ. Τατάρ, που στέκεται δίπλα του, είπε ‘όχι’ στο Σχέδιο Ανάν εκείνη την εποχή, όπως οι Ελληνοκύπριοι. Το σωστό έργο που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2004 λέγοντας ‘ναι’ στο Σχέδιο Ανάν υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά σήμερα. Εμείς ήμασταν σωστοί εκείνη την ημέρα. Ήταν η πλειοψηφία του τουρκοκυπριακού λαού με 64%. Εάν σήμερα ο Τατάρ, πάει στην 5μερή με λάθος στρατηγική χωρίς την πρόθεση λύσης, όπως εκείνη την μέρα που αυτός και το κόμμα του έκαναν λάθος, θα αλείψει και πάλι βούτυρο στο ψωμί της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο Σενέρ Ελτσίλ, γενικός γραμματέας της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων επέκρινε τις δηλώσεις Τατάρ για «δύο κυρίαρχα κράτη» και ότι αποκάλεσε την ομοσπονδία «παγίδα» αλλά και την επίσκεψη Οκτάι στα κατεχόμενα. «Όλοι οι Κύπριοι έχουν πληρώσει πολλά χρήματα με πολέμους, μετανάστευση και πόνο. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε πολιτική από το αίμα και τα δάκρυά μας. Θέλουμε η χώρα μας να είναι ενωμένη» είπε.

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι η πιο πιθανή και η πιο ρεαλιστική λύση για την Κύπρο, είναι η λύση ομοσπονδίας και δεν πρέπει να αναζητηθούν νέες περιπέτειες, όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι στην άτυπη πενταμερή θα μπορούν οι πλευρές να θέσουν τις απόψεις τους, όμως πρέπει να συμπληρωθεί το περιεχόμενο αυτών των θέσεων. «Μιλώντας για δύο κράτη, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να περιγράψει τι είδους κέρδη θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι», σημείωσε και υποστήριξε ότι κατά τον ίδιο τρόπο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υποχρεούται να εξηγήσει γιατί ακόμα υποστηρίζει την ομοσπονδία μετά από 50 χρόνια».

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί βρετανικών προτάσεων στο Κυπριακό, ο κ. Όζερσαϊ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον οι θέσεις που δημοσιεύθηκαν ανήκουν στην Βρετανία προσθέτοντας ότι όταν ήταν «υπεξ» είχε συναντήσεις και με αξιωματούχους του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Στις συναντήσεις που κάναμε είδα ότι αυτό δεν ήταν όπως δημοσιευόταν στον Τύπο και σκέφτονταν άλλα πράγματα. Οι προτάσεις που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο είναι μια εκδοχή του Σχεδίου Ανάν και της κλασικής χαλαρής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube