Weather Icon

Η Μιανμάρ και το «Newspeak» της Ουάσιγκτον

Η Μιανμάρ και το «Newspeak» της Ουάσιγκτον

Δασκάλα αερόμπικ στο Naypyitaw, πρωτεύουσα της Βιρμανίας, η Khing Hnin Wai μόλις εισήλθε ακούσια στην Ιστορία: μαγνητοσκόπησε το πραξικόπημα στη Βιρμανία ζωντανά ενώ προετοιμαζόταν για διαγωνισμό χορού.

Το Newspeak είναι η φανταστική γλώσσα της Ωκεανίας, ένα ολοκληρωτικό υπερκράτος που είναι το σκηνικό του δυστοπικού μυθιστορήματος Nineteen Eighty-Four, του George Orwell. Wikipedia (Αγγλικά)

Ο Έρικ Μπλερ, πιο γνωστός με το όνομα Τζορτζ Όργουελ, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του πολύ διάσημου δυστοπικού μυθιστορήματος «1984» δεν εφηύρε το Newspeak, μια επίσημη γλώσσα τροποποιημένη και εξαθλιωμένη από μία από τις τρεις δυνάμεις, εν προκειμένω την Ωκεανία, σε μόνιμη σύγκρουση για την παγκόσμια ηγεμονία, που  επιβάλλεται ως μέσο πολιτικής κυριαρχίας. Το Newspeak είναι μια πολιτική χειραγώγηση της γλώσσας για σκοπούς γενικότερης χειραγώγησης χωρίς να καταργεί τη λογοκρισία. Είναι λίγο σαν το γλωσσικό ντύσιμο του πολιτικά ορθού που έχει εφαρμοστεί επίσημα από τον λεγόμενο ελεύθερο κόσμο. Έξω από αυτό το ημισφαίριο, λέγεται ξύλινη γλώσσα ή  συμβατική γλώσσα.

Το πραξικόπημα που έγινε στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) για να ξεφορτωθεί η Aung Sans Suu Kyi, πράκτορα του βρετανικού Mi6, το οποίο η ακραία ασιατική λεπτότητα των περιφερειακών αντιπάλων του κατέστησε δυνατή την επιτυχία με τις τρομερές συνέπειες που προέκυψαν για αυτήν τη χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ινδίας και της Κίνας, οδήγησε σε μια επιτυχημένη απεικόνιση του Newspeak από την Ουάσινγκτον. Επίσημο απόσπασμα:
.
Χονδρικά, ο Λευκός Οίκος καταδικάζει την ανατροπή από τον κυβερνητικό βιρμανικό στρατό και την κράτηση της Aung Sans Suu Kyi θεωρώντας την ως άμεση επίθεση κατά της δημοκρατικής μετάβασης και του δικαίου. Ποιους κοροϊδεύουν εδώ; Αφελούς για τους οποίους η γλώσσα σκέφτεται στη θέση τους και που δεν καταφέρνουν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ της χαοτικής και ημιτελούς μετάβασης της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, χειρότερης από εκείνη των δημοκρατιών μπανανιάς των ταινιών κινουμένων σχεδίων της σειράς Ζ (στην λεγόμενη κατηγορία των «nanars» ) και της γυναίκας που ασκείται με χορό αεροβικής με φόντο ενός ήσυχου πραξικοπήματος.
.
Δεν τελειώνει εδώ! Επανέρχεται το σενάριο των απειλών και των κυρώσεων της εποχής της μούμιας της Albright:
.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάργησαν τις κυρώσεις τους κατά της Βιρμανίας [ Μιανμάρ ] την τελευταία δεκαετία με βάση την πρόοδο προς τη δημοκρατία [ δηλ. Η τοποθέτηση της πράκτορας Aung Sans Syy Kyi στην αρχηγεία της χώρας, ένα είδος «success story των Navalny/Guaido με happyend»]. Η ακύρωση αυτής της προόδου [ η  εξουδετέρωση της πράκτορας τους] θα απαιτήσει άμεση αναθεώρηση των νόμων και δικαιοδοσίας μας στον τομέα των κυρώσεων, ακολουθούμενη από κατάλληλη πρωτοβουλία». Σε αυτό το σημείο, η ομάδα της δεκαετίας του ’90 που θέλει να κυβερνήσει τη δεκαετία του 2020 μπορεί να μην γνωρίζει ότι η Κίνα και η Ρωσία μόλις διέταξαν το τέλος του διαλλείματος στη Μιανμάρ, μια χώρα με τεράστιο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Κίνα (πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό, σπάνιες γαίες , ορυκτοί πόροι, επικοινωνία με την Ινδική ήπειρο και τη χερσόνησο της Ινδοκίνας, κ.λπ.)
.
Φαίνεται ότι το Βαθύ Κράτος που είναι πολύ απασχολημένο με την επίβλεψη της Επιχείρησης Ναβάλνυ στη Ρωσία, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου κατά αυτής της χώρας αυτή τη δεκαετία, εξεπλάγη από μια απλή κίνηση ενός πιονιού του αντίπαλου στην Νοτιοανατολική Ασία.
.
Η Aung San Suu Kyi ήταν ειδική σύμβουλος του κράτους και εκπρόσωπος της προεδρίας και ήταν εκ των πραγμάτων επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2016. Νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1991, ήταν μακροχρόνια αντίπαλος του στρατιωτικού καθεστώτος και πολύ εγγύς του βρετανικού Mi-6 . Προβλήθηκε ως αστέρι στη Δύση, γεγονός που οδήγησε το καθεστώς να συμβιβαστεί μαζί της πριν υποχωρήσει υπό τη δυτική πίεση, αποδεχόμενό της σε ένα είδος εκλογικού παιχνιδιού όπου αναγνωρίστηκε ως κόρη ενός ήρωα της ανεξαρτησίας αυτής της χώρας με βουδιστική πλειοψηφία και υπερεθνικιστική τάση (ο Τζορτζ Όργουελ κάτι γνώριζε γι ‘αυτό, αφού ήταν αστυνομικός στη Βιρμανία κατά την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας προτού συνειδητοποιήσει τον παραλογισμό της αποικιακής κυριαρχίας σε πληθυσμούς αρνητικούς για οποιαδήποτε ξένη κυριαρχία). Αλλά έχασε κάθε εκτίμηση μετά τις σφαγές των Ροχίνγκια στην πολύ στρατηγική πολιτεία του Ραχίν (όπου κατά τύχη ήθελε η Κίνα να εγκαταστήσει τον τερματικό σταθμό πετρελαίου στον Ινδικό Ωκεανό) και υποψιάστηκε ακόμη και για συνενοχή στη γενοκτονία από τους δικούς της υποστηρικτές, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι παίζει το παιχνίδι των δυτικών δυνάμεων (τα δυτικά ΜΜΕ κατηγορούν τους στρατηγούς ότι είναι οι κύριοι υποκινητές των σφαγών που στόχευαν τη μειονότητα των μουσουλμάνων Ροχίγκιγια).
.
Η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε την ρεαλιστική προσέγγιση για να υιοθετήσει μια άλλη, βασισμένη στην ιδεολογία. Αυτή η αλλαγή παραδείγματος θυμίζει αυτή που επηρέασε την πρώην Σοβιετική Ένωση σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της. Επιτάχυνε επίσης την πτώση της.
.
Εν τω μεταξύ, το newspeak γίνεται όλο και πιο φτωχό κάθε μέρα και το αισθανόμαστε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των απροσδόκητων στροφών στον τρόπο έκφρασης μας.
.
Το μεγάλο παιχνίδι δεν έχει κανόνες πλέον.
.
Προτεινόμενη ανάγνωση ή επανάγνωση:.
Μια βιρμανική ιστορία Burmese Days) του George Orwell, 1934.
.
 Stratégika51

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube