REAL TIME |

Weather Icon

John Bolton, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για τους Κούρδους

John Bolton, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για τους Κούρδους

Ομολογία του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ για τους Κούρδους: Σας αδικήσαμε

«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει τόσα για τους Κούρδους όσο θα έπρεπε», δήλωσε ο πρέσβης Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, «ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κανείς άλλος δεν έχει κάνει περισσότερα για αυτούς».

Ο Μπόλτον απάντησε στον ισχυρισμό του Ιράν ότι ήταν η χώρα που προστάτευσε την Ερμπίλ από το ISIS, όταν η τρομοκρατική οργάνωση εμφανίστηκε ξαφνικά το 2014. Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέρριψε τον ισχυρισμό ως ιρανική «προπαγάνδα», ενώ χαρακτήρισε την Τεχεράνη ως «βασική» απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.”

Υποστήριξη για την Κουρδική Ανεξαρτησία – ή τουλάχιστον απόσταση από τη Βαγδάτη

Ο Μπόλτον σημείωσε την ισχυρή επιρροή του Ιράν στο Ιράκ, υποδηλώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους Κούρδους.

“Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη μπορεί να λειτουργήσει πλέον ως εθνική κυβέρνηση για το Ιράκ”, δήλωσε. «Περισσότερο από πριν», το Ιράκ βρίσκεται «υπό την κυριαρχία της Τεχεράνης», ενώ «οι ιρακινές ομάδες σιιτών λειτουργούν ως στοιχεία αποσταθεροποίησης για το αντι-σιιτικό Ιράκ και ολόκληρη την περιοχή».

«Είμαι της άποψης εδώ και αρκετό καιρό ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν πρέπει να είναι ανεξάρτητο» και γι’ αυτό «υποστήριξα το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Μπόλτον. Επίσης, εξαιτίας της ισχυρής επιρροής του Ιράν στο Ιράκ τώρα, «νομίζω ότι για την ασφάλεια του κουρδικού λαού, η μόνη συνετή πορεία είναι ο διαχωρισμός από την κυβέρνηση της Βαγδάτης».

«Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο», συνέχισε, αλλά, αναφερόμενος στην ισχυρή υποστήριξη του Κογκρέσου για τους Κούρδους, πρότεινε ότι τώρα είναι “μια ιδανική στιγμή να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις συνομιλίες με το Αμερικανικό Κογκρέσο για να τους βοηθήσουμε να πείσουν τη διοίκηση Μπάιντεν ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουμε τους στενούς δεσμούς που έχουμε με τους Κούρδους.”

Η ελαττωματική άποψη του Τραμπ για τους Κούρδους και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη Μέση Ανατολή

Ο Μπόλτον αναφέρθηκε στις δυσκολίες παροχής συμβουλών στον Τραμπ. Υπήρχαν πολλά που ο Τραμπ δεν φάνηκε να καταλαβαίνει, συμπεριλαμβανομένης της «συνεργασίας των Κούρδων και των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ISIS», εξήγησε.

Το «ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή ήταν αρκετά περιορισμένο», είπε, και «συνίστατο κυρίως στην προσπάθεια να αποσυρθεί η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών» – αλλά, το σημαντικό ίσως ήταν ότι – “δεν υπήρχε ενδιαφέρον για το ποιες θα ήταν οι συνέπειες αυτής της απόφασης.”

Ο Μπόλτον διευκρίνισε ότι ο λόγος για τον οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στη βορειοανατολική Συρία, μετά την πρώτη απόφαση του Τραμπ για την απομάκρυνσή τους, δεν ήταν η προστασία του πετρελαίου. Αυτό ήταν απλώς ένα επιχείρημα που ανέπτυξαν οι σύμβουλοι του Προέδρου για να αντισταθμίσουν την παρόρμησή του να απομακρύνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ – κάτι το οποίο ο Τραμπ θεωρούσε μερική εκπλήρωση της προεκλογικής του υπόσχεσης να τερματίσει τους «αιώνιους πολέμους» που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 9/11 – σχεδόν είκοσι χρόνια πριν!

Πράγματι, όπως σημείωσε ο Μπόλτον, «υπήρχε ασφάλεια» στη βορειοανατολική Συρία, «και το ISIS είχε ηττηθεί».

«Γιατί λοιπόν να θέλουμε να φύγουμε από την περιοχή; Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «ελπίζω να μην το κάνουμε, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν συνολικές λύσεις σε ολόκληρη την περιοχή».

Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube