REAL TIME |

Weather Icon

John Bolton π. Σύμβουλος Ασφαλείας ΗΠΑ: «Η μόνη λύση είναι το ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν»

John Bolton π. Σύμβουλος Ασφαλείας ΗΠΑ: «Η μόνη λύση είναι το ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν»

Ο Μπόλτον είπε ότι η μόνη λύση για την περιοχή είναι ένα ανεξάρτητο κράτος Κουρδιστάν και τόνισε ότι θα έρθει η μέρα που οι Κούρδοι θα είναι ανεξάρτητοι

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον είπε ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή είναι η εγκαθίδρυση του κράτους του Κουρδιστάν.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της εποχής του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο πρόγραμμα «Newsroom» του Κ24, έκανε δηλώσεις σχετικά με το Κουρδικό Ζήτημα, την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη με το Ιράν το 2015, καθώς και τις σχέσεις Ερμπίλ και της Βαγδάτης.

Σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε πώς θα αναπτύξει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ τις σχέσεις της με τους ηγέτες των χωρών της Μέσης Ανατολής, ο Μπόλτον είπε:

“Τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να εγκατασταθεί στην κυβέρνηση. Προηγουμένως, ο Τραμπ έδινε έμφαση στο Ιράν. Ωστόσο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία. Όμως, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι το Ιράν δεν θα παραιτηθεί από χώρες της περιοχής όπως το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη”.

Τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι των Κούρδων, ο Μπόλτον είπε:

«Δεν ξέρω πού θα σταθούν οι Κούρδοι στις πολιτικές υποθέσεις του Μπάιντεν. Είναι όμως σαφές ότι ο Μπάιντεν δεν θέλει να επιστρέψει το ISIS στην περιοχή. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από την περιοχή. Θα διατηρήσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν και θα υποστηρίξουν τους Κούρδους».

Ο Μπόλτον, ο οποίος επέκρινε τη Βαγδάτη, είπε:

«Δεν υπάρχει εθνική κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Νομίζω ότι θα έρθει η μέρα που οι Κούρδοι θα είναι ανεξάρτητοι και θα απαλλαγούν από το Ιράκ. Επειδή οι Κούρδοι διεξήγαγαν δημοψήφισμα και η πλειοψηφία των ψήφων ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας».

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν είναι εθνική κυβέρνηση, ο Μπόλτον δήλωσε ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη είναι υπό την επιρροή του Ιράν και δεν μπορεί να δώσει δικαιώματα στους Κούρδους αλλά και σε άλλες εθνο-θρησκευτικές ομάδες.

Ο Μπόλτον τόνισε ότι ο Μπάιντεν δεν πρέπει να υποστηρίζει περισσότερο τους Κούρδους και η περιοχή δεν πρέπει να είναι υπό την επιρροή του Ιράν και δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν τήρησε τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους Κούρδους.

Πηγή: kurdistan24.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube