Weather Icon
Ανατολική Μεσόγειος , Λιβύη 10 Φεβρουαρίου 2021

Η σημασία των πολιτικών εξελίξεων στη Λιβύη για το τουρκολυβικό μνημόνιο

Η σημασία των πολιτικών εξελίξεων στη Λιβύη για το τουρκολυβικό μνημόνιο

Πόσο ευνοούν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για τη Μεσόγειο, οι οποίοι αποτυπώθηκαν και στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων δικαιοδοσιών;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη, διότι οι συσχετισμοί εντός της Λιβύης είναι εντελώς ρευστοί, οι συμμαχίες ταχύτατα εναλλασσόμενες και η λογική της σύγκρουσης αδιαπέραστη σε μεγάλο βαθμό από παρεμβάσεις τρίτων δυνάμεων.

Ο Μπασάγκα αναγνώρισε το αποτέλεσμα και συνεχάρη τους νικητές.

Το ενδιαφέρον της όλης διαδικασίας συνίσταται στο ότι η παλιά διαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης έδωσε τη θέση της εδώ και αρκετούς μήνες σε πολέμους εξουσίας στο εσωτερικό των δύο στρατοπέδων και κατόπιν σε νέες συμπράξεις που διαπερνούν τις παλαιές διαχωριστικές γραμμές, με τους “δευτεραγωνιστές” να παίρνουν τη θέση των παλαιών “πρωταγωνιστών”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσκήνιο δεν βρίσκεται πια ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ-Σάρατζ (αν και κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει την πολιτική δράση), ούτε ο μεγάλος αντίπαλός του Χαλίφα Χαφτάρ, “στρατάρχης” του Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Και οι δύο φαίνεται πως είναι περισσότερο απορροφημένοι αυτοί τη στιγμή από τον αγώνα να “κοντύνουν” τους Μπασάγκα και Σάλεχ, που διεκδικούν τον πρώτο ρόλο στο δυτικό και ανατολικό τμήμα της χώρας, αντιστοίχως.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube